Política

Identificats els guàrdies sospitosos de robar l'estelada

Els comandaments del cos han verificat quins agents estaven de servei el dia dels fets

L'alcaldessa de Vilobí d'Onyar rep missatges ofensius i dos regidors tornen a penjar el símbol

La Guàrdia Civil ha aportat als Mossos i al jutjat de Santa Coloma de Farners les dades dels dos agents que dissabte passat utilitzaven el cotxe oficial del cos i que van ser enregistrats quan s'emportaven l'estelada que onejava en una rotonda de Vilobí d'Onyar. La identificació s'ha pogut fer a través de la matrícula que va aportar un veí que va presenciar part de l'escena del robatori. En un primer pas, els Mossos ja van descobrir que la matrícula que disposaven del cotxe corresponia a un vehicle oficial de l'Estat. La Guàrdia Civil va confirmar que es tractava d'un cotxe dels de camuflatge utilitzat per a diferents serveis a través dels registres interns i va identificar els agents que l'utilitzaven el dia dels fets.

A part d'aportar les dades sobre els guàrdies sospitosos als Mossos i al jutjat, la Guàrdia Civil també ha obert una investigació interna per aclarir els fets i aclarir responsabilitats disciplinàries. En l'apartat judicial, el cas no anirà més enllà d'una falta de furt però en l'àmbit disciplinari els guàrdies podrien ser sancionats per una falta greu, ja que estaven de servei i utilitzaven un vehicle oficial. Ahir, a través d'un comunicat públic, la Guàrdia Civil anunciava que es posava a disposició del jutjat (que ahir encara no els havia fet cap requeriment formal) i que “depuraria responsabilitats” en el cas que es comprovi que els implicats en el furt són membres de la Guàrdia Civil.

Missatges intimidatoris

La normalitat es va veure alterada ahir a Vilobí. L'alcaldessa, Olga Guillem (CiU), va rebre un parell de missatges intimidatoris. Al migdia, l'alcaldessa havia rebut un correu electrònic en què se la comminava a dimitir si no estava d'acord que un agent de la Guàrdia Civil hagi tret l'estelada del municipi. Més tard, un veí li va trucar criticant el seu partit i vinculant el cas de Jordi Pujol amb l'estelada despenjada per la Guàrdia Civil. La batllessa va dir que diputats i senadors del partit li van donar suport. El diputat al Congrés Jordi Xuclà va ser un dels que ho van fer, va dir l'alcaldessa.

Guillem va explicar que ahir mateix ja van penjar l'estelada a la rotonda a prop dels camps de futbol. Al migdia, el regidor de Governació, Salvador Martí, i el de Fires i Festes, Josep Pitu Borrell, van restituir el símbol a la rotonda, a prop de la zona esportiva.

“La van arrencar”

El regidor de Governació va ser qui dijous al migdia va anar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Santa Coloma de Farners a denunciar el robatori de l'estelada. Martí ha vist les imatges enregistrades per la càmera de l'Ajuntament i que ja investiguen els Mossos.

El regidor assenyala que, durant un minut, la càmera instal·lada per l'Ajuntament a la rotonda va fer una repassada (amb un angle de 360 graus). La gravació és una bona eina per a la investigació. “L'estelada s'aguantava amb una guia. I no la van despenjar, la van arrencar”, assegura el regidor. Des de dilluns, quan els vigilants municipals van saber que havia desaparegut l'estelada, Martí ha estat en contacte amb el veí de Sant Dalmai que va identificar el vehicle de la Guàrdia Civil que va endur-se l'estelada dissabte passat a la matinada (a un quart d'una).

Estelades que ‘volen'

No és el primer municipi de les comarques gironines on l'estelada vola. Al gener, uns desconeguts van serrar l'asta que subjectava la bandera i es van endur el símbol a Anglès, Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Cassà de la Selva. A Cassà, els l'han robat més d'un cop.

LA FRASE

No és fàcil despenjar l'estelada. Hi ha una guia i s'ha de tenir força. No van despenjar l'estelada, la van arrencar
Salvador Martí
regidor de governació de vilobí

LA XIFRA

80
euros
és el cost de l'estelada de Vilobí d'Onyar que va desaparèixer dissabte a la matinada, segons l'Ajuntament.

LA DATA

28.08.14
és el dia
que el regidor de Governació de Vilobí, Salvador Martí, va denunciar “el furt” de l'estelada als Mossos.

La càmera de la rotonda que funciona tot el dia

La càmera que va enregistrar el moment que despenjaven l'estelada funciona des de fa un any i mig. L'Ajuntament de Vlobí la hi va instal·lar a causa de més d'un robatori (cable de coure i cable elèctric).

L'animadversió de Llanos de Luna contra mocions independentistes

A banda de les estelades, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María Teresa de los Llanos de Luna, ha mostrat animadversió contra mocions i gestions independentistes. De Luna ha denunciat, entre d'altres, l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis per no haver penjat la rojigualda al balcó, el de Vilablareix pel suport a Diem Prou, el de Celrà per haver-se declarat “territori català i lliure” o el de Sant Jaume de Llierca pel suport a la sobirania fiscal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia