Política

Només ERC recull el guant de CiU i accepta valorar la llista unitària a Badalona

Esquerra es mostra sorpresa amb la proposta “després que CiU la rebutgés al juny”

El PSC i ICV no exploraran aquest pacte abans de les municipals

De totes les forces polítiques de Badalona que estan a favor del dret a decidir, només ERC sembla disposada a explorar la idea plantejada pel líder de CiU, Ferran Falcó, de constituir una llista unitària que aglutini tots els partits favorables a una consulta –inclòs el PSC– i que pugui derrotar a les urnes el PP de Garcia Albiol.

Qui serà candidat d'ERC a l'alcaldia de Badalona, Oriol Lladó, celebra la idea de Falcó, a qui agraeix “el seu canvi de plantejament”. Lladó no pot amagar la seva sorpresa i ho argumenta: “Abans de l'estiu ERC ja va plantejar a alguns partits la necessitat de compartir estratègies i CiU ens va respondre amb un no rotund.” “És fantàstic que CiU hagi canviat d'opinió”, subratlla Lladó, que hi afegeix: “Però, si vol que ens ho creiem, ho han de plantejar en l'àmbit privat, no com una qüestió pública.” Si es produeixen les converses i s'arriba a un acord ampli, s'ho miraran “amb interès”, sosté.

Aquest acord ampli, però, sembla molt poc probable. El líder d'UDC a Badalona, Jordi Subirana, és el primer escull, ja que assegura que no comparteix la idea de Falcó. El PSC, tal com explica Jordi Serra, “no formarà cap aliança amb altres formacions i encara menys per anar contra Garcia Albiol”. La idea de Falcó tampoc no ha tingut acceptació a ICV-EUiA. El pròxim cap de llista, Àlex Mañas, anuncia que la coalició treballarà per formar una aliança amb altres forces de l'esquerra i descarta, des d'ara fins al maig, tancar llistes conjuntes amb segons quines forces: “Perquè nosaltres estem a favor del dret a decidir i en contra de les polítiques d'austeritat.” Això sí, tant el PSC com ICV-EUiA estan disposats a asseure's a negociar amb CiU un cop tingui a les mans els resultats de les pròximes eleccions municipals, en què alguna enquesta ja indica que Garcia Albiol repetirà victòria.

Des de la CUP, l'altra força que Falcó convida a sumar-se al pacte, el seu líder, Francesc Duran, qualifica la proposta del polític convergent d'“oportunista, feta per fer oblidar que Albiol és alcalde gràcies al seu suport”. La CUP, que no té representació al consistori, està impulsant la campanya Fora Albiol i continua defensant la necessitat d'impulsar una moció de censura.

Per la seva banda, l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, ha declinat fer declaracions sobre les estratègies de l'oposició “i encara menys quan es planteja com un «tots contra un», com és el cas”.

Boicot polític a la Diada de Garcia Albiol

L'acte institucional que organitza l'Ajuntament de Badalona amb motiu de la Diada és cada cop més descafeïnat i té menys seguidors. La polèmica és una costant d'ençà que governa el PP. Ahir, els populars es van quedar sols en l'ofrena institucional després que el PSC, ICV-EUiA i CiU decidissin no desfilar al costat del partit de Garcia Albiol com a mostra de protesta
per l'actitud del PP envers
els partits i les entitats favorables al dret a decidir.

Moltes entitats van ignorar la celebració oficial i es van concentrar a la plaça de la Vila, on els col·lectius que integren el Pacte Local pel Dret a Decidir van lliurar un document de compromisos als seus representants legítims. No hi havia ningú del
govern del PP. Sí exalcaldes i exregidors d'altres forces.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia