Política

El fiscal veu “dubtós” l'origen de la fortuna dels Pujol

La defensa de l'expresident de la Generalitat afirma que la regularització tributària feta per la família l'eximeix de responsabilitat penal

Anticorrupció replica que cal aclarir la possible il·licitud dels fons

La fiscalia Anticorrupció afirma que resulen de “dubtosa procedència última” els diners ingressats en els comptes que quatre membres de la família Pujol-Ferrusola van obrir el juliol passat al Banco de Madrid per regularitzar la seva fortuna oculta 34 anys a l'estranger, segons la confessió de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. Per això, el fiscal demana a la magistrada del jutjat d'instrucció 31 de Barcelona que mantingui oberta la investigació als Pujol, ja que la regularització tributària d'uns diners no declarats “no produeix una legalització automàtica de l'origen dels fons”.

El fiscal Anticorrupció a Madrid Alejandro Luzon respon així a la petició de la defensa de Jordi Pujol i Marta Ferrusola que s'arxivi la querella del sindicat ultradretà Manos Limpias contra ells i la seva família. L'advocat dels Pujol, Cristóbal Martell, hi exposa que, tal com fixa la llei, la regularització tributària de fons no declarats abans de ser investigats, feta per Marta Ferrusola (838.244 euros) i tres dels set fills (Marta, amb 532.029 euros; Pere amb 701.341, i Mireia amb 1.072.767 euros), “amb les conseqüents sancions administratives, els eximeix de tota responsabilitat penal”.

El lletrat hi afegeix que els suposats delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics i frau, que Manos Limpias atribueix a Jordi Pujol “són conjectures que pretenen iniciar una inquisitio generalis o causa general, que l'estat de dret abomina”. A més, clou, que si hi hagués algun indici d'aquests delictes, ja estarien prescrits perquè Pujol va deixar el càrrec de president el 2003.

Per contra, el fiscal reclama a la jutgessa que mantingui la investigació, així com la comissió rogatòria a tots els bancs de Suïssa i d' Andorra perquè informin si la família Pujol té més fons no declarats. En un escrit del 10 de setembre passat, el fiscal Alejandro Luzon hi replica: “La regularització tributària, tot i que correctament realitzada, no implica que quedin vedades les possibilitats d'investigació de la il·licitud dels fons amb els quals es satisfà el deute tributari, i molt menys una legalització automàtica de l'origen dels fons”. El fiscal precisa que hi ha “una sospita sobre la il·licitud dels fons” per “la vaga explicació de la procedència d'una herència”. I insisteix que és “dubtosa” la procedència dels fons dipositats al Banco de Madrid, procedents de la Banca Privada d'Andorra (BPA) per sis motius. El primer és que “no es coneix el saldo” d'uns comptes al BPA de 2010 que es traspassa a d'altres oberts al mateix banc el 2012. Hi afegeix que no coincideixen els imports de les transferències ni tampoc es coneixen tots els moviment, i que “no s'ha aportat cap documentació legal de l'herència”.

LES FRASES

Hi ha una sospita de la il·licitud dels fons, ja que l'explicació de la procedència d'una herència té llacunes
Alejandro Luzon
fiscal anticorrupció
Manos Limpias proposa una investigació prospectiva que el TC deplora
Cristóbal Martell
advocat de la família pujol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia