Política

Girona, punt àlgid demà de la trentena de V de la demarcació

L'assaig a la capital gironina es farà al Barri Vell: amb vèrtex a la plaça del Vi i els braços al carrer Ciutadans i el pont de Pedra i el carrer Nou

S'han fet V a totes les comarques i encara en queden una dotzena per realitzar

La V serà demà a les 8 del vespre i abans hi haurà una cercavila

La societat gironina, igual que la de la resta de Catalunya, continua escalfant motors amb vista a l'Onze de Setembre per deixar clar que la ciutadania vol votar el 9-N. Igual que l'any passat es van fer cadenes humanes prèvies arreu del país i del món com a pròleg de la Via Catalana, aquest any es fan rèpliques a petita escala de la mobilització que ha previst l'ANC per aquest any: la V. A la regió gironina de l'ANC –que engloba les comarques de la demarcació oficial excepte el Ripollès i la Cerdanya– se n'han organitzat una trentena i un dels punts àlgids serà demà, quan la mobilització es farà a la capital gironina.

Les joventuts de l'ANC a la ciutat, l'ANJI, s'han encarregat d'organitzar la V de Girona, que serà d'allò més cèntrica: el vèrtex serà a la plaça del Vi, un dels braços serà al carrer Ciutadans i l'altre travessarà el pont de Pedra i seguirà pel carrer Nou. Jordi Alemany, de l'ANJI, explica que l'elecció de la ubicació és perquè és cèntrica i també simbòlica: “Buscàvem un punt emblemàtic de Girona i vam pensar que fos un pont. I vam triar el pont de Pedra. A més, també és simbòlic que passi per davant de l'ajuntament.” Es tracta d'un tram ampli i per omplir-lo cal molta gent, però Alemany explica que no s'han marcat l'objectiu d'omplir d'un punt a un altre, com sí que s'ha fet per la Diada a Barcelona, sinó que a Girona “en funció de la gent, la V arribarà més amunt o més avall dels carrers”. Deixa clar que l'important és escalfar motors amb vista a la Diada: “L'important és fer difusió i reactivar el moviment independentista no només per l'Onze, sinó també amb vista al 9-N; davant algunes declaracions dels polítics, cal que la gent surti al carrer i els deixi clar què s'ha de fer.”

La V de demà a Girona serà a les 8 del vespre, però els actes començaran una hora abans, a les 7 de la tarda, amb una cercavila que sortirà de la plaça de la Constitució. Amenitzada per entitats de cultura popular, recorrerà la Gran Via, la plaça de la Independència, el carrer Santa Clara i el pont de Pedra per acabar a la plaça del Vi.

Un cop acabada la V hi haurà parlaments a càrrec tant de l'ANC i l'ANJI com d'entitats i moviments socials de la ciutat de caire independentista.

Més V els pròxims dies

El de demà a Girona serà un dels assajos principals de V de la trentena que s'han organitzat a les comarques gironines. Fins ara se n'han fet gairebé una vintena, entre els quals destaca el que es va fer a la desembocadura del Fluvià, en què van participar 2.000 persones. Encara n'hi ha una dotzena més de pendents de realitzar. Demà, a més del de Girona, se'n farà un a Celrà. Dissabte es farà una V a Vilajuïga i diumenge una a Vilablareix i una altra amb pomes a Vilobí. Diversos municipis han triat la vigília de la Diada per fer la V: Olot, Cassà, Caldes, Castelló d'Empúries, Port de la Selva i Maçanet de Cabrenys. I n'hi ha dos que ho faran l'Onze mateix: Garrigàs i Fontcoberta.

Per comarques, la Selva és la comarca on s'han organitzat més V. Un total de 9: a Vidreres, Sant Hilari, Lloret, Amer, Riudarenes, Maçanet, la Cellera, Vilobí i Caldes. També destaca l'Alt Empordà, amb 8 assajos de V. A més de la del Fluvià, que va ser un acte de tota la regió, n'hi ha hagut o n'hi haurà a Figueres, l'Escala, Vilajuïga, Maçanet de Cabrenys, Castelló, Port de la Selva i Garrigàs. Al Baix Empordà s'han fet V a les quatre principals poblacions: Palafrugell, Sant Feliu, Palamós i la Bisbal. En canvi, al Gironès encara s'han de fer les quatre que s'han organitzat: Girona, Celrà, Vilablareix i Cassà. També hi ha pendents les dues que s'organitzen a Olot (una amb baldufes diumenge i una amb torxes el dia 10). I al Pla de l'Estany se'n va fer una a Porqueres i se'n farà una altra a Fontcoberta.

2.000
persones
van participar a la V de la desembocadura del Fluvià, la més massiva fins ara a la demarcació.

LES XIFRES

30
assajos de V
s'han fet o es faran a les comarques gironines per escalfar motors per a la Diada a Barcelona.

La tradicional marxa de torxes arriba a la 8a edició

La ja tradicional marxa de torxes, organitzada per Òmnium Cultural Gironès i que des del 2007 obre els actes de la Diada a la ciutat de Girona la nit del 10 de setembre, arriba aquest any a la vuitena edició. Segons va informar ahir l'entitat, aquest any l'acte començarà a 2/4 d'11 de la nit a les escales de la catedral amb el concert de Carles Belda i Marc Serrat, i la lectura del manifest final anirà a càrrec de Ferran Oliva, de Súmate. A més, el cor Àkan serà l'encarregat de tancar l'acte amb un breu concert i el cant d' Els segadors. Òmnium calcula que s'encendran més de 1.500 torxes en un recorregut que, amb animació musical a càrrec de la Fal·lera Gironina, sortirà de la plaça de la Catedral, passarà pel Barri Vell i arribarà a la plaça del Vi. La novetat d'aquest any és que el recorregut passarà per la plaça Independència, on es podrà veure l'estelada feta amb espelmes que viatjarà a Escòcia amb el 600 independentista.

Les marxes de torxes, que els últims anys han agafat força a molts municipis catalans la nit del 10 de setembre, són un acte de mobilització social per reivindicar la independència del país. A les comarques gironines n'hi ha de previstes també a diversos municipis més, com ara Salt, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Port de la Selva i Cassà de la Selva, entre d'altres. En alguns casos s'aprofitarà la convocatòria per fer assajos de la V, just un dia abans de la gran mobilització de Barcelona. A més, també el dia 10 a Arbúcies es farà una marxa d'Atxes i, a Figueres, una concentració.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia