Política

Pujol Ferrusola addueix que cobrava per feina feta

El primogènit de l'expresident, investigat per frau fiscal i blanqueig, nega que hagués rebut comissions il·legals

Declara durant cinc hores a l'Audiencia Nacional i surt sense cap mesura cautelar

Jordi Pujol Ferrusola va assegurar ahir davant el jutge a Madrid que no hi ha res de sospitós en els moviments detectats en els seus comptes entre 2004 i 2012, i que des de fa un temps estan sent investigats per la policia per determinar l'existència de cobraments il·legals d'empreses concessionàries d'obra pública. El primogènit de l'expresident de la Generalitat va comparèixer durant cinc hores davant el magistrat de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz, defensant que els diners que va cobrar en aquella etapa eren per treballs reals, no ficticis, realitzats a través de les seves empreses.

Fonts judicials, de fet, van indicar que la major part d'aquests treballs es van dur a terme quan el seu pare ja feia dos anys que havia abandonat el govern, així que els contactes s'haurien produït durant l'etapa del govern tripartit i amb diversos ajuntaments socialistes. La investigació va arrencar l'any 2012 arran de les declaracions d'una excompanya de l'imputat, Victoria Álvarez, sobre els moviments de Pujol en tretze països diferents (alguns d'ells considerats paradisos fiscals) i que superaven els 32 milions d'euros. En la seva declaració, Álvarez havia assegurat que havia estat testimoni del tràfec de diners que Pujol hauria traslladat a Andorra en bosses. Pujol Ferrusola, però, va defugir en tot moment referir-se a les revelacions que la seva exparella va realitzar a la policia i més tard al jutge de l'Audiencia –i que haurien estat impulsades per Jorge Moragas, cap de gabinet de Rajoy– i va optar per explicar de manera detallada les diverses operacions empresarials que ha dut a terme en aquest període afirmant que l'activitat no tenia “cap connexió amb la política del govern de Catalunya”. Les mateixes fonts van afegir que l'interrogatori va ser molt “exhaustiu i precís”.

Pujol havia d'explicar al magistrat les operacions que la policia atribueix a un possible suborn i tràfic d'influències, xifrades en vuit milions d'euros i que implica disset empresaris, si bé l'altre front pel qual va ser cridat a declarar són els 32,4 milions que tindria fora de l'Estat.

L'imputat va arribar a la seu judicial de Madrid a les 9.30 hores acompanyat del seu advocat, Cristóbal Martell, tot i que la declaració no va començar fins a les 10.40. El pes de l'interrogatori el va dur a terme el magistrat Ruz, si bé també va respondre les preguntes de les diverses parts: la fiscal anticorrupció, Belén Suárez, l'advocat de l'Estat i el seu advocat. Després de cinc hores, el fill de Pujol abandonava l'Audiencia Nacional sense que se li apliqués cap mesura cautelar. Fons judicials van assenyalar que Ruz no va decretar ni presó ni, alternativament, se li va imposar una fiança, atès que les dues parts de l'acusació no havien demanat cap mesura.

Informació d'Andorra

El jutge Ruz va fixar la data per interrogar el fill de l'expresident, després que l'exmandatari català confessés públicament que durant 34 anys la família havia tingut un compte a Andorra sense declarar. L'imputat, però, ahir no va voler respondre a aquesta qüestió. De fet, els bancs d'aquest país tenen paralitzada la informació que els requereix la justícia espanyola en espera que avanci la investigació sobre un hipotètic cas de corrupció. Paral·lelament, l'executiu espanyol ha desplegat una ofensiva per intentar forçar un major intercanvi en matèria tributària. Fa quinze dies Rajoy rebia el president andorrà, Antoni Martí –si bé van subratllar que no van parlar del cas Pujol–, i ahir li va tocar el torn a Cristóbal Montoro, que es va reunir amb el seu homòleg Jordi Cinca.

LES XIFRES

32,4
milions d'euros
estan sent investigats per la policia sobre el moviment detectat en comptes de tretze països.
5
hores
va durar l'“exhaustiu” interrogatori del jutge i les parts en el procés a Pujol Ferrusola.
2
hores
va durar la compareixença de Mercè Gironès, exesposa de Pujol.

Gironès manté l'estratègia del seu exmarit

Mercè Gironès, exesposa de Pujol Ferrusola, també va haver d'afrontar ahir l'interrogatori judicial pel fet que compartia negocis amb el fill de l'expresident. Gironès va arribar a l'Audiencia Nacional a la tarda i la seva compareixença va durar dues hores i, com en el cas anterior, tampoc no se li va reclamar cap mesura cautelar. L'exesposa va compartir l'estratègia de Pujol Ferrusola pel que fa a la línia de defensa, tant és així, que l'assistia Albert Carrillo, advocat de la família Pujoli que ara treballa conjuntament amb Martell. Gironès va respondre a totes les preguntes, excepte les relacionades amb els comptes andorrans. Els informes policials realitzats arran de la confessió d'Álvarez la relacionen amb operacions immobiliàries i amb empreses compartides amb el seu exmarit. En una d'aquestes investigacions, els agents de la UDEF descriuen la compra d'unes finques a Palamós per les quals hauria pagat 217.000 euros i en només tres anys hauria aconseguit vendre-les per 4,8 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia