Política

la crònica

La diplomàcia i els riscos

Al mes de febrer, l'excònsol britànic Geoff Cowling va guanyar-se la simpatia i l'etern agraïment de la parròquia sobiranista amb un contundent article publicat al prestigiós Financial Times. En l'escrit, de rèplica al publicat dies abans per l'eurodiputada del PP i directora de l'àrea internacional de la FAES Cayetana Álvarez de Toledo en què aquesta demanava a la Unió Europea que aturés els independentistes, el diplomàtic ara retirat criticava amb duresa l'actitud del govern espanyol, al qual acusava de “colonialista”, i recordava que “Catalunya no va unir-se voluntàriament a Espanya“, sinó que va ser “brutalment conquerida”. Després de fer un repàs exhaustiu a alguns dels episodis més significatius de la llista de greuges viscuts pels catalans en la seva relació amb Madrid –de la guerra de Successió a la Guerra Civil i la dictadura franquista–, l'excònsol instava l'executiu de Mariano Rajoy a seguir l'exemple de David Cameron i a autoritzar els catalans a votar per decidir el seu futur.

Sis mesos després d'aquell incident que il·lustrava el coneixement i el profund respecte del diplomàtic cap a la societat que el va acollir en diferents períodes fins a l'any 2005, Geoff Cowling tornava ahir a Barcelona convidat pel think tank lliberal Fundació Catalunya Oberta per parlar dels reptes de la independència de Catalunya i d'Escòcia. I no se sap si és perquè va confondre els reptes amb els riscos o els inconvenients, o perquè ell també ha viscut alguna represàlia per haver defensat el procés sobiranista, però el cert és que el seu discurs va ser menys apassionat del que esperaven molts dels assistents a la trobada, servida en forma de dinar a l'hotel Majestic. Presentat pel periodista i secretari general de la fundació, Vicent Sanchis, Cowling va fer un repàs exhaustiu –gairebé cartesià– dels reptes que la independència comportaria per als dos nous països en aspectes tan diversos com ara la seguretat, les infraestructures, l'energia o la relació amb la Unió Europea i altres organismes internacionals. I subratllant les diferències entre dos processos marcats d'entrada per l'actitud dels dos respectius estats. “La independència de Catalunya és perfectament viable, però molt difícil sense el suport d'Espanya”, va assenyalar, abans de recordar que l'acord que farà possible la votació del 18 de setembre a Escòcia estableix que el Regne Unit col·laborarà en la construcció del nou estat si guanya el sí.

La conferència de l'excònsol, que va remarcar la importància de la xarxa de delegacions que el primer govern tripartit va inaugurar en ciutats d'arreu del món i l'aposta d'Artur Mas per les relacions exteriors, la van seguir una cinquantena de persones, entre les quals hi havia destacades personalitats de l'òrbita convergent, com ara Lluís Prenafeta i David Madí. En el debat posterior, el secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, va reiterar l'aposta per internacionalitzar el procés malgrat l'oposició i les constants travetes de l'executiu espanyol, i va anunciar una nova tanda d'entrevistes del president Artur Mas amb
mitjans internacionals. O sigui, més diplomàcia per minimitzar els riscos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia