Política

Mas encoratja el govern

El president assegura que convocarà la consulta i es votarà, davant dels alts càrrecs del govern

Demana “sincronia”

Intenta insuflar “moral de victòria”

“Moral de victòria” a dos mesos de la data d'una consulta que té la certesa que es farà. Aquest és el missatge que va transmetre el president de la Generalitat, Artur Mas, als més de 250 alts càrrecs del govern que va reunir ahir al Palau. Era una trobada d'arrencada d'un curs polític “excepcional”, però Mas va encetar-lo amb una convocatòria que ha passat a ser tradicional. És la tercera vegada que reuneix els màxims càrrecs de l'executiu d'ençà que és president. Però, si l'any passat els va transmetre la seva voluntat d'exhaurir la legislatura fins al 2016, ahir es va centrar en el 9-N. Després que la vicepresidenta Joana Ortega i el conseller Santi Vila hagin situat la impugnació de la llei i del decret de la consulta com un límit legal infranquejable, Mas va demanar “sincronia completa” i va garantir que els catalans votaran. “Intentarem guanyar aquesta carrera. No hem fet això per res més que per guanyar”, va assegurar, segons fonts presents en el discurs.

El president va dir que el país necessita els “instruments” i els “recursos” per ser un “país normal” i, per tant, poder votar. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, resumia així el parlament de Mas: “Tenim la certesa que la consulta serà convocada, que es podrà fer i que es podrà votar. Hi ha una certesa absoluta que es podrà votar.” Arran dels dubtes que planen sobre la celebració de la consulta, i les divergències internes i externes sobre l'estratègia a aplicar quan el TC bloquegi la convocatòria, Homs va insistir en la determinació governamental de complir amb el compromís electoral adquirit. En una entrevista a 8TV, el president d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar disposat a entrar al govern per blindar el 9-N si Mas li ho demana.

Com és habitual, el president de la Generalitat va recórrer a una metàfora, en aquest cas rodada, a l'hora d'explicar-se. Valorant la gestió de quatre anys al govern, i sense deixar de recordar la traumàtica reducció del dèficit a la meitat, va subratllar que, quan s'acosta el moment clau, es troben en la “pole position”. Segons Homs, Mas també va convidar els alts càrrecs a ser una part activa del procés. Perquè, si bé és una “operació de país, de molta gent, el govern també en forma part d'una manera molt essencial”.

CDC, per la seva banda, va donar per fet que el govern tirarà endavant els preparatius de la consul-
ta encara que el Tribunal Constitucional suspengui la llei i el decret de convocatòria que l'empararan. Després de la primera reunió postvacances de l'executiva, va insistir que “qualsevol decisió sobre el 9-N es prendrà des del consens” i va reiterar que la consulta no depèn de Madrid, sinó de Catalunya. Tot i això, Ortega es va mantenir immòbil sobre la qüestió del respecte al marc constitucional. En una entrevista a TV3, va tornar a advertir a ERC que “cap força amb voluntat de govern i no residual pot demanar al govern que actuï al marge de la llei”. Per ERC, però, no és moment de “retrets”, sinó de sumar esforços i complir els compromisos adquirits a partir del pacte sobre la data i la pregunta de la consulta, segons va defensar la seva portaveu, Anna Simó.

Ortega es reunirà demà amb tots els partits que donen suport a la futura llei catalana de consultes per parlar del dispositiu de la convocatòria. La trobada, que es farà a Governació, no servirà per tractar del polèmic pla B, sinó que serà eminentment tècnica. Ortega també està pendent de concertar dia i hora amb Soraya Sáenz de Santamaría.

LES FRASES

Intentarem guanyar aquesta carrera. No hem fet això per res més que per guanyar
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Tenim la certesa que la consulta serà convocada, que es podrà fer i que es podrà votar
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

Reunió discreta d'Iceta i Duran

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, es van reunir ahir a la seu dels socialcristians. La trobada, que va tenir lloc de manera discreta però no secreta, segons van remarcar fonts d'Unió, es produïa a pocs dies de la Diada i davant la incertesa sobre el pla B en cas que no se celebri la consulta. Iceta i Duran van conversar durant més d'una hora per aprofundir en les seves posicions sobre la consulta. Iceta, de fet, va traslladar la seva coincidència amb la voluntat de Joana Ortega de respectar el marc constitucional. Es tracta d'una trobada que s'emmarca en la tanda de contactes que Iceta ha fet d'ençà que va ser nomenat líder del PSC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia