Política

Carme Forcadell

Presidenta de l'ANC

“Si no hi ha 9-N, s'incomplirà un mandat democràtic”

“La Diada servirà per reforçar-nos, però la legitimitat ja la tenim”

“La V és més complicada que la Via i cal apuntar-s'hi”

A la recta final
S'atansa una nova Diada històrica, i la seu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) torna a estar en ebullició amb els preparatius. Allà ens rep la seva presidenta, la Carme Forcadell, que comparteix enguany protagonisme amb Muriel Casals, homòloga d'Òmnium, en l'organització, en el marc de la campanya ‘Ara és l'hora'. Alerten que no n'hi ha prou encara, però els últims dies han notat un repunt de les inscripcions per a la V. Les vendes de samarretes també van bé: ja se superen les 100.000. Les dues entitats feien una crida ahir als nascuts el 9 de novembre de 1998, que faran 16 anys el dia de la consulta, perquè s'apuntin a la V. De fet, reserven el vèrtex a la plaça de les Glòries per als joves d'aquesta edat
No fem una altra manifestació sinó un mosaic de 200.000 metres quadrats de la bandera catalana
És greu que ens neguin el dret a vot: això és el que hauria de ser il·legal, i el que és antidemocràtic

F

a poques setmanes van fer una crida perquè a la V hi havia menys inscrits que a la Via Catalana del 2013. Pateixen per repetir èxit?
Estem segurs que serà un èxit, que s'hi apuntarà més gent encara que l'any passat. És cert que vam iniciar la campanya el 17 de juliol, i vam parlar no només de l'11 de setembre sinó de moltes coses, quan l'any passat vam estar centrats només en la Diada. Per això ara vam fer una crida que les inscripcions anaven més lentes. Sempre que tenim un problema l'expliquem i en sortim reforçats. L'any passat a final d'agost vam explicar que teníem ple a tot arreu tret de l'Ebre, vam fer una crida i vam omplir. Ara passarà igual.
Molts creuen segurament que enguany no cal apuntar-s'hi...
Sí, perquè es pensen que serà una manifestació com la del 2012, on no calia inscriure-s'hi. La gent no té consciència que ara no fem una mobilització, sinó un mosaic de la bandera de més de 200.000 metres quadrats. I ens hi hem d'apuntar, perquè si no, no sortirà. Cal explicar que és més complicat el que farem enguany que el de l'any passat, hem de ser disciplinats i organitzats, i que s'hi apunti tothom. Hem de demostrar que som capaços d'aconseguir tots els reptes que ens proposem, i aquest ho és, i molt important. Demanem a tothom que s'hi va apuntar l'any passat que també ho faci enguany.
Ha millorat el ritme en les últimes setmanes?
Sí, aquesta setmana s'hi estan apuntant al voltant de 15.000 persones al dia. L'any passat ja vam notar un augment quan la gent va tornar de vacances, i la setmana que ve, amb l'1 de setembre, encara més.
En tot cas, també pot venir gent que no s'hi hagi apuntat...
Segur, aquests també. Al contrari: tothom és benvingut, tot i que demanem que s'inscriguin. Un cop assegurem el mosaic, és obert absolutament a tothom.
Donaran xifres d'assistència?
No n'hem donat mai, sempre han estat altres organismes els que ho han fet. No ens marquem una xifra. Quan sí que en demanarem una, perquè ens puguem comptar, serà el 9 de novembre, quan anem a votar.
I anirem a votar?
N'estem convençuts, per això treballem.
Hi ha polítics de CiU que diuen que no, si el TC ho veta...
Especulen. Fem moltes especulacions, i hem de treballar amb fets. Hem iniciat una campanya on hem posat tots els recursos que tenim amb l'objectiu de votar i guanyar el 9 de novembre. És el nostre pla. Un 80% de catalans vol la consulta, i un 90% està disposat a acceptar-ne el resultat. Això és una fortalesa: ho vol el govern, el Parlament i hi ha un mandat democràtic en les últimes eleccions per una àmplia majoria. Si els partits que s'hi van comprometre no la fan estaran incomplint aquest mandat democràtic.
Hi ha gent que comença a estar cansada de mobilitzar-se...
Entenem que n'hi pot haver, però els diria que tenim clar que les mobilitzacions serveixen: la del 2012 va servir per tenir un govern sobiranista; la del 2013 per tenir data i pregunta, i la del 2014 servirà per guanyar la consulta. Hi pot haver gent cansada, però és relatiu, perquè ho pot estar quan surt al carrer i veu que no serveix. Nosaltres cada vegada hem aconseguit el que ens hem proposat, i això és molt satisfactori. A Catalunya ja no hi ha autobusos per la Diada, la gent no està desmobilitzada.
Però el govern espanyol no ha canviat gens de postura...
Sempre dic que treballem molt i ens ho estem guanyant, però el govern espanyol també ens hi ajuda amb la seva actitud.
Merkel ha donat suport a Rajoy contra la consulta...
No és nou que Rajoy s'hi oposi, continua igual, i Merkel pertany al mateix partit i ha vingut de visita oficial. Què voleu que digui? Que es posi contra el govern espanyol? No ho farà.
Tota la feinada que es fa de cara a l'exterior sembla que no serveixi amb declaracions així...
Ja sabíem que no era fàcil, i a nivell internacional la UE és l'Europa dels estats. Hem dit que faríem una consulta, però no hem fet cap pas encara. Quan fem la consulta i la guanyem ja veurem què passa. Merkel no ha dit en cap moment que no puguem votar, sinó que és “molt lògic” el que ha dit Rajoy. El greu és que ens neguen el dret a votar. En un estat democràtic no es pot negar el dret a vot als ciutadans, encara que sigui a una part dels ciutadans, com som nosaltres. Negar el dret a vot és el que hauria de ser il·legal, i el que és antidemocràtic.
Això és el que ve a dir el dictamen de la llei de consultes...
Bé, és que a més estem convençuts que votarem d'acord amb la legalitat, perquè la llei està feta d'acord amb l'Estatut i la Constitució, emmarcada en el dret de participació. Per tant, és una llei absolutament legal.
L'Onze de Setembre Catalunya s'hi juga la consulta?
No, perquè és un mandat democràtic que tenen els partits, i a més, hi ha una declaració del Parlament que diu que Catalunya és sobirana i, per tant, tenim dret a fer-la. I ens creiem la declaració o no? Si els ciutadans ho han dit, tenim dret a votar, a participar; el que no és democràtic és que no ens deixin fer-ho. La consulta està avalada pel Parlament i per sis partits, però és cert que com més contundent sigui la Diada més força tindrem. L'Onze de Setembre servirà per reforçar-nos, però la legitimitat de la consulta ja la tenim, no ens la treu ningú.
La campanya del Sí-Sí sembla que hagi quedat en segon pla...
Sí, ara ens estem preparant perquè després vindrà la segona fase, que és aquesta campanya. Però no avancem coses perquè ara estem posats en la Diada.
Per primer cop s'ha professionalitzat amb assessors externs.
El que volem és guanyar, i hem intentat buscar assessorament de bons professionals, però la nostra base continuen sent els voluntaris. Si es pot tirar endavant aquesta campanya serà gràcies a la nostra gent, els hem d'estar molt agraïts. Encara que tinguéssim els millors professionals, publicistes i directors de campanya, sense la força de la gent, del territori, no ens en sortiríem. Per això hem intentat agafar les coses bones dels dos mons.
També hi ha una campanya de voluntaris i donatius en marxa.
Hi estem treballant, explicarem més endavant en roda de premsa tota la situació econòmica, i ho penjarem al web, per transparència i perquè la gent que ha fet els donatius sàpiga com ens gastem els diners, i què es destina a cada part de la campanya.
L'endemà de l'11-S s'obre un escenari de més mobilitzacions?
Tindrem una setmana de marge en què s'aprovarà la llei de consultes i es convocarà el 9-N, i hem de veure com van els esdeveniments. Ara no sabem què passarà, especulem. Tothom deia que mai ens posaríem d'acord des de la CUP a UDC en una data i una pregunta, i es van posar d'acord. Per tant, ja veurem després quin és el paper del TC i quina és la resposta dels partits i la societat catalana.
No creu que aquesta no serà l'última gran manifestació?
No ens ho hem plantejat, de moment nosaltres només treballem per aquesta.
Dilluns vam veure un debat televisat a Escòcia. Fa enveja?
El vaig mirar amb certa enveja, sí. Sempre hem dit que ens agradaria que Espanya fos com la Gran Bretanya, que hauríem volgut fer un referèndum d'acord amb la legalitat espanyola, però s'ha intentat de totes les maneres i se'ns ha negat, així que ho haurem de fer d'acord amb la legalitat catalana. Ara bé, són processos molt diferents, perquè el català és un procés de majories, de baix a dalt, transversal i de molts partits; i a Escòcia el va proposar un sol partit, de dalt a baix. Però ens agradaria fer-ho com ells.
Manos Limpias ha anunciat una querella per associació il·lícita contra l'ANC. Què hi té a dir?
Ja no vam fer comentaris en la primera que ens van presentar, i ara tampoc. Entenem que estem en un país amb llibertat d'associació i d'opinió. La resposta més clara l'hem de donar els ciutadans l'Onze de Setembre, amb l'èxit més massiu de la nostra història.
Se senten vostès vigilats per la intel·ligència estatal?
El procés sobiranista s'està intentant desprestigiar i desqualificar, i nosaltres en som un actor més, i ja sabem que estem a l'ull de l'huracà. Som el centre d'atenció, però igual que altres partits polítics i moviments que treballen pel sobiranisme.
El cas Pujol s'està intentant utilitzar des de Madrid contra el procés. Creu que afectarà?
Ja ho vaig dir el primer dia, i no en vull parlar més: aquest procés ens ha de servir per fer net, volem construir un estat més just, més democràtic i pròsper. I un estat més just és un estat net, sense frau ni corrupció. Aquesta és una oportunitat per fer-ho millor, el procés ha ajudat que surti això i crec que sortiran més coses, així que ho hem d'aprofitar per començar des de zero, assumint el que hem fet malament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia