Política

Margallo encén el debat amb l'amenaça de la suspensió

El ministre indica que l'executiu espanyol no descarta res per tal d'evitar la consulta

Insisteix que es respondrà amb “contundència”

Mas li replica que “no podrà aturar el curs de la història”

José Manuel García Margallo feia massa temps que es mossegava la llengua pel que fa al procés català i ahir se li va escapar el que l'executiu espanyol mai no ha volgut verbalitzar: que quan es parla d'aplicar la llei amb totes les conseqüències això també suposaria una eventual suspensió de l'autogovern si el 9-N es col·loquen les urnes. “Tota la llei, només la llei, però tota.” “I incloent-hi tot el que s'hi hagi d'incloure perquè la consulta no se celebri”, en al·lusió a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Això és el que va dir el ministre d'Afers Exteriors en un esmorzar col·loqui realitzat a primera hora del matí a Madrid, i va generar una onada de desqualificacions de gairebé tots els grups tant des del Parlament com des del Congrés dels Diputats. En canvi, el PP semblava poc disposat a desmentir-lo. Alfonso Alonso va sentenciar que l'Estat respondrà “a les circumstàncies que es presentin” suggerint, però, que es faria de manera “proporcional i equilibrada”. Més tard, i quan fins i tot Artur Mas des del Parlament havia replicat a Margallo que suspendre l'autonomia “no aturarà el curs de la història”, el ministre va arribar al Congrés per comparèixer a la comissió d'Exteriors i es va declarar “sorprès” de l'enrenou provocat per la seva reflexió. No entenia, doncs, que les seves declaracions fossin “notícia en un país madur”, ja que per ell era simplement una qüestió de lògica: “El que he dit és que, per a qualsevol govern legítim, el límit infranquejable és la llei, dins de la llei tot és possible i fora res és possible.”

El que no veia tan senzill és que es puguin enviar els tancs a Catalunya, segons havia volgut saber el portaveu del PNB, Aitor Esteban. Sobre aquesta hipòtesi, es va limitar a dir: “Això no sembla que sigui a la Constitució.”

Però el ministre no es va aturar en aquesta reflexió i, aprofitant els retrets que li van fer arribar els portaveus de CiU, ERC, ICV-EUA i el PSC en la comissió, va decidir liquidar el debat reafirmant-se en la seva posició. Així, després de subratllar que no sent “entusiasme” per cap mesura –sense al·ludir a una eventual suspensió–, va insistir que el govern espanyol “no descarta” res que estigui dins de la llei en el supòsit que es produís una “desobediència civil o un desafiament a l'ordenament jurídic”: “Qualsevol desafiament a la legalitat serà respost amb tota eficàcia i contundència.”

En vista de la seva persistència, Pere Macías, de CiU, va criticar les “pensades” del ministre, i ERC el va acusar “d'incendiari”. En termes similars es va expressar el PSOE, que li va exigir que no afegís més llenya al foc. Finalment, Joan Coscubiela li va recriminar que es dediqui a amenaçar en lloc de mostrar-se prudent i dialogant.

LA FRASE

El govern l'únic que pot fer és utilitzar tots els mitjans al seu abast per evitar el referèndum
José M. García Margallo
ministre d'afers exteriors

El ministre vol presentar ‘Victus'

L'executiu espanyol no es disculparà sobre la suspensió de l'acte sobre Victus a Holanda perquè considera que no hi ha hagut censura. Tant és així que es mostrava disposat a presentar el llibre ell mateix. Margallo va reiterar ahir l'argumentari que no hi havia raons polítiques, sinó d'agenda, perquè se suspengués de manera sobtada un acte literari amb la presència del seu autor, Albert Sánchez Piñol, mentre agraïa a Jordi Xuclà, de CiU, que li'n lliurés un exemplar: “Ja el tinc i ja l'he llegit, però el rellegiré.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia