Política

Oriol Junqueras: “Entenc l'estratègia de la Generalitat i la comparteixo”

El president d'ERC explica que l'última reunió amb el president Mas “va anar molt bé, hi ha molta sintonia en com s'ha de fer i què s'ha de fer”

El líder republicà s'ha mostrat “absolutament convençut que la llei de consultes és absolutament constitucional, fet que suposa que per suspendre-la ho hauran de forçar-ho molt”

El president d'ERC, Oriol Junqueras, “entén” i “dóna suport” a “l'estratègia” del president Mas amb la convocatòria de la consulta pel 9-N. “Entenc l'estratègia de la Generalitat i la comparteixo. Estic en plena sintonia amb el president”, ha assegurat Junqueras aquest dilluns en una entrevista a El Món a RAC1. I és que, segons ha explicat, “l'última reunió amb el president Mas va anar molt bé, hi ha molta sintonia en com s'ha de fer i què s'ha de fer. Tot va molt bé”.

Ahir Artur Mas va dir que signarà el decret aquesta setmana. La llei de consultes es va aprovar divendres al Parlament i un cop surti publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) el president pot convocar el 9-N immediatament.

Preguntat sobre si ERC podria entrar al govern després de la firma del decret, Junqueras ha respost: “Tot pot ser”. I ha continuat: “L'acord d'estabilitat funciona a la perfecció i mentre els acords es compleixin, nosaltres complirem”.

Junqueras ha volgut deixar clar, però, que el govern de Catalunya “té previst que tothom pugui votar”, fins i tot si ajuntaments “com el de Badalona no cedeixen espais públics”. “Si no ens deixen votar, el que hem de fer és intentar que ens deixin votar”, ha insistit en diverses ocasions.

Així, s'ha mostrat “absolutament convençut que la llei de consultes és absolutament estatutària i, per tant, absolutament constitucional, fet que suposa que per suspendre-la ho hauran de forçar-ho molt”.

Davant les declaracions de Pedro Sánchez d'ahir sobre el procés català, ha replicat: “Lamento que el discurs de part de l'esquerra a Madrid sigui massa cops els de la dreta espanyola, però com diu l'evangeli, pels seus fets els coneixereu, i per sort o per desgràcia els hem pogut conèixer durant anys, res més”.

I pel que fa a les declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en què reclamava a Mas que abans de firmar el decret pensés que és el president de tots els catalans, Junqueras ha afirmat: “Doncs que s'ho apliquin ells. El president del govern espanyol també és president de tots els ciutadans de l'Estat i, per tant, hauria de procurar que una part important dels catalans es pugui expressar quan estan demanant pacíficament poder fer-ho. Quan estimes a algú, i ells diuen que ho fan, el primer que has de fer és respectar-lo i si el respectes has de voler escoltar-lo”.

En aquest sentit, el líder republicà ha indicat que el Regne Unit ha donat una gran lliçó de democràcia. “Escòcia ha guanyat perquè ha guanyat la democràcia. El que vull és que a Catalunya els ciutadans votin”, ha dit. A més, ha assenyalat que cada cop hi ha més gent al'estat espanyol a favor que els catalans puguin votar.

“Vull poder deixar de ser independentista el més aviat possible”, ha conclòs Junqueras.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia