Política

Setmana d'alt voltatge

La política catalana viurà en els pròxims dies l'esprint final cap al 9-N amb l'aprovació de la llei de consultes, el pas previ a la convocatòria de la consulta

Abans hi haurà el debat de política general i el referèndum escocès

En el debat, el bloc sobiranista reforçarà el missatge de l'11-S

Després de mesos i mesos d'especulacions arriben els dies decisius per al 9-N. L'esprint final. Aquesta setmana està marcada en vermell al calendari de la política catalana, perquè divendres s'aprovarà la llei de consultes i Artur Mas ja podrà signar el decret de convocatòria, que podria ser aquest mateix cap de setmana o el dilluns 22. Però abans hi haurà el debat de política general, que comença avui, i el referèndum escocès de dijous, que podria suposar un punt d'inflexió per a Catalunya, sobretot si guanya el sí.

Cronològicament parlant, aquesta setmana d'alt voltatge comença avui amb el debat i la intervenció d'Artur Mas, en què s'espera que ressalti la “determinació” dels catalans durant la Diada i reiteri que el 9-N es votarà legalment i es farà “bé”. Mas, segurament, també demanarà “unitat” entre les formacions sobiranistes amb vista al referèndum. Una entesa, però, que arriba esquerdada després que el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, hagi acusat Oriol Junqueras de rebentar el procés volent saltar-se la legalitat a l'hora de celebrar el 9-N.

Aquest dilluns, però, el focus no només estarà centrat en el president de la Generalitat. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també s'endurà una part del protagonisme, ja que entregarà a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, els centenars de milers de signatures de la campanya Signa un vot per la independència. Una iniciativa que han portat a terme en els últims mesos arreu del país i que pot servir com un pla B si no es pot celebrar la consulta.

Un tercer element completarà la densa agenda política d'avui. Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona Mercè Gironès declararan a l'Audiencia Nacional, imputats per un delicte de blanqueig de capitals i contra la hisenda pública.

Dimarts continuarà el debat a la cambra i serà el moment en què intervindran els grups. ERC es mantindrà fidel a la seva defensa de la consulta sense obrir cap escletxa a plans B, i Junqueras recordarà que la unitat sobiranista està garantida sempre que s'avanci en el compromís cap al 9-N. Per la seva part, ICV-EUiA apel·larà al consens per mantenir el referèndum, però el seu líder, Joan Herrera, aprofitarà l'ocasió per marcar perfil i retreure al govern la seva “ideològica” política econòmica. Herrera tampoc s'oblidarà del cas Pujol i exigirà transparència.

Tot i aquestes diferències, s'espera que el bloc sobiranista –CiU, ERC, ICV i la CUP– aprovi resolucions a favor de la consulta i que reculli l'esperit de la Diada –els textos es votaran dimecres–. Aquesta situació farà que el PSC torni a viure el debat amb incomoditat, perquè no es pot descartar que alguns dels seus diputats díscols trenquin la disciplina de vot –encara no és clar si Joan Ignasi Elena tindrà temps de formalitzar el pas al grup mixt–. Els socialistes tornaran a advocar pel diàleg entre Catalunya i Madrid i instaran el president espanyol, Mariano Rajoy, a donar una resposta a la històrica V de la Diada. Una resposta que passa per encetar una reforma profunda de la Constitució.

Miquel Iceta també carregarà contra la figura de Mas, a qui fa responsable d'un “fracàs greu” com seria l'avançament electoral en el cas que no es pugui votar el 9 de novembre.

La influència d'Escòcia

Dijous l'activitat política catalana s'aturarà i tindrà tots els ulls posats a Escòcia, on els escocesos sí que podran decidir el seu futur, després d'haver arribat a un pacte amb el Regne Unit. Els dos processos són molt diferents, però és evident que una victòria del sí insuflaria ànims al moviment independentistes català i, el més important, la Unió Europea s'hauria de mullar sobre la incorporació d'un nou estat i obriria un precedent.

Els resultats oficials d'Escòcia se sabran divendres a primera hora del matí, dia en què el Parlament es vestirà de solemnitat per aprovar la llei de consultes, que tindrà el suport dels partits que van signar la data i la pregunta de la consulta i del PSC. Amb aquesta normativa sota el braç, Mas ja podrà signar el decret de convocatòria. S'especula amb la possibilitat que ho faci just l'endemà, dissabte, aprofitant una publicació extraordinària del Diari oficial de la Generalitat (DOCG), tot i que tampoc es descarta que es pugui esperar fins dilluns de la setmana següent.

Una pirueta amb què es vol guanyar temps i anticipar-se a la impugnació de l'Estat Espanyol i el Tribunal Constitucional.

LES XIFRES

107
diputats
donaran suport a la llei de consultes de divendres en un ple extraordinari. Hi votaran a favor els represetants de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP i també del PSC.
32,4
milions
d'euros és la xifra que estima el jutge que ha mogut Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona des del 2004 fins al 2012. Avui declararan a l'Audiència.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia