Política

El PP confirma que l'intent d'aturar la consulta serà amb un doble recurs al TC

Sánchez-Camacho dóna per fet que el tribunal suspendrà la convocatòria i que, per tant, serà il·legal

El PSC considera lògic el moviment de l'Estat

Hi haurà recurs al Tribunal Constitucional, tant contra la llei de consultes com contra la convocatòria de la consulta del 9 de novembre. I el presentarà el PP, com ha amenaçat en reiterades ocasions. Així ho va confirmar ahir la presidenta de la formació a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va explicar que el PP presentarà un doble recurs i va fer avinent així que de les amenaces passen als fets. A parer seu, això significa que el Constitucional no vetarà res, sinó que se suspendrà l'eficàcia jurídica del decret, de manera que “si algú l'utilitza estarà fora de la llei”. La presidenta del PP unionista hi va afegir que Artur Mas sap que no hi haurà cap referèndum i que el seu pla B és “convocar eleccions plebiscitàries”. També es va referir a les paraules de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que va dir que l'Estat espanyol “prevaricaria” si prohibís la consulta. Per ella, aquestes acusacions són “gravíssimes” i va advertir que la consulta “no es convertirà en legal perquè ho digui Trias”. A més, va recordar que “els únics legitimats per interpretar la constitucionalitat de les lleis són els membres del TC”.

La tàctica del bloqueig de la consulta, però, no és exclusiva del PP. Pel PSC, és normal que sigui així. El diputat socialista al Congrés Joan Rangel va assegurar ahir que és “lògic” que el govern espanyol interposi els recursos al Tribunal Constitucional per frenar la consulta. En canvi, des del grup de CiU a Madrid es demanava calma. “No avancem esdeveniments, anem pas a pas, dia a dia”, va demanar el portaveu adjunt de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, que hi va afegir: “Un cop s'aprovi la consulta, ja veurem quina és la posició i la reacció del govern espanyol.” No vull avançar esdeveniments sobre aquest tema”, va afirmar. També el coordinador general de CDC, Josep Rull, va instar ahir l'Estat a “tenir altura de mires” davant la consulta sobiranista del 9 de novembre i a “no fer res”.

Vila fia el 9-N al Constitucional

Pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el Tribunal Constitucional ha de ser el que determini si s'ha de fer la consulta el 9-N. “Tenim un àrbitre que es diu TC, és el que té la responsabilitat de dirimir qui té raó”, va afirmar en una entrevista a Televisió de Catalunya. Va reconèixer el “descrèdit” del TC i d'altres institucions, però això, segons va dir, no és motiu per no respectar la llei, perquè això podria generar inseguretat i incertesa. “Als magistrats que s'hagin de pronunciar sobre aquesta llei, no els serà fàcil justificar que és il·legal. Ja ho veurem. No anticipem les coses”, va concloure el conseller.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.