Política

‘Keep calm' i vagi a dormir mentre espera el recompte

Les dades definitives no es coneixeran fins cap a les vuit del matí (hora catalana)

Les circumscripcions de Glasgow i nord-est del país, que inclou Dundee i Aberdeen, poden funcionar com a termòmetre d'un ajustat desenllaç

El sí necessita arrencar entre un 30 i un 40% al laborisme
La participació i la gran abstenció el 2011 compliquen els pronòstics

Si vol seguir pas a pas el resultat del referèndum escocès; si aquesta nit, a les onze a Catalunya, quan es tanquin els col·legis electorals a Escòcia, està delerós de saber si ha guanyat el sí o el no, paciència.

Keep calm i ja se'n pot anar a dormir tranquil·lament. Perquè els resultats oficials no es coneixeran, probablement, fins a les 6 o les 7 del matí (hora de Catalunya). Amb sort. O fins i tot una mica més tard. Una dada, només. Sky News ha anunciat per les 6 del matí (hora britànica) l'inici del programa especial sobre el desenllaç.

Però si té insomni perquè creu que, en funció del que passi a Escòcia, el món pot saltar pels aires i es poden ensorrar el Palau de Westminster i el de La Moncloa al mateix temps, i vol fer una festa per celebrar-ho, o bé pateix perquè és dels que pensen que és millor no tocar res, no fos cas que ho espatlléssim, tant en un cas com en l'altre li posem a l'abast algunes alternatives per refredar el neguit.

Pot seguir els diferents programes especials que ràdios i televisions preparen. O pot estar pendent dels webs i les piulades de l'enviat més especial i ubic de tots, Twitter. Així podrà conèixer en temps real el recompte a mesura que se'n conegui el resultat en cadascun dels 32 centres establerts a tal efecte per tot el territori escocès.

Però, on cal mirar? On cal fixar-se per desesperar-se per la derrota o entusiasmar-se per la victòria? És un joc especulatiu, només. Però li proposem fer un cop d'ull a dues regions que, segons de quin cantó s'inclinin, podrien apuntar a quin serà el desenllaç final.

No és exacte, no és cap predicció cent per cent fiable. La predicció està sotmesa a molts imponderables, difícils de controlar. Però, tot plegat, pot ser una ajuda per pair la llarga nit escocesa. Llarga perquè en les grans ciutats, Glasgow, Edimburg i Aberdeen, no s'espera conèixer el resultat del recompte fins entre les 5 i les 6 del matí (hora de Londres).

Sigui com sigui, dos dels possibles termòmetres del referèndum són les ciutats de Dundee i Aberdeen i la seva àrea d'influència, i Glasgow, a cinquanta minuts de tren de la capital política del país. Dundee és un bastió del nacionalisme, i, segons com s'hi inclini la balança, i en general en la circumscripció regional (nord-est), i també de què succeeixi a Glasgow, circumscripció per si mateixa i durant anys fortalesa del laborisme, el sí o el no tindran més o menys possibilitats d'endur-se la victòria.

La hipòtesi d'aquest text és construeix a partir dels últims resultats electorals de les eleccions al parlament de Holyrood, de maig de 2011, que el Partit Nacionalista Escocès (SNP) va guanyar per una sorprenent majoria absoluta. I també es fonamenta en l'assumpció, que caldrà matisar després que la immensa majoria dels votants de l'SNP i dels que van optar per fer-ho pel Green Party s'inclinaran pel sí.

Per contra, la immensa majoria dels tradicionals conservadors, es calcula que el 97%, ho faran pel no i una part de laboristes i liberaldemòcrates, també.

Segons com de gran sigui la fidelitat d'aquests dos grups electorals a les seves, en principi, opcions naturals, o bé segons com de gran sigui la mossegada que l'independentisme hi aconsegueixi clavar, es podrà intuir el resultat.

Però és justament aquí quan l'anàlisi es complica i pot esfondrar-se, perquè els seus pilars es fonamenten en terra de ningú. Les enquestes han suggerit fins avui mateix que entre un 20 i un 35% o potser un 40% d'aquests grups, i en especial del laboristes, es podrien decantar finalment pel sí. Si és així, Escòcia serà independent. Si no, en absolut.

Unes poques dades concretes referides als dos casos esmentats, Dundee, Aberdeen i nord-est, i la circumscripció de Glasgow ajudaran a entendre-ho millor tot plegat.

En les eleccions del 2011, a la regió del nord-est, l'SNP més el Green Party, que també dóna suport a la independència, van obtenir el 56,50% dels sufragis. Si l'independentisme supera en aquesta àrea aquest llindar per un marge d'entre cinc i vuit punts, serà símptoma inequívoc que ha guanyat prou vots entre els que, si votessin en clau d'eleccions i no del referèndum, potser no ho farien per l'SNP, sinó per algun dels altres partits unionistes.

Un factor de distorsió, un altre, i que en aquest cas s'aplica a tot el territori escocès, és la participació. Perquè a les eleccions esmentades, al nord-est l'abstenció va arribar al 51,2%. I quasi tots els sondejos previs a avui han suggerit que, en el conjunt del país, el nombre d'electors podria superar alguns punts el 80% i fins i tot acostar-se al 90%. I esbrinar com es comportarà la bossa de vot sobre la qual no hi ha cap registre històric previ fa molt més incerta qualsevol predicció.

A Glasgow, pel pes demogràfic de la regió, els resultats encara podrien ser més significatius.

El 2011, l'SNP i els verds van aconseguir el 45,78% dels sufragis.

A Glasgow, els nacionalistes van arrencar cinc dels nou escons del districte electoral als laboristes, que fins a aquell moment els controlaven tots.

De fet, el daltabaix general del labour a Escòcia va ser fonamental perquè el partit que lidera Alex Salmond aconseguís la majoria absoluta a Holyrood, que és el que ha conduït al referèndum d'avui.

Si el sí supera a Glasgow el 55%, i s'acosta al 60%, seria un altre símptoma que la pugna pels votants laboristes l'han guanyada.

Com en el cas de la regió del nord-est, però, la participació serà un altre factor determinant a l'hora de saber de quin cantó s'inclinarà la balança. El 2011, a Glasgow només va passar per les urnes el 40,7% de la població. Si es dobla, o voreja el 80%, qualsevol predicció és una temeritat.

Però el comportament dels nous electors, i el fet de la possible existència d'un vot ocult, especialment entre els unionistes, pot desbaratar-ho tot.

Les primeres dades, cap a les dues de la matinada

A Glasgow, el nucli urbà més poblat d'Escòcia, s'ha registrat la xifra d'electors més alta que mai ho hagi fet. Segons dades de l'Ajuntament, un 97,2% dels ciutadans amb dret a fer-ho. Això suposa dues dècimes per sobre de la mitjana del país. A Escòcia, 4.285.323 persones podran decidir. D'aquestes, 789.024 van optar fer-ho per correu i a hores d'ara ja ho hauran fet. A tot el territori hi haurà oberts 2.608 col·legis electorals, en què s'establiran 5.579 taules, que seran obertes des de les set del matí fins a les deu de la nit (hora local). És l'horari habitual de qualsevol consulta electoral al Regne Unit. Un cop es tanquin els col·legis, les urnes s'enviaran als centres electorals, on es procedirà a fer el recompte. N'hi ha 32. El del Glasgow, per exemple, està situat a l'Emirates Arena, molt a prop de Celtic Park. Cent tretze furgonetes s'ocuparan de dur-hi les paperetes i 700 persones es cuidaran del recompte. La ciutat suposa un 11,5% del cens electoral. Edimburg, la capital política, un 8,7%; Aberdeen, un 4,2%, i Dundee, un 2,7%. Si no hi ha problemes de trasllat de les urnes, el primer districte de què se sabran dades serà Eilean Siar, les illes de l'Oest. Pels volts de les dues de la matinada. Però el pes demogràfic és insignificant: un 2%. Paciència, doncs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia