Política

Duran acusa Junqueras de trencar la unitat per al 9-N

El líder d'ERC insisteix que “ha arribat l'hora d'incomplir la legalitat espanyola”

El socialcristià afirma que desobeir la llei “és un tret al peu del procés”

Rull apel·la a respectar la norma catalana

Vint-i-quatre hores abans de l'inici d'una setmana clau per al procés sobiranista, la temperatura de les relacions entre CiU i ERC ha tornat a pujar de cop. De nou, a causa de la poca disposició d'Unió a tirar endavant la consulta en el cas que el Tribunal Constitucional (TC) la prohibeixi, una possibilitat avalada obertament pels republicans i que el govern no sembla descartar, si es fa cas de les declaracions fetes pel portaveu de l'executiu i conseller de la Presidència, Francesc Homs, en l'entrevista publicada ahir per aquest diari. “En la manifestació del 2010 ja vam rebutjar el TC; ara, les decisions les prendrem des de Catalunya”, afirmava Homs, en referència a l'aprovació, aquest divendres, de la llei catalana de consultes.

Ahir, Oriol Junqueras va tornar a parlar d'aquesta possibilitat i, en una entrevista a El Mundo, tornava a parlar de la possibilitat d'entrar al govern per blindar la consulta ara que, sota el seu punt de vista, “ha arribat l'hora de no respectar la legalitat espanyola” i de tirar endavant el 9-N “sota el marc legal de l'estat naixent”.

La reacció dels socialcristians no es va fer esperar. Primer, a través del conseller d'Interior, i secretari general de CiU i d'UDC, Ramon Espadaler, que va declarar al 3/24 que “incomplir la legalitat no ens porta enlloc” perquè, al seu parer, “el respecte a les lleis també aporta legitimitat al procés i li dóna potència en l'àmbit internacional”. Les declaracions d'Espadaler no deurien ser suficients per a Josep Antoni Duran i Lleida, que a primera hora de la tarda va carregar contra Junqueras amb una sèrie de nou piulades al seu compte a Twitter. El va acusar de trencar la unitat de les forces favorables al dret a decidir amb una proposta, la de desobeir les lleis espanyoles, que suposa “un tret al peu” del procés. “Mai en una entrevista havia llegit tants disbarats, continuava Duran i Lleida, que va arribar a insinuar que potser el PP espera l'ascens d'ERC al govern de la Generalitat en unes futures eleccions i que “ho destrossin tot; a Espanya saben què ha passat quan [els republicans] han governat”. El líder d'Unió apel·lava al contingut del pacte de governabilitat subscrit entre CiU i ERC, que estableix que la consulta “ha de ser legal”.

Què diu el pacte?

En efecte, el pacte firmat entre les dues formacions el 19 de desembre del 2012 estableix que la consulta es convocarà “d'acord amb el marc que l'empari” –quart compromís de l'annex 1 del document–, però no especifica si el marc és l'espanyol o el català. A això es va referir hores després el coordinador general de CDC, Josep Rull. De nou des de les xarxes socials, i sense referir-se explícitament a la polèmica ni als seus protagonistes, Rull es mostrava més proper a les tesis de Junqueras i afirmava: “No demanem als catalans que incompleixin una llei espanyola, sinó que en compleixin una de catalana; perquè la legitimitat democràtica és nostra”.

LES FRASES

Respectem tots els partits i els líders que ens acompanyen [...], també el senyor Duran, que és fantàstic
Oriol Junqueras
president d'ERC
Potser és el que vol el PP: que guanyi ERC i que ho destrossi tot. A Espanya saben què ha passat quan han governat
Josep A. Duran i Lleida
portaveu de ciu al congrés
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia