Política

Necat i Avancem volen fer un projecte únic aquest any

Ernest Maragall i Joan Ignasi Elena consideren acords amb altres forces polítiques i socials de l'esquerra socialista

Iceta beneeix la fusió dels dos moviments si dóna unió a les esquerres

La Nova Esquerra Catalana (Necat) d'Ernest Maragall i el corrent Avancem, escindit del PSC i liderat per l'encara diputat socialista Joan Ignasi Elena, van obrir plegats ahir el curs polític a Palamós amb la voluntat de confluir i fusionar-se en un únic projecte catalanista i d'esquerres “aquest mateix any”, segons va confirmar Maragall.

El propòsit dels dos moviments polítics continua sent, segons creu l'euro-
diputat, “construir un projecte polític ampli i potent” per ocupar l'espai socialista descontent amb la negativa del PSC a secundar la consulta del 9-N. Tant Maragall com Elena van coincidir que caldran acords més enllà de les dues formacions, motiu pel qual encara no tenen clar si plantejaran una coalició o, fins i tot, unes sigles noves. Més enllà de la consulta, Necat i Avancem exploren el terreny amb vista als comicis municipals de la primavera vinent, per construir una alternativa que retingui l'espai socialista en els consistoris, dins d'“un sistema de partits que està en plena recomposició”, va assenyalar Maragall.

Entre la vuitantena llarga d'assistents a la jornada d'ahir, amb el títol La Catalunya que ve, la democràcia que volem, hi havia també crítics del PSC agrupats en el Moviment Catalunya, com ara la portaveu socialista a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, i Manel Nadal. I també dirigents d'ERC –com ara el vicesecretari d'acció política, Cesc Iglesias– i ICV –el diputat Jaume Bosch.

Elena, per la seva banda, va admetre que per ser útils l'espai socialista catalanista ha d'estar unit “com abans millor”. Per il·lustrar-ho, les dues formacions han d'acabar de parlar en els pròxims dies si participen plegades en la mobilització de l'Onze de Setembre a Barcelona, amb una presència explicita “col·lectiva, forta i visible en un o un altre punt de la V”, va assenyalar l'encara diputat del PSC, que va fer una crida a la participació en la Diada i la consulta i va reiterar que votarà favorablement a la llei de consultes al Parlament.

Respecte al futur del seu escó a la cambra catalana, Elena va allargar la incògnita sobre si l'abandonarà o el mantindrà fins a final de legislatura. El diputat va explicar que encara ho està meditant i que farà pública la seva decisió al llarg del mes de setembre. Tampoc no va aclarir si estarà al capdavant de la nova formació.

Iceta dóna el vistiplau

Qui també va ser ahir al Baix Empordà va ser el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va participar en el tradicional sopar que cada estiu fan els socialistes a les comarques gironines. Sobre la fusió de Necat i Avancem es va manifestar amb cautela –”cal veure si es verifica i quin projecte es tira endavant”, va dir– però va afirmar que l'opció d'unir les esquerres sempre és millor que la de dividir.

“Tot el que serveixi per unir ens sembla bé, els esforços de confluència són sempre útils i el que va a dividir ens sembla malament. La unió no només és bona per al socialisme sinó també per al país”, va concloure Iceta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia