Política

Mas retreu que s'usi la llei per “silenciar” el poble

El president tanca els actes del Tricentenari i assegura que aquesta setmana convocarà la consulta

Apel·la a la determinació, fermesa i astúcia per poder “decidir el futur com a nació”

Amb l'acte Cardona, la flama de la resistència, es va cloure ahir al municipi del Bages la celebració del Tricentenari. L'últim baluard que va caure el 1714 davant el setge de Felip V va servir d'escenari perquè el president de la Generalitat es reafirmés en la voluntat de celebrar una consulta el 9-N. Com a símbol del fets ocorreguts fa 300 anys, l'alcalde del municipi, Ferran Estruch. va lliurar a Mas la flama de la resistència que el president va rebre apel·lant a altres factors que caldrà posar sobre la taula per poder votar. “Determinació, fermesa, habilitat i astúcia”, va pronunciar el president a l'hora que assegurava que aquesta setmana signarà el decret de convocatòria i, amb aquest, la crida a les urnes.

Serà la “crida a la democràcia” a la qual ja va fer esment abans-d'ahir la vicepresidenta Joan Ortega, i que serà leitmotiv de tots els actes que amb la signatura de Mas s'aniran desenvolupant els pròxims dies amb la mirada posada també en la resposta que el govern espanyol doni al desafiament català.

Una contestació que no per previsible s'intenta amortir dia rere dia. Mas , en un afany perquè Madrid ho entengui, va tornar a demanar a l'Estat que “no utilitzi la Constitució per silenciar la veu del poble de Catalunya”. “La raó democràtica està a favor nostre però el sentit comú també”, va sentenciar. Mas es va tornar a referir al marc legal que defensa el govern espanyol per oposar-se a la consulta i va proposar aprofitar-lo per precisament permetre la votació. “És un repte democràtic i polític i si volen ho poden fer perfectament” amb la Constitució.

Mas també es va referir a les paraules “no tan amables ” de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, amb les quals li recordava que era president gràcies a la Constitució. “Sóc el president número 129 de la Generalitat, una institució originària del segle XIV, concretament de l'any 1359, i per tant va néixer molt abans de l'aprovació de qualsevol constitució espanyola”, va replicar.

Mas, que va estar acompanyat en l'acte pel president d'ERC, Oriol Junqueras, va agrair els missatges d'estimació per Catalunya que arriben des del PSOE però els va animar a demostrar-ho amb fets. “Si són veritat i el respecte és sincer que deixin votar el poble quan vol votar”, va afegir. Un ball de l'Àliga de Cardona va tancar l'acte.

LES FRASES

Que no utilitzin la Constitució per silenciar el poble de Catalunya
Es tracta d'usar el marc legal perquè s'expressi la veu d'un poble que vol votar
És una qüestió estrictament política i això Madrid haurà d'acabar entenent-ho
La raó democràtica està a favor nostre, però el sentit comú també
El que portarà els catalans a decidir el seu futur com a nació serà determinació, fermesa, habilitat i astúcia
La millor manera d'estimar un poble és deixant-lo votar
Sóc el president número 129 de la Generalitat, que és molt anterior a qualsevol constitució espanyola
La setmana que ve signaré el decret d'acord amb una llei acordada i votada per 106 dels 135 diputats al Parlament
Quan la Constitució, que era de tots, s'usa per silenciar la veu d'un poble, aleshores ja no serveix
Artur Mas
president de la generalitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia