Política

Espanya afronta una crisi política i legal als ulls del món

El ‘Wall Street Journal' explica que Catalunya va cap al xoc amb Espanya per la consulta sobiranista

El món financer preveu una pressió creixent pel referèndum que afectarà el mercat de capitals

La decisió del Parlament i el govern de Catalunya de celebrar la consulta sobre la independència el 9 de novembre situa Espanya davant d'una crisi política i constitucional segons interpreten diaris com el nord-americà Wall Street Journal i el britànic The Telegraph.

El diari financer dels Estats Units titula que “Catalunya és més a prop del xoc amb Espanya per la consulta independentista” en el que qualifica de crisi política i legal de l'Estat. Comparteix aquesta interpretació el periòdic britànic, que després de titular “Els desafiadors catalans tiren endavant el referèndum”, considera que el govern de Rajoy s'enfrontarà les properes setmanes a una crisi constitucional majúscula.

Millor o pitjor desenllaç

En un article de fons titulat “Apropant-se al sí”, el setmanari The Economist explica que el govern d'Artur Mas ha optat per una “via més perillosa que l'escocesa”, que té diversos finals possibles. El govern espanyol pot acabar suspenent durant mesos la consulta i, finalment, anul·lar-la. Si Mas obeeix els tribunals, ERC podria deixar caure el seu govern. Unes eleccions plebiscitàries, previsiblement, donarien un clar mandat al futur govern català de convocar un referèndum com quan el Partit Nacionalista Escocès va guanyar per majoria absoluta amb la promesa de convocar-ne un.

En el millor dels casos, informa el setmanari, hi haurà un enfrontament polític i judicial que durarà setmanes. En el pitjor, el referèndum se celebrarà amb la policia retirant les urnes i el govern espanyol suspenent l'autonomia. The Economist considera que el futur de Catalunya estarà en dubte durant mesos o anys perquè no pot agafar-se a la via oberta a Escòcia de nous traspassos perquè ja els té.

El britànic The Guardian explica que “Catalunya prepara el camí per votar per la independència”, un fet davant del qual Espanya té més a perdre que el Regne Unit amb Escòcia perquè Catalunya és un territori benestant, amb el 16% de la població i una cinquena part del PIB espanyol.

Clam al carrer

L'agència informativa alemanya Reuters informa que “Catalunya clama independència a pesar del no escocès”. També la cadena nord-americana CNN parla d'un efecte escocès sobre Catalunya i la corresponsal explica que centenars de milers de catalans van sortir al carrer per demanar votar i que, als carrers de Barcelona, tothom ho expressa una vegada i una altra, a més d'informar de la determinació del govern i el Parlament de fer la consulta tot i la negativa del govern de Mariano Rajoy. La britànica BBC parla d'un suport parlamentari “aclaparador” a la convocatòria de consulta per part del president Mas.

El diari francès Le Monde explica que els anhels independentistes no han parat de créixer des que el 2010 el Tribunal Constitucional va retallar l'Estatut ratificat a les urnes. Per la seva part, Roger Cohen, columnista de The New York Times, afirma en un article que Espanya s'equivocarà impedint als catalans votar: “La unió només es pot enfortir si està preparada per passar el test de fortalesa de les urnes. La independència d'Escòcia hauria causat estralls durant un temps, però no era una idea inconcebible com tampoc ho és la de Catalunya.”

Temor als mercats

Però, a més, experts en finances preveuen que la pressió política anirà creixent a Catalunya fins a la votació. Lorne Baring, director general de la firma d'inversions B Capital Wealth Management pronostica a l'agència Reuters que “hi haurà una pressió continua des de Catalunya per prendre a Madrid el control de la situació amb el seu propi referèndum”.

Guy Ellison, de la firma Investec Wealth & Investment, també declara a Reuters que “el resultat escocès és un tònic per als mercats financers a Europa, on els polítics espanyols veuen alleugerits com els focs secessionistes catalans no són atiats encara més lluny”.

LES FRASES

El govern espanyol s'enfrontarà a una greu crisi constitucional les properes setmanes
‘The Telegraph'
Catalunya és més a prop del xoc amb Espanya per la consulta independentista
‘The Wall Street Journal'
Catalunya clama independència a pesar del no al referèndum escocès
Reuters
La independència d'Escòcia no era una idea inconcebible, com tampoc ho és la de Catalunya
‘The New York Times'
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia