Política

Montoro relaciona el cas Pujol amb la “radicalització” dels discursos cap a l'independentisme

“Pretenen llençar un pols polític a l'Estat i al mateix temps s'estan lucrant i traient-ne partit personal”, afirma el ministre d'Hisenda

Assegura que “arribarà fins al final” i que es tracta d'“un dels casos de frau fiscal més greus en termes qualitatius” de l'Estat

Avisa que l'expresident de la Generalitat “s'equivocava” si pensava que amb un comunicat “començaria de cap i de nou”

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha vinculat aquest dimarts el cas Pujol amb el procés sobiranista de Catalunya assegurant que té a veure amb aquells que “radicalitzen els seus discursos polítics, pretenent llençar un pols polític a l'Estat, i que alhora s'estan lucrant i traient partit personal “. Per Montoro, no deixa de ser “significatiu” que l'escenari fiscal en què es produeix tingui a veure amb “la radicalització dels discursos polítics” a Catalunya i amb “la pròpia estratègia d'aquells que volen acompanyar aquests discursos polítics demanant institucions pròpies de l'Estat”.

Montoro ha fet aquestes manifestacions durant la seva compareixença davant la comissió d'Hisenda del Congrés dels Diputats per donar explicacions de les polítiques en matèria de frau fiscal adoptades pel govern espanyol. “Estem parlant d'un dirigent històric polític, d'un baluard del nacionalisme català que en els últims temps, mentre l'Agència Tributària investigava la fortuna familiar, s'ha reconvertit sorprenentment en un adalil [guia] de l'independentisme”, ha afegit el ministre d'Hisenda sobre la figura de Jordi Pujol.

Montoro ha acusat l'expresident “d'emparar-se en la radicalitat dels discursos per treure'n profit” de forma personal. De fet, ha assegurat tenir respecte per tots els “nacionalismes arrelats” a l'Estat que aspiren a tenir més autogovern, però ha criticat aquells que “llancen un pols polític a l'Estat i al mateix temps s'estan lucrant i traient-ne profit personal”.

Montoro ha advertit aquest dimarts l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que la seva responsabilitat amb la Hisenda pública no s'acaba en un comunicat i que té intenció d'actuar en el seu cas per la via administrativa i la judicial, perquè a la vista de les informacions conegudes no pot descartar-se “que s'hagin comès un o més delictes”. A més, ha anunciat que l'Advocacia de l'Estat es personarà en la causa oberta judicialment contra Pujol.

Montoro ha dit que l'abast del cas Pujol és prou important com per comparèixer a la cambra baixa i ha avisat que l'expresident de la Generalitat “s'equivocava de ple” si pensava que amb un comunicat “començaria de cap i de nou”. “Actuarem en seu administrativa i judicial. Amb les dades que tenim no podem descartar que s'hagin comès un o més delictes”, ha sentenciat.

“Si creia que demanant perdó públicament feia creu i ratlla s'equivocava de ple”, ha dit Montoro, i ha afegit que l'obligació del Ministeri és perseguir el frau fiscal el cometi qui el cometi, i independentment del seu poder “econòmic, mediàtic o polític”.

Davant de la Comissió d'Hisenda del Congrés, on compareix per parlar d'aquest cas i de l'evolució general de la lluita contra el frau fiscal, el ministre s'ha referit al cas de Pujol com “un dels casos de frau fiscal més greus en termes qualitatius d'Espanya”.

I ha precisat que si pot parlar del cas és perquè, de la mateixa manera que ha passat amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas, és perquè l'interessat ha fet pública la seva situació tributària, de manera que “no busquen l'empara de confidencialitat” que ofereix als ciutadans la Llei General Tributària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia