Política

Acatar la llei i oferir solucions

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, demana al president de la Generalitat que compleixi la llei

Avisa al president espanyol que amb això no n'hi ha prou i que s'ha de proposar una sortida a la crisi de l'Estat

El PSOE insisteix en la reforma de la Constitució com a solució

El president de la Generalitat ha d'acatar la llei, però això sol no evita el problema de les relacions entre Catalunya i Espanya i, per aquesta raó, el president del govern espanyol ha de plantejar solucions. Aquesta és la posició dels socialistes repetida ahir a la Festa de la Rosa de Gavà pels líders del PSOE i el PSC. El secretari general del partit socialista espanyol, Pedro Sánchez, demana a Mas “que compleixi la llei” i recorda a Rajoy que amb això no n'hi ha prou. “Que deixi de posar-se de perfil, que agafi el toro per les banyes i resolgui la crisi d'Estat” per mitjà de “diàleg, pacte i negociació”.

Reforma constitucional

Sánchez repeteix que la solució seria la reforma de la Constitució, el “reconeixement de la singularitat catalana” –ni la federalista declaració de Granada ni el nou líder del PSOE es refereixen a Catalunya com a nació– i el futur comú dins d'Espanya.

El líder del PSOE acusa Mas d'“insensat” per esquinçar la societat catalana en obligar els ciutadans a elegir entre ser català o espanyol: “Ben alt i clar, els socialistes diem que volem ser catalans i volem ser espanyols.” El nou líder socialista espanyol defensa que no es pot entendre Catalunya sense Espanya ni Espanya sense Catalunya. Sánchez adverteix als nacionalistes catalans, a qui es refereix com els “guardians de les essències” que “ningú ha fet tant per aquesta terra com els socialistes; aquí [Catalunya] s'ha defensat la llibertat amb sang d'andalusos i extremenys, i s'han aixecat fàbriques amb la suor de castellanomanxecs i gallecs”. Sánchez reivindica com a
referents seus els pintors Miró i Barceló; els escriptors Ana Maria Matute, Terenci Moix i Juan Marsé; l'esportista Pau Gasol
i el polític Josep Tarradellas.

Beneficis d'estar junts

Tenint en compte que, segons ell, Catalunya té el nivell d'autogovern més alt de la seva història, s'han de canviar els termes del debat actual: “Fa massa que parlem dels costos de la separació i hem de començar a parlar dels beneficis d'estar junts.” Sánchez promet al PSC que “no us fallarem en la lluita per la unió d'Espanya i la pluralitat”. Defensa que els dos partits tornaran a canviar Espanya i Catalunya i que aquesta estarà a l'avantguarda del canvi polític, econòmic i social.

Sánchez defensa que la dreta espanyola i catalana aixequen fronteres territorials tot i que, entre elles, no hi ha cap frontera ideològica. Els autèntics enemics dels socialistes, afegeix, són la “injustícia, la resignació i la por” i lamenta que ERC hagi deixat de ser “d'esquerres per només ser independentista”. El PSOE promet derogar la reforma laboral quan arribi a la Moncloa i deixa clar que la política econòmica dels governs espanyol i català “no està escrita en pedra”: “És una opció ideològica i hi ha altres polítiques possibles.”

A l'Estat espanyol, avisa, només es crea ocupació amb el turisme, una ocupació precària, i el que es necessita és reindustrialitzar el país.

Sánchez tampoc es va estar de referir-se al cas Pujol com a “corrupció” i va assegurar que els catalans mereixen una explicació: “Ja està bé de lliçons de patriotisme dels que, quan han de triar entre pàtria i patrimoni, trien patrimoni i se l'emporten a paradisos fiscals.”

Tant Sánchez com Iceta i Collboni van voler donar escalf a tots els malalts d'Alzheimer i a les seves famílies, amb una referència explícita a l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, tenint en compte que aquest diumenge era el dia mundial contra la malaltia.

Que Mas compleixi la llei, però amb això no n'hi ha prou. Que Rajoy agafi el toro per les banyes
Pedro Sánchez
secretari general del PSOE
No ens tirarem al precipici i portarem Catalunya i Espanya a una confrontació sense solució
Miquel Iceta
primer secretari del PSC
Quan un canvi està en marxa, les respostes del passat ja no serveixen; cal trobar-ne de noves
Jaume Collboni
alcaldable per Barcelona

“Mas vol pilotar un avió amb el carnet de cotxe”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, defensa el sí del seu partit a la llei de consultes no referendàries perquè serveix per millorar la participació ciutadana. En canvi, Iceta reafirma que no serveix per convocar un referèndum: “Mas la vol utilitzar per convocar un referèndum. És com si et treus el carnet de conduir cotxe per pilotar un avió.” Els socialistes catalans avisen que no es tiraran al precipici i portaran Catalunya i Espanya a una confrontació sense solució. Iceta acusa Rajoy de covard ja que no ofereix solucions a les reivindicacions de Catalunya i a Mas d'insensat perquè ha plantejat la consulta sense empara de la llei espanyola ni diàleg i acord amb Madrid.

Considera fracassada la trajectòria de Mas com a president perquè, primer va buscar el pacte fiscal sense aconseguir-lo, després va perdre diputats anant a les eleccions i ara convoca una consulta que serà “un carreró sense sortida”. I va assenyalar de nou el PP com a màxim responsable de la situació per haver-se carregat l'Estatut: “I ara, enmig de l'embolic, no són capaços d'oferir cap solució.”

Iceta i el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona van reivindicar la reforma constitucional com a sortida per fer possible el “reconeixement nacional de Catalunya”. Collboni ha cridat a superar els “tabús” de la Constitució perquè la resposta al canvi en marxa que viu Catalunya no poden ser les mateixes del passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia