Política

Unitat sense govern CiU-ERC

Els partits sobiranistes acorden fer la consulta amb “totes les garanties democràtiques”

Mas dóna allargues a Junqueras, que assegura que vol entrar ara al govern per “blindar” la votació del 9-N

Mas i Junqueras marquen perfil en el cara a cara del debat a la cambra
ERC veu en
els ciutadans
les garanties
per fer la consulta

La unitat es preserva. L'entrada d'ERC al govern s'ajorna. Els partits sobiranistes solemnitzaran avui el manteniment del front comú després de la Diada amb l'aprovació d'una proposta de resolució que advoca per fer la consulta amb “totes les garanties democràtiques”. El consens, però, no s'ampliarà per ara amb la incorporació dels republicans a l'executiu d'Artur Mas. El president de la Generalitat va donar ahir allargues a Oriol Junqueras després que el líder d'ERC li oferís formalment per primer cop entrar a l'executiu per “blindar” la consulta.

La bel·ligerant intervenció del republicà, l'endemà que el president de la Generalitat condicionés la legislatura al 9-N, va irritar Mas. El també líder de CiU va interpretar la mà estesa del president d'ERC com un intent per figurar a darrera hora com a garant de la consulta, quan la federació fa dos anys que assumeix el desgast electoral i polític de la governabilitat.

“El tema no el resoldrem avui”, li va etzibar, i va instar Junqueras a parlar-ne durant les “pròximes setmanes”. Els dos socis de governabilitat tornaran a exhibir avui unitat en la votació de les propostes de resolució. Però la desconfiança i els recels mutus entre CiU i ERC a mesura que s'acosta el moment més decisiu sembla que allunyen la immediatesa d'un govern de concentració que tan sols podria arribar si l'Estat pren mesures extremes contra la convocatòria a les urnes. Les pròximes vuit setmanes seran decisives.

Mas va replicar al republicà que la consulta està “blindada” i que en tot cas el que s'ha de garantir és que no es qüestioni el resultat. És més, en el que es podia interpretar com un atac d'amor propi, va recordar al líder d'ERC que, encara que figuri en les enquestes com a guanyador de les eleccions catalanes i asseguri que no les precipita perquè no es guia per electoralisme, la pèrdua del seu suport parlamentari no provocaria necessàriament unes anticipades: “Hi podria haver altres majories per fer altres coses.” El PSC, per si de cas, va llançar l'ham a Mas, garantint-li estabilitat política si renuncia a les “aventures” i a les “ruptures”. Miquel Iceta també va advocar per esperar a la resolució de la impugnació de la consulta al Tribunal Constitucional abans de decantar-se per la desobediència. Una paraula, aquesta, que Alícia Sánchez-Camacho va intentar arrencar al president de la Generalitat. Però Mas no va sortir del guió, ni tan sols quan va arribar a l'hemicicle l'amenaça del ministre José Manuel Margallo que el govern espanyol suspendrà l'autonomia. ICV-EUiA va insistir en la importància de vetllar per la unitat política i la CUP va tornar a defensar la desobediència a la legalitat espanyola. L'ombra del cas Pujol va continuar planant sobre la cambra catalana en totes les intervencions de l'oposició, a excepció de la de Junqueras.

Junqueras apuja el to

En el discurs més crític i punyent que ha fet mai des del faristol del Parlament, Junqueras va fer una aferrissada defensa de la consulta en vista dels dubtes que han sorgit a les files republicanes després que Mas insinués dilluns que podia avançar les eleccions. El president d'ERC fins i tot va assegurar que aquells partits que incompleixin els acords per celebrar el 9-N no són “mereixedors” de la confiança dels ciutadans. Un atac directe a la línia de flotació de CiU, i també d'ICV, que demana igualment garanties per executar la convocatòria. Precisament per “blindar” la consulta, Junqueras va tornar a oferir-se per entrar al govern, tot i que aquest cop va anar més lluny i va afirmar que desitjava incorporar-s'hi. “Voldríem que el govern i el president en prenguessin nota”, va subratllar solemnement. El líder dels republicans també va destacar que vol que la consulta es faci “perfecta” (Mas és partidari de fer-la “bé”) i va indicar que les “garanties democràtiques” que avalen el procés són els ciutadans que van manifestar-se per la Diada i que esperen que la votació tiri endavant. Un altre dard enverinat cap a Mas, que considera que les “garanties democràtiques” depenen sobretot del reconeixement internacional del resultat.

Però aquí no es van acabar els retrets perquè, segons va ressaltar un dirigent d'ERC, s'acosta “l'hora de la veritat” i s'ha de posar tota la carn a la graella. El republicà va brandar la Declaració de Sobirania aprovada l'any passat amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP per avisar que quedarà en paper mullat si no són “conseqüents” amb allò que es va votar. És a dir, traduït en el llenguatge de Junqueras: s'ha de desobeir el TC i obeir la legalitat catalana, perquè Catalunya és “sobirana”. I és que a hores d'ara aquest és el principal temor dels republicans. Que el govern deixi que el TC exerceixi d'àrbitre, com ha insinuat algun conseller, i la consulta no arribi a bon port. El pla B de les eleccions plebiscitàries i d'una candidatura unitària és una opció que Junqueras rebutja de totes totes.

“No ho podran aturar”

El govern, per contra, ha deixat de banda la discussió de la legalitat i aborda la de les “garanties democràtiques” amb la convicció que tiraran endavant la convocatòria ajustada a la legalitat catalana, amb la premissa que la suspensió de la llei de consultes i del decret per part del TC no invalida el marc legal per avançar fins al 9-N, i que avançaran en funció de les circumstàncies, amb totes les incògnites obertes sobre la virulència amb què es manifestarà l'oposició del govern espanyol a la votació. Mas va advertir al PP que “no ho podran aturar”. “I si ho aturen serà més per debilitats catalanes que per fortaleses seves”, va afegir. La unitat preserva la consulta, malgrat tots els interrogants del procés. La consigna de CiU és “fer-ho, fer-ho bé i fer-ho junts”.

Amb els socialistes es pot comptar per fer avançar la via del pacte des del respecte a l'estat de dret
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC
Estem davant d'un estat fort, amb armes i aliats, que sap que el seu principal aliat és la manca d'unitat
Joan Herrera
PRESIDENT DEL GRUP ICV-EUIA
Som partidaris de la desobediència, que ens va permetre no fer la mili i impulsar la consulta d'Arenys
David Fernàndez
diputat de la cup
El tema de ser en el govern, lògicament, no el resoldrem avui [...]. Arribat el moment, que crec que no és ara, en parlarem
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Ens posarem d'acord en els moments clau per fer les coses importants que s'han de fer, per tenir la resposta i que vagi a missa
Si algú vol fer creure que no sabia que el govern espanyol no ens aplaudiria i que el TC no ens ho regalaria no mereix la confiança dels ciutadans
No només ens agradaria ser en el govern per blindar la consulta, sinó que hi volem ser
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
Només guanyarem si a l'altra banda perceben que aquí hi ha una solidesa sense fissures
Jordi Turull
PRESIDENT DEL GRUP DE CIU
[Cas Pujol] Volen explicar-nos el conte que tot és un cas familiar, com si fóssim nens o ximples
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
Mas va de bracet amb ERC, que apel·la a la desobediència i que ha arruïnat aquest país
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA CATALANA DEL PP

Mas, disposat a comparèixer

Artur Mas es va mostrar ahir disposat a comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre les adjudicacions d'obra pública fetes durant els governs de Jordi Pujol si la cambra li ho demana. El president de la Generalitat va expressar la seva disposició en una rèplica al líder de Ciutadans, Albert Rivera. Mas va defensar al llarg de tot el dia l'actuació dels executius de Pujol. Va precisar que “fins on ell coneix” la contractació es va fer de manera correcta i va recordar que tant el Parlament com la fiscalia van investigar-ho després de la confessió de Pasqual Maragall sobre el 3%. Mas va insistir a desvincular-se del cas Pujol agafant distàncies amb el fundador de CDC i recordant que va acordar la renúncia de totes les prerrogatives de l'expresident amb rapidesa. “Jo no sóc el senyor Jordi Pujol i a mi m'han de jutjar pel que sóc jo”, va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia