Política

Compte enrere per a la convocatòria

El Parlament aprovarà avui la llei que ha d'emparar la consulta del 9-N i Mas signarà la convocatòria poc després

El govern espanyol es reunirà aquest cap de setmana, si cal, per impugnar-ho al TC

La política catalana s'ha llevat pendent d'Escòcia però amb la mirada posada en el 9-N. Comença el compte enrere. El Parlament aprovarà aquesta tarda la llei catalana de consultes, la norma que ha d'emparar la votació i que manté en suspens l'executiu de Mariano Rajoy. El president espanyol està disposat a convocar el Consell de Ministres aquest cap de setmana si és necessari per impugnar la llei i el posterior decret de convocatòria. Es preveu que Artur Mas rubriqui la crida a les urnes abans de dilluns al vespre, quan els plens d'ajuntaments d'arreu de Catalunya començaran a aprovar mocions de suport a la consulta. Per preparar el calendari frenètic fins al 9-N, Mas es va reunir dimecres amb Oriol Junqueras al Parlament, aprofitant la celebració del debat de política general.

Segons fonts del govern i d'ERC, el president de la Generalitat i el líder d'ERC no van abordar l'entrada dels republicans a l'executiu; una incorporació no prevista a hores d'ara, després de les tensions sorgides entre els dos líders que, si bé no han perjudicat la unitat política per al 9-N, sí que han sembrat desconfiança entre les cúpules convergents i republicanes per travar una col·laboració més estreta. La trobada, tanmateix, va contribuir a rebaixar les tensions i a relligar el compromís dels dos líders per tirar endavant els acords assumits, segons fonts coneixedores de la reunió, que en valoraven molt positivament el resultat. La unitat política dels partits sobiranistes es va acabar de sargir dimecres amb l'aprovació de la resolució que instava el govern a fer la consulta amb “totes les garanties democràtiques i de participació possibles”.

Contactes permanents

Mas, que manté també un “contacte permanent” amb els líders de les forces proconsulta, compareixerà aquest matí al Palau de la Generalitat per valorar el referèndum escocès i remarcar la presència de Catalunya en l'agenda internacional. A dos quarts de cinc de la tarda, el ple de la cambra catalana es reunirà de manera extraordinària per donar el vistiplau definitiu a la llei catalana. El PSC s'afegirà al consens dels partits proconsulta, tot i que no està d'acord que la llei s'usi per al 9-N. El text, que ja va superar el filtre del Consell de Garanties Estatutàries, arriba amb 95 esmenes vives: 43 del PPC, 14 del PSC, 3 d'ICV-EUiA, 33 de C's i 2 de la CUP. El més probable, segons fonts parlamentàries, és que no s'aprovin canvis en el redactat acordat per la ponència. L'ANC ha convocat una concentració davant del Parlament, a les quatre, per tornar a exhibir el suport de la societat civil a la iniciativa. Després, arribarà la signatura del decret que convocarà definitivament la consulta del novembre.

Mas, a punt

El gabinet de Mas manté en un estricte secret la informació sobre el moment de la signatura. Preveu, però, que el president de la Generalitat ho faci amb la màxima solemnitat. Serà, potser, la fotografia que marcarà la trajectòria política del també líder de CiU, i al Palau de la Generalitat.

El decret es publicarà amb reglament annex que regularà els detalls de la convocatòria, incloent-hi el mecanisme del recompte del resultat, i una memòria econòmica de les despeses que generarà la votació. La iniciativa es pot publicar al Diari Oficial de la Generalitat en la mateixa edició que reculli la llei catalana de consultes (n'hi ha prou que la norma surti publicada en una pàgina anterior al decret, segons fonts del govern) o bé en una de posterior.

Desplegament i vet

El pla dels partits sobiranistes, a partir de llavors, és procedir al desplegament de la norma per fer efectiva la consulta, encara que el Tribunal Constitucional suspengui la vigència de la llei i del decret. Serà un procedir lent que, molt probablement, generarà respostes i impugnacions constants de l'Estat. D'entrada, el govern de Rajoy ja està preparat per intentar vetar la base legal de la consulta. L'advocat de l'estat ultima el recurs que necessitarà, tot seguit, l'aval del consell d'Estat, que pot redactar el seu informe en poques hores. El govern espanyol aprovarà un o dos recursos en funció de la manera com publiqui la Generalitat la llei i la convocatòria al DOGC, i es preveu que Rajoy faci servir l'avantatge processal que té el govern espanyol per demanar-ne la suspensió automàtica.

Mentre Escòcia votava, el fiscal general de l'Estat es reunia amb la cúpula de la fiscalia a Catalunya per preparar la resposta en cas que el govern tiri endavant el 9-N tot i el vet del TC. En una entrevista a El Punt Avui TV, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va denunciar que Eduardo Torres-Dulce prepari “una estratègia sobre un fet que no s'ha produït ni ningú ha dit que sigui il·legal”.

5
partits donaran suport
a la llei de consultes populars no referendàries: CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP.
56
articles
té la llei, que evita que l'Estat hagi d'autoritzar la convocatòria, com passa amb els referèndums.
95
esmenes
vives arriben al ple d'avui, convocat per aprovar exclusivament la llei, i que comença a les 16.30 h.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia