Política

Carles Mora

Exalcalde d'Arenys de Munt i un dels impulsors de la consulta del 2009

Carles Móra:“Si el 9-N no podem votar, la DUI quedarà justificada”

PIONER · L'alcalde d'Arenys de Munt es va bolcar en la celebració de les consultes populars tant al seu municipi com en les altres onades que es van dur a terme a la resta de Catalunya FORÇA · Móra afirma que ha rebut moltes amenaces pel fet de voler tirar endavant la primera convocatòria sobiranista ANC · Manté que Forcadell és “gairebé una santa”

Independentista fins a la medul·la
Va ser alcalde d'Arenys de Munt durant la consulta popular per la independència el 2009. També va ser un dels grans impulsors de la resta d'onades que es van dur a terme a la resta de Catalunya. Es va presentar, posteriorment, amb la llista de Reagrupament en les eleccions al Parlament.
Una Catalunya independent haurà de treballar molt perquè el poble confiï en els polítics

Sense cap dubte, Carles Móra ha estat un dels pioners de la història més recent de l'independentisme català. Era l'alcalde durant la consulta popular per la independència d'Arenys de Munt, una de les espurnes que van engegar-ho tot.

Quina importància va tenir la consulta d'Arenys de Munt per arribar fins on som ara?
Va ser vital. En la consulta d'Arenys de Munt, s'hi va implicar molt el teixit social. I és aquest mateix teixit el que ha iniciat l'Assemblea Nacional Catalana per portar la consulta des d'Arenys fins a l'àmbit de tot Catalunya.
Com va ser l'experiència de viure aquest procés?
Molt enriquidora. Per una banda, vaig anar a 532 pobles per parlar i vaig recórrer més de 80.000 km. Em vaig adonar de l'ànim col·lectiu, era encomanadís. La independència penetrava per cada porus de la pell.
I per l'altra?
Les reaccions negatives: molts partits van dir barbaritats, un advocat falangista va intentar impedir la consulta, van penjar vídeos en què m'amenaçaven, vaig rebre trucades a la nit, em van robar el cotxe, em van espiar... Però la reacció del poble i el país va ser positiva, i això per a mi va ser més important. Vaig aguantar gràcies a això.
Creu que s'ha fet tot bé?
Amb la resposta que hi havia en aquell moment, em pensava que tot aniria més de pressa. Els passos s'estan fent molt bé, l'ANC està realitzant una tasca excel·lent. La Carme Forcadell, que és gairebé una santa, ha fet molt bé la feina. En canvi, els polítics dificulten el procés. Es mira massa pel propi partit i per mantenir el poder.
Votarem el 9-N?
Jo crec que sí. De tota manera, si la Policía Nacional re-
tira les urnes, quedarà gravat. I es veurà aquesta falta de democràcia a tot el món.
I què s'ha de fer si no es pot?
Si no podem votar, la declaració unilateral d'independència (DUI) quedarà justificada.
No serà complicat fer una DUI, en vista dels entrebancs que hi ha per fer la consulta?
Hi hauria d'haver un gran pacte entre tots els partits, menys el PP i C's, per poder fer aquesta declaració. Si no s'hi sumen, aquests partits tindran els dies comptats. Aquesta manera de fer política no tindrà lloc.
Quins seran els majors reptes del nou estat?
Una Catalunya independent haurà de treballar perquè la gent tingui confiança en els polítics. És important que la base d'un país confiï en els seus dirigents. S'haurà d'elaborar un codi deontològic que els polítics segueixin. I a qui no li agradi, que no es posi en política.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia