Política

L'Audiència Nacional arxiva la causa contra l'escriptor Jair Domínguez per injúries a la Corona

La Fiscalia va obrir una investigació d'ofici per les imatges del programa ‘Bestiari il·lustrat' en què l'escriptor simulava disparar contra una caricatura de Joan Carles I

El guionista i la presentadora del programa, Bibiana Ballbè, van declarar per aquests fets el 2013

El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha arxivat la causa contra l'escriptor i guionista Jair Domínguez per un suposat delicte d'injúries a la Corona, segons ha confirmat el mateix Domínguez.

La Fiscalia de la mateixa Audiència va obrir a l'octubre del 2012 una investigació d'ofici arran de la polèmica última emissió del programa Bestiari il·lustrat del Canal 33 per determinar si s'hi havia comès un delicte contra la Corona. En concret, per les imatges en que Domínguez i la presentadora del programa, Bibiana Ballbè, simulaven disparar amb una pistola contra les caricatures de l'aleshores rei Joan Carles I, l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i el periodista Salvador Sostres.

El fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, va demanar als Mossos d'Esquadra que elaboressin un informe sobre les imatges, i a TVC, que li fes arribar una còpia de l'últim capítol del programa. Al gener de 2013 el jutge Bermúdez va citar a declarar Domínguez i Ballbè als jutjats de Figueres i Barcelona, respectivament, i el seus testimonis van ser enviats a l'Audiència. Tots dos van defensar que les imatges s'emmarcaven en un espai humorístic i que en cap moment no van pretendre menysprear la figura del monarca.

Finalment, la causa ha acabat en no res i el magistrat ha decidit arxivar el cas.

Domínguez també ha donat per tancat el cas. En una piulada a la xarxa social Twitter, el guionista ha publicat una imatge en la que es pot veure un fragment de la resolució judicial i ha comentat: “Doncs si en Gómez Bermúdez diu que s'ha d'arxivar el cas, s'arxiva i punt”.

L'emissió va desencadenar una agra polèmica que la cadena pública va resoldre amb la dimissió de la directora del programa, Mai Balaguer, i la suspensió Bestiari il·lustrat, quan encara quedaven 11 episodis per emetre. Les imatges van ser reprovades tant pel govern català com l'espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.