Política

Catalá adverteix a l'AVL que podria quedar-se sense pressupost si no canvia la definició de “valencià” del Diccionari

La consellera d'Educació subratlla que la prioritat és aconseguir la modificació del terme per “la via del diàleg”

El text, aprovat el passat mes de gener, reconeix la unitat lingüística

La portaveu del Consell i consellera d'Educació, María José Catalá, ha admés que eliminar el pressupost de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per a l'any vinent és “una opció” que es planteja si la institució normativa no modifica la definició de valencià en el diccionari. Això no obstant, ha subratllat que està treballant en “la via del diàleg. “És evident que eliminar el pressupost de l'AVL és una opció, però és una opció en la qual no estem treballant, ja que ara per ara la prioritat és aconseguir la modificació de la definició per la via del consens i el diàleg”, ha insistit.

Cal recordar que el passat mes de gener, el ple de l'AVL va aprovar el Diccionari Normatiu Valencià, després de dotze anys de treballs que reconeix la unitat de la llengua en la definició que fa de “valencià”: “Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català. 3. m. LING. Varietat d'esta llengua parlada a la Comunitat Valenciana. Valencià septentrional, valencià central, valencià meridional”.

L'AVL accepta la denominació llengua valenciana com la manera tradicional d'anomenar-la sobre la base de la tradició onomàstica, compatible amb altres denominacions. De la mateixa manera, el reconeixement de la unitat de la llengua no comporta cap supeditació de les variants pròpies d'un territori respecte als d'un altre.

La definició va provocar un autèntic terratrémol en el govern d'Alberto Fabra que fins i tot va demanar al Consell Jurídic Consultiu un informe per saber si la definició s'ajustava a les competències de l'AVL i al marc jurídic valencià.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia