Política

El Lluçanès obre la porta a fer una consulta per ser comarca

El consorci veu amb bons ulls la proposta de referèndum que els ha fet Governació, però tem que pugui alentir el procés i vol concreció

Els tretze batlles dels municipis que formen la subcomarca del Lluçanès, que pertanyen a les comarques d'Osona, el Berguedà i el Bages, s'han reunit aquesta setmana per debatre si accepten celebrar la consulta que va proposar el Departament de Governació abans de l'estiu. La trobada va durar una hora i mitja i els alcaldes van consensuar un document amb tres punts. El més destacat és que no tanquen la porta a fer la consulta, sempre que puguin reunir-se amb Governació perquè els expliqui les condicions i les puguin pactar. Segons el president del consorci, Lluís Vila, s'ha acordat “demanar al Departament de Governació que vingui alguna persona amb poder decisori a explicar exactament amb quines condicions es faria la consulta”. “Nosaltres hem dit que, amb condicions que nosaltres puguem pactar, que ens semblin acceptables, no estem en contra de fer la consulta.” Els alcaldes asseguren que hi ha “desconeixement” en molts aspectes de la proposta.

No alentir el procés

Els alcaldes tampoc volen que el fet de fer la consulta alenteixi el procés de creació de la comarca, que ja està en l'última fase, i així ho faran saber a la Generalitat. El tercer punt que es va acordar és fer pedagogia sobre la nova comarca. Ja fa temps es va crear una comissió per treballar aquest aspecte i ara es vol tornar a potenciar.

La llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local del PP pressiona el Lluçanès, ja que obliga a adscriure tots els consorcis en un municipi abans del 31 de desembre. El consorci substitueix la coordinació supramunicipal de serveis que en una comarca reconeguda faria un consell comarcal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia