Política

Campanya a Blanes en contra de les mines del Sàhara

L'associació cultural La Focal promou ‘Una flor per cada mina' per denunciar l'aïllament del poble sahrauí

Una campanya iniciada a Blanes vol denunciar l'aïllament del poble sahrauí amb una acció artística (l'elaboració de flors). Una flor per cada mina és el punt d'arrencada amb què l'associació cultural blanenca La Focal vol sensibilitzar de manera pública el maltractament del poble sahrauí. “La situació dels sahrauís és silenciada i amb la campanya es vol que es conegui”, assenyala un dels integrants de la Focal, Valentí Hinarejos.

La iniciativa és del pintor i escultor sahrauí Mohamed Moulud Yeslem. L'artista s'ha mogut en més d'un continent i ha estat a les comarques tarragonines i barcelonines per explicar què és Una flor per cada mina.

A la demarcació, Yeslem ha disposat de la complicitat de La Focal. El mes d'agost, amb motiu de la cinquena edició dels Docus a la Fresca, Yeslem va reunir-se a Blanes amb els artistes plàstics Quim Serrano i Antoni Cerdan, que podrien fer una exposició per a la campanya.

Una franja i un jardí

Hinarejos proposa que les flors gironines siguin fetes amb materials resistents, ja que seran traslladades (i plantades) al Sàhara Occidental. Les flors formaran el Jardí de la Pau, que serà plantat en paral·lel al mur que separa i aïlla el poble sahrauí des de fa 31 anys. El Marroc va excavar-hi una franja (mur) antitancs de cinc metres de fondària i de vuit d'amplada enmig del Sàhara occidental. A banda i banda, l'Estat marroquí hi va “col·locar mines antipersones i antitancs”, explica Hinarejos.

El mes passat el documental del mateix Yeslem Las flores del mundo va ser presentat en el Docus a la Fresca. En el documental, s'hi veu més d'un nen del Sàhara relatant com els havia explotat una mina mentre jugaven a prop de camells o xais.

LA XIFRA

10
milions
de mines hi ha al territori del Sàhara Occidental, denuncia la campanya de la Focal.

Associacions locals i difusió arreu de la demarcació

La campanya va començar a Blanes el 15 d'agost, amb la projecció del documental Las flores del mundo, del director sahrauí Mohamed Moulud Yeslem, promotor de la campanya antimines. A llarg termini, Yeslem aspira a fer desactivar els deu milions de mines antipersones que hi ha –l'ONU ha validat la xifra oficial–. A l'agost infants de l'Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa van fer les primeres flors en tallers d'estiu. “Ja hi ha altres entitats del poble que hi col·laboren. La voluntat és que s'estengui a diferents municipis i que tingui el suport d'altres ajuntaments i institucions”, assenyala Hinarejos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.