Política

Junqueras formalitza al Parlament la voluntat d'ERC d'entrar al govern “per blindar la consulta”

El president d'Esquerra remarca que l'objectiu és transformar la “figura de porcellana fina” de la unitat dels partits pel 9-N en “roca granítica”

Mas celebra l'oferiment i el canvi de posició però reitera que “la resposta” dels catalans a la pregunta acordada ha de ser “vàlida a tot arreu”

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit en la seva intervenció en la segona sessió del debat de política general al Parlament que “si el govern ens necessita per blindar la consulta del 9-N, estarem encantats de ser-hi”. És la primera vegada que Junqueras expressa de forma clara la voluntat d'ERC d'entrar a formar part del govern d'Artur Mas “per blindar la consulta”. “Volem que la consulta es faci i que es faci amb totes les garanties democràtiques possibles” que, segons ha assegurat en un discurs que ha fet de memòria i sense consultar cap paper, “som nosaltres mateixos”. Per Junqueras, les garanties democràtiques que ahir va reclamar Mas que ha de tenir la consulta “són els ciutadans que es van manifestar l'Onze de Setembre” i els ciutadans “que posen les esperances perquè posem tot el que estigui al nostre abast per fer el 9-N”.

Mas ha celebrat la formalització de l'oferta d'entrar al Govern per part de Junqueras, el canvi de voluntat respecte a l'inici de la legislatura i que ho fes públic en el Parlament. “Això està molt bé”, ha assegurat amb un gran somriure tot emplaçant Junqueras ha “parlar-ne arribats el moment”. Amb tot, Mas ha expressat el seu dubte sobre què volia dir “blindar” la consulta perquè “ja ho està”, i li ha t reiterat el missatge que “tots junts hem de procurar que quan es faci la consulta la resposta sigui vàlida a tot arreu i no hi hagi cap dubte enlloc del que volen els catalans”.

Junqueras li ha respost amb el mateix símil que Mas va fer servir ahir per descriure la unitat dels partits pro consulta, “la porcellana fina”, que a més avui ha comparat amb la “roca granítica” de la unitat i el consens expressat pel poble de Catalunya durant la V de l'Onze de Setembre. Així, Junqueras ha assegurat que ERC vol entrar al Govern per “blindar” la consulta i això vol dir fer una “transfusió de roca granítica a la figura de la porcellana fina”, és a dir, permetre “el reflex fidel del consens social” que es viu al carrer. I ha remarcat que “no ho volem fer bé, ho volem fer perfecte”. A més, ha assegurat que “el fet de no votar el 9-N no resoldria cap dels problemes que tenim plantejats i per això no té cap sentit que no votem el 9-N”.

De fet, Junqueras ha reiterat que “no ens resignarem, no ens cansarem, no ens rendirem en la defensa” del dret democràtic de votar, tot insistint en què els garants d'aquesta consulta són els ciutadans . “Si el 9-N es converteix en un Onze de Setembre, amb els col·legis constituïts i les urnes sobre la taula, estem convençuts que podrem votar”, ha remarcat en el mateix sentit que ja s'ha expressat altres vegades davant una possible suspensió del TC i defensant que si la ciutadania surt al carrer el 9-N de forma pacífica i massiva a votar serà difícil impedir la consulta.

Però Mas s'ha mantingut en la seva postura sobre la necessitat de que la resposta a la pregunta acordada “sigui inqüestionable a casa nostra, a Madrid i a Brussel·les”. “Qui està més interessat que ningú que es faci la consulta és el govern”, ha insistit Mas, tot recordant que fins ara el seu executiu ha “seguit el full de ruta pas a pas”.

En la seva rèplica, Junqueras ha dit a Mas que les enquestes els donaven com a guanyadors d'unes eventuals eleccions, però que ERC ha decidit entrar a formar part del govern per garantir la consulta. Mas li ha respost que si dóna suport al govern “és perquè estan convençuts que el que estem fent tots és el que hem de fer” i li ha dit que si ERC no li donés suport possiblement hi hauria “altres majories” i altres acords per “fer altres coses”.

Amb tot, Mas s'ha mostrat convençut que, tal com ha dit Junqueras, “trobarem la manera” que el procés no es faci només “bé” sinó “perfecte”.

“Ho sabíeu” que el TC i el govern espanyol “no aplaudirien la consulta”

Junqueras ha recordat al president de la Generalitat i a la resta de socis que donen suport al 9-N que sabien que el govern espanyol i el Tribunal Constitucional “no aplaudirien” la consulta. “Ho sabíeu”, ha exclamat. Per això ha insistit en reclamar-los que compleixin amb els acords i els compromisos contrets amb la ciutadania i no fingeixin que no sabien què passaria. “Si de debò ens voleu fer creure que no ho sabíeu, em sembla que no us mereixeu la confiança dels ciutadans”, els ha etzibat des del faristol situat a l'hemicicle del Parlament.

“I sabíeu que el TC no us ho regalaria”, ha afegit. “Ho sabíeu perfectament”, ha insistit. “I si ho sabíeu, heu de ser conseqüents amb allò que vau votar i vau signar”, ha insistit abans de tancar el discurs de manera contundent: “i si de debò ens voleu fer creure que no ho sabíeu, em sembla que no us mereixeu la confiança dels ciutadans”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia