Política

El Parlament encarrila el procés

La cambra catalana demana a Mas que convoqui la consulta i insta el govern a dedicar recursos per fer-la amb garanties

Elena, Geli i Ventura reforcen la majoria sobiranista

Compte enrere definitiu. El Parlament va aprovar ahir el full de ruta que consagra la unitat política pel 9-N i fixa les bases del futur procés constituent en cas que la independència sigui l'opció majoritària en la consulta, començant per la construcció de les estructures d'estat en àmbits com ara la hisenda, la seguretat social, l'administració de justícia, la seguretat o l'energia. La cambra va formalitzar per primer cop el vistiplau a la cita a les urnes del novembre, amb la doble pregunta inclosa, en el paquet de resolucions aprovades com a conclusions d'un debat de política general marcat per la disposició de Mas de condicionar el 9-N a la celebració del referèndum.

Era una iniciativa consensuada entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP a la qual es van sumar el ja diputat no adscrit, Joan Ignasi Elena, i les diputades díscoles del PSC Marina Geli i Núria Ventura, que van desobeir les directrius d'oposar-s'hi marcades pel grup de Miquel Iceta. La direcció socialista, debilitada amb un diputat menys i empatat a 19 escons amb el PP, no preveu prendre mesures disciplinàries contra Geli i Ventura. Els populars, que van intentar sense èxit obstaculitzar la votació, van advertir que la iniciativa és “il·legal” i que portarà conseqüències perquè, segons el text, formalment és la cambra catalana qui insta Mas a convocar la consulta i exigeix al govern que destini tots els recursos i mitjans tècnics a assegurar que es faci “amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles”. El Parlament també va reprovar l'actuació de Jordi Pujol a partir d'un text d'ICV pactat amb ERC i avalat per la resta de grups excepte CiU.

Amb totes les incerteses a l'horitzó, la majoria sobiranista es va conjurar per tirar endavant la consulta amb garanties i va comprometre el president de la Generalitat a consultar la cambra quan les “circumstàncies” del procés ho requereixin. Avui voten els escocesos. Demà el Parlament es tornarà a reunir per aprovar la llei de consultes i, poc després, Artur Mas convocarà oficialment la votació amb la signatura del decret.

La cambra va encarrilar així l'etapa decisiva d'un procés que situa Catalunya en un terreny desconegut després de tres dècades d'autonomisme. Els partits pro consulta, amb la pressió ciutadana per l'èxit de la Diada, han convingut avançar plegades en totes les passes formals per desplegar la llei de consultes i el reglament que Mas adjuntarà al decret per fer possible la convocatòria d'acord amb la legalitat catalana. La resolució aprovada parla, en genèric, d'avançar d'acord amb els “marcs legals”, cosa que també podria incloure l'internacional. Per esmorteir, potser, les tensions que van aflorar entre Mas i Oriol Junqueras en el cara a cara de dimarts, ERC es va acabar abstenint en una proposta de la CUP que advocava per la desobediència a la legislació espanyola. ICV-EUiA va fer el mateix que els republicans. CiU s'hi va oposar.

Sigui com sigui, el govern estatal ja ha posat en marxa l'artilleria jurídica per frenar la consulta. L'executiu de Rajoy no només prepara la impugnació de la norma i el decret que han d'emparar el 9-N, sinó que el fiscal general de l'Estat reunirà avui la cúpula de la fiscalia catalana per pactar com procedir si Mas tira endavant la convocatòria quan la veti el Constitucional.

El PP, a més, va intentar entorpir ahir l'aprovació de la resolució consensuada forçant una reunió extraordinària de la mesa i de la junta de portaveus entre el debat i les votacions per reconsiderar-ne l'admissió a tràmit. Els populars adduïen que el text feia referència a la Declaració de Sobirania, declarada en part inconstitucional pel TC. La referència, però, no estava en la part dispositiva de la proposta, sinó en la introductòria, on el Parlament declarava que la declaració “manté tota la seva vigència política” i establia que el procés s'ha de continuar basant en els principis establerts per la declaració (sobirania, legitimitat democràtica, transparència, diàleg, cohesió social, europeisme, legalitat, paper principal del Parlament i participació) i d'acord amb el pacte sobre la data i la pregunta consensuats en l'acord del 12 de desembre de l'any passat.

LA XIFRA

38
resolucions conjuntes van presentar CiU i ERC
a banda dels textos consensuats sobre el 9-N i la CCMA.

La fiscalia s'activa contra el 9-N

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, es reunirà aquest matí a Madrid amb la cúpula de la fiscalia catalana per acordar una resposta comuna contra la consulta. Torres-Dulce ha convocat el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i els fiscals en cap de les quatre demarcacions per preveure com procediran si el govern de la Generalitat tira endavant el referèndum encara que el Tribunal Constitucional hagi vetat la llei catalana de consultes que s'aprovarà demà i el decret de convocatòria que rubricarà en els pròxims dies Artur Mas.

Torres-Dulce considera que la fiscalia “prevaricaria” si no actués en cas que s'intentés “negar l'efectivitat d'un mandat legítim i constitucional”, com considera que ho és el del TC. Es va mostrar convençut, tanmateix, que el recorregut de la consulta s'acabarà a l'alt tribunal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia