Política

Les 10 xifres de la V

Milers i milers de persones participaran avui en la confecció de la V a Barcelona, que es preveu que sigui una de les mobilitzacions més massives de Catalunya

L'objectiu és que la societat civil blindi la celebració del 9-N

La Diada definitiva. Avui milers, milers i milers de catalans inundaran els carrers de Barcelona per configurar una V gegantina que recorrerà la Diagonal i la Gran Via, una V de victòria, una V de voluntat, però sobretot una V de votar, de votar el 9 de novembre, de celebrar la consulta perquè els catalans puguin decidir el seu futur a través de les urnes. “L'èxit de la Diada garantirà l'èxit del 9-N”, repeteixen una vegada i una altra els dirigents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, organitzadors de l'esdeveniment. És per aquest motiu que el lema d'enguany és clar i català: 9-N Votarem. 9-N Guanyarem.

La mobilització, per tant, serà una nova mostra de força popular a favor del dret a decidir després de la gran manifestació del 2012, també a Barcelona, i de la cadena humana del 2013 que va recórrer el país de punta a punta. Ni l'ANC ni Òmnium volen parlar de quants manifestants s'esperen avui, però és possible que es pugui superar la xifra de l'any passat, que va ser d'1,6 milions de persones.

Els organitzadors recomanen que tots els participants estiguin al seu lloc cap a les quatre de la tarda –el trànsit es tallarà a les tres– per tal que es puguin anar posant en fila i poder formar un gran mosaic humà que representi la senyera. A les quatre ja començaran les actuacions musicals als dos escenaris que hi haurà a les puntes de la V, i a les 17.14 hores a l'escenari de les Glòries, al vèrtex, els donarà el tret de sortida, amb un jove que farà setze anys el 9 de novembre dipositant un vot en una urna.

Per garantir la mobilitat en un dia tan complicat s'ha reforçat el transport públic i s'han habilitat aparcaments, tenint en compte que vindran 1.530 autocars i més de 100.000 vehicles privats.

Actes previs

Els actes començaran al matí amb concentracions davant dels ajuntaments i s'entregarà als alcaldes de cada població un manifest de compromís d'entitats amb la consulta.

Xifres

539.097 inscrits

L'any passat la cadena humana per la independència va arribar als 455.000 inscrits, tot i que, després va haver-hi moltíssima més gent –es calcula 1,6 milions de participants–. Enguany ja s'ha superat el mig milió d'inscrits i a les vuit del vespre d'ahir ja eren 539.097.


11 quilòmetres

La Via Catalana 2014 omplirà els carrils centrals de dos dels carrers més importants de Barcelona: l'avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes. El traçat serà des de la plaça Pius XII, d'una banda, i des de la plaça Sarah Bernhardt, a l'altra, i els dos trams s'uniran a la plaça de les Glòries. Seran més d'11 quilòmetres, aproximadament uns 200.000 metres quadrats i estarà dividit en 73 trams. Hi podrien arribar a cabre uns dos milions de persones.


54 colles castelleres

Un dels moments més espectaculars serà l'aixecada simultània de les 54 colles castelleres que actuaran a la V, distribuïdes al llarg del recorregut. Es calcula que l'actuació serà pels volts de tres quarts de sis. Està previst que hi participin les colles més importants del país, entre les quals hi haurà totes les de la gamma de 9. Al juny, Òmnium ja va organitzar una reivindicativa diada castellera a set capitals europees –París, Londres, Ginebra, Brussel·les, Roma, Lisboa i Berlín– i a 49 municipis catalans.

947 urnes

L'escenari central està ubicat a la plaça de les Glòries i s'hi han col·locat 947 urnes, tantes com municipis hi ha a Catalunya. Un símbol del 9 de novembre. Als extrems de la V, hi haurà dos escenaris més.

210.000 samarretes

Les samarretes grogues i vermelles seran les grans protagonistes per poder fer el mosaic de la senyera que lluirà avui al llarg dels onze quilòmetres de recorregut. L'organització calcula que se n'han venut unes 210.000.


700 agents de la Guàrdia Urbana

Barcelona viurà un dia molt complicat des del punt de vista de la mobilitat. L'Ajuntament destinarà 700 agents de la Guàrdia Urbana per controlar el dispositiu de la Diada. Interior també ha activat prop de 3.200 mossos arreu del país en un contingent que es va activar ahir al migdia i s'allargarà fins avui.

1.000 cantaires

Més de 1.000 cantaires actuaran al vèrtex de la V, a l'escenari de la plaça de les Glòries. A les 17.14 h interpretaran el cant Ara és l'hora, acompanyats de Lluís Llach al piano.

105 rèpliques de la V

Aquestes últimes setmanes la campanya de la V també s'ha internacionalitzat, tal com es va fer amb la Via Catalana de l'any passat. En total, s'han fet 105 rèpliques de la V en ciutats de tot el món.

1.530 autocars

Uns 1.530 autocars i uns 100.000 vehicles privats arribaran a Barcelona en una de les mobilitzacions més concorregudes. S'han habilitat aparcaments, fins i tot, a l'àrea metropolitana.

7.000 voluntaris

Uns 7.000 voluntaris de l'ANC faran possible la logística necessària. La meitat s'encarregarà de coordinar la V –hi haurà 35 voluntaris en cada tram– i la resta prepararan les concentracions matinals i també la infraestructura dels autocars i els aparcaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia