Política

El Parlament rep 730.000 firmes per la independència

L'ANC les entrega a la cambra catalana perquè es pugui declarar l'estat propi si es tanquen totes les portes

Capses de cartró, banderes estelades, telèfons mòbils immortalitzant la situació i rostres de satisfacció. Ahir, la imatge que oferien les portes del Parlament i les seves proximitats parlaven per si mateixa. Un total de 234 capses que contenien prop de 730.000 butlletes correctament signades –recaptades a través de la campanya Signa un vot per la independència, impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana amb el suport de l'Associació de Municipis per la Independènciaes van lliurar a la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert, per invocar el dret de petició en cas que s'anul·li la consulta sobiranista el 9 de novembre. Aquest, reconegut a la Constitució Espanyola, l'Estatut i els tractats de la Unió Europea, és un “dret de democràcia directa en què el ciutadà demana a qualsevol institució el que ell vol”, com definia l'advocat Agustí Carles, membre de la Sectorial de Juristes de què disposa l'ANC.

Es culminava, així, una iniciativa que va néixer l'any 2013. Des d'aleshores, uns 4.000 apoderats i interventors han recorregut tots els racons de Catalunya per recollir firmes. Per la coordinadora de la campanya, Rosa Alentorn, que ahir acompanyava Forcadell al Parlament, aquest ha de ser un “gran suport” per a la consulta. La Comissió de Peticions, presidida per M. Dolors Montserrat (Partit Popular), tindrà l'última paraula.

LA FRASE

Si se segresta el dret a votar, el ciutadà té el dret de petició
Agustí Carles
Sectorial de juristes de l'anc

El dret de petició, una alternativa a la consulta

Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, assenyalava que “no és una recollida de signatures normal, sinó instàncies de compromís individual”. Efectivament, el Dret Fonamental de Petició ha permès a 730.000 persones catalanes i estrangeres i majors de 16 anys demanar al Parlament de Catalunya una alternativa a una possible prohibició de la consulta sobiranista, prenent les mesures de confidencialitat adequades. De fet, el que es demana és que es convoqui la consulta i, en cas que no prosperés la decisió, que els representants electes facin un pas més declarant la independència de Catalunya. De les 750.000 butlletes rebudes per l'ANC, 23.000 han estat declarades nul·les, 12.000 corresponen a immigrants i 8.000han estat signades per estrangers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia