Política

Mas després del no a Escòcia: “Ens sentim reforçats i el procés català continua”

El president assegura que el procés escocès i el referèndum és “un exemple a seguir” i “l'únic camí per poder resoldre el conflicte” de Catalunya amb Espanya

“L'error greu és intentar bloquejar el procés només des de l'arquitectura legal”, lamenta, tot afirmant que “torna a estendre la mà a l'Estat per pactar la consulta”

Pregunta a Rajoy que si és tan demòcrata com Cameron per què és tan difícil seure a negociar la consulta del 9-N

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut aquest migdia per valorar el resultat del referèndum d'Escòcia i ha assegurat que “el procés català continua i va endavant”. De fet, per Mas, Escòcia i el Regne Unit són un exemple, “el camí a seguir” i, de fet, “l'únic camí” per poder “resoldre civilitzadament i democràticament” el conflicte que Espanya té amb Catalunya i “cobrir les aspiracions i els anhels d'una població que busca en la democràcia poder escollir”. Mas ha volgut deixar clar que amb el referèndum d'Escòcia “ens sentim reforçats”.

“Per si algú es podia fer il·lusions”, ha avisat Mas, el resultat del referèndum d'Escòcia no posa “cap ombra en el procés català”. “A Escòcia s'ha votat i aquest és el camí” i “a Catalunya el procés continua i tira endavant reforçat per la lliçó de democràcia d'Escòcia”, ha insistit Mas, que ha comparegut en roda de premsa davant els mitjans de comunicació al Palau de la Generalitat, fent declaracions amb català, castellà, anglès i francès.

“L'únic que necessitem és el respecte i el sentit democràtic” del govern espanyol, ha lamentat Mas, que ha considerat que “l'error greu” de l'Estat és “bloquejar el procés polític només des de l'arquitectura legal”. Mas ha defensat que Madrid prengui exemple de Londres i permeti votar els catalans perquè el conflicte només es resoldrà votant. Vist el resultats, Mas ha remarcat que “votar no divideix, votar uneix i el que separa és no votar”. I Mas ho ha argumentat ressaltant el 85% de participació que hi ha hagut en el referèndum d'Escòcia. Per això ha instat el govern espanyol a fer campanya pel no i a deixar votar.

I ha citat un moment del discurs del primer ministre britànic, David Cameron, que aquest divendres al matí ha assegurat després de la victòria del no que podria haver bloquejat el referèndum a Escòcia -“com volen fer Madrid i les institucions de l'Estat”, ha recordat Mas, “però un demòcrata” no pot bloquejar un referèndum.

“És menys nació Catalunya que Escòcia?”

En aquest sentit i preguntat per la reacció de Rajoy, que ha destacat la celebració del referèndum i la forma civilitzada en què s'ha fet, ha aprofitat per retreure-li que no s'hagi assegut a negociar la consulta amb Catalunya. “Si Rajoy és tan demòcrata com Cameron, tan difícil és seure en una taula i negociar com s'ha fet a Escòcia?”, I també li ha preguntat a Rajoy si “És menys nació Catalunya que Escòcia” per tractar-la “d'una manera tan negativament diferent”.

Mas també ha afirmat que amb el que ha passat a Escòcia i el Regne Unit, Catalunya entre en un terreny “una mica menys desconegut” i ha rebutjat que aquest episodi representi un “pas enrere” per a Catalunya, tot i que ha reconegut que “el precedent escocès hauria anat be per trobar solucions europees per què tothom hauria acceptat un resultat positiu”. “El que ens falla és la posició de l'Estat espanyol. Aquest és el gran obstacle”, ha remarcat.

Mas ha recordat que l'única posició del govern espanyol és dir no a tot i ha assegurat que des de la Generalitat hi ha “mà estesa amb l'estat espanyol per determinar els punts de la consulta”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia