Política

L'unionisme minimitza la V i insta Rajoy a endurir el to

‘El Mundo', ‘La Razón' i l'‘ABC' l'equiparen amb la manifestació de Tarragona i acusen Artur Mas d'estar segrestat per ERC

‘El País', ‘La Vanguardia' i ‘El Periódico' insisteixen en la tercera via

La demostració de força que el sobiranisme va fer dijous omplint les dues principals artèries de Barcelona no va alterar el discurs dels mitjans més identificats amb el pensament i la manera de fer del govern espanyol, que van minimitzar l'impacte de la V i fins i tot en van comparar l'èxit amb el de la manifestació organitzada per Societat Civil Catalana a Tarragona, que va concentrar unes 3.500 persones. Res ha canviat després de la Diada d'enguany, que, a parer dels editorialistes d'El Mundo, La Razón i l'ABC, no ha estat més que un reflex de la radicalització de la política catalana com a conseqüència de la debilitat d'Artur Mas, que consideren presoner d'ERC i de l'ANC. “Cada dia hi ha menys possibilitats de reconduir el conflicte sense mesures d'autoritat constitucional i política per part de les institucions centrals de l'Estat”, s'arriba a afirmar des de l'ABC, que insisteix a afirmar que la consulta reclamada per una majoria de catalans “és anticonstitucional i lesiona l'interès general dels espanyols”.

Però no només els mitjans tradicionalment alineats amb la dreta més rància dubten de l'impacte i les conseqüències de la mobilització. El País es mostra convençut que la mobilització “no dóna més legitimitat a un projecte que només condueix a la divisió i la confrontació”. L'editorialista de la joia de la corona del grup Prisa atribueix l'èxit de la V al suport institucional del govern català, i situa unes eleccions anticipades com l'escenari més plausible per al futur més immediat.

Des de Barcelona, La Vanguardia i El Periódico aprofiten l'avinentesa per refermar la seva aposta per la tercera via. L'editorial del diari del Grup Godó dóna per fet que la majoria de la societat catalana no votaria a favor de la independència si fos consultada sobre aquesta qüestió, i coincideix amb la del rotatiu del Grup Zeta a l'hora de reclamar un nou esforç de diàleg als governs català i espanyol. Per acabar, l'Ara subratlla el fet que, als ulls del món, com més s'acosta l'hora de la veritat a Escòcia, “més fora de lloc queda la negativa espanyola a assajar una votació pactada”.

Per Losantos, estil “nazi-soviètic”

“Quan hi ha odi, trobem el que vam veure a Barcelona: mentida, propaganda, dictadura, corrupció per tapar-li grans parades a l'estil nazi-soviètic. Llibertat, ni pel folre!” Com es preveia, Federico Jiménez Losantos va carregar contra la manifestació de dijous amb un discurs incendiari des dels micròfons d'esRadio. No va ser l'únic. També Carlos Herrera, des de la cadena COPE, es va referir a la perfecció “coreana del nord” de la mobilització, i va acusar les forces partidàries del dret a decidir de crear falses expectatives als catalans. Antonio Expósito, a la COPE, tampoc es va quedar curt: “De vegades convé que un tumor es manifesti, que faci mal per poder-lo tractar; perquè, si no, quan està ocult, no t'assabentes que tens càncer”, va dir, al·ludint als dirigents de CiU i ERC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia