Política

La “unitat” de Trias i la ‘performance' del PSC

Barcelona agafa les regnes del front local en un ple marcat pel ‘boicot' socialista

Anglada i un edil del PP a Camarles, a favor de la consulta

L'Ajuntament de Barcelona es va posar ahir al capdavant de la reivindicació municipalista pro consulta i, com també van fer prop de 380 municipis –i com preveuen fer tres centenars més els pròxims dies–, va formalitzar un suport a la convocatòria que s'avança no només a aquesta, sinó fins i tot a l'entrada en vigor de la llei que la vol fer possible, aprovada divendres i encara pendent de publicació al Diari Oficial de la Generalitat. Ho va fer segons el guió previst excepte pel que fa al PSC, que no es va limitar a votar en contra, sinó que va voler “visualitzar” el seu rebuig al fons i la forma del debat deixant la majoria del grup municipal sense assistir-hi. El resultat va ser que la moció de suport a la consulta va tirar endavant amb 21 vots a favor, els que sumen CiU, ICV i UxB (la coalició que inclou ERC), i 12 en contra: els nou del PP i els dels únics tres socialistes que van assistir a la sessió.

L'alcalde, Xavier Trias, que abans, en una entrevista a La Xarxa, ja havia dit que tots els ajuntaments hauran de col·laborar amb la consulta perquè “serà legal”, aquest cop sí que va assumir el protagonisme que delega en els plens ordinaris. Va recordar que en la Diada, la ciutat “va tornar a exercir amb orgull de capital de Catalunya”, i va insistir en la importància de “donar un missatge d'unitat” en “aquests moments històrics”.

La unitat, però, arriba fins a on arriba. De moment, fins a ICV, per exemple. L'ecosocialista Ricard Gomà advertia que no acceptarà que “cap tribunal tingui l'última paraula” sobre la consulta, “un instrument democràtic” que “no és final de res”, insistia. I arriba a Esquerra: “Reivindiquem el nostre dret a anar a votar i a decidir el nostre propi futur polític, econòmic i social”, clamava Jordi Portabella. En canvi, els socialistes entenen que el que s'aconsegueix amb mocions com la que es votava ahir, lluny d'unir, és el contrari: “Dividir Barcelona i la societat catalana”, i que el que es busca no és pas el consens, sinó “l'adhesió als postulats de la independència”, en paraules del president del grup del PSC, Gabriel Colomé. L'afirmació la va fonamentar en el rebuig del bloc sobiranista tant a acceptar un debat en què s'abordessin també opcions alternatives a la consulta com a les esmenes presentades pels socialistes al text de la moció, idèntica a les que es presenten en tots els ajuntaments. La insòlita fórmula que va triar el PSC per protestar va ser que només assistissin al debat tres dels seus 11 regidors, els que integren la direcció del grup: el mateix Colomé; la portaveu, Assumpta Escarp, i la portaveu adjunta, Carmen Andrés. El PP va demanar votació nominal, edil a edil, en què només compten els vots dels presents: per això el 21 a 12 final.

La iniciativa dels socialistes els permetia escenificar una diferenciació, ni que sigui procedimental, amb el PP, que va criticar la convocatòria del ple pel procediment d'urgència amb l'argument que no té sentit donar suport a una consulta encara no convocada. La performance del PSC també va evitar, però, una puntuació més ajustada (tot i que el resultat de la votació no hauria variat en cap cas). I, de retruc, liquidar la possibilitat que, com ha passat en altres ocasions i com va passar ahir mateix en altres municipis, algun socialista es desmarqués de la posició del partit.

Els edils absents van seguir el ple al costat de l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, des de la tribuna de convidats, atapeïda ahir d'autoritats. Resolta la votació, la tribuna en ple, socialistes a banda, es va sumar als aplaudiments amb què el bloc sobiranista es va homenatjar per cloure la sessió.

Aquests són alguns dels municipis més importants que ahir també van donar suport a la consulta:

Sant Cugat

El ple va donar suport per una àmplia majoria (19 vots a favor, 3 en contra i 1 abstenció) a la moció en una sala que va quedar petita per encabir els centenars d'assistents. Abans, el PP va lamentar que el ple hauria de ser nul per un defecte de forma per no haver-los avisat amb prou temps, fet que va negar l'alcaldessa, Mercè Conesa, (CiU) amb un informe jurídic. A excepció dels populars, tots els partits van ser aplaudits per un públic entregat, sobretot quan el socialista Ferran Villaseñor va anunciar el vot favorable (el seu company Pere Soler es va abstenir).

Vic

A Vic, la moció es va aprovar amb els vots de SI, ICV, el PSC, ERC, la CUP, CiU i els edils no adscrits, abans de PxC, Marta Riera i Josep Anglada. La PxC hi va votar en contra al·legant que el que s'estava fent era un “paripé”. A diferència d'altres consistoris, el PSC de Vic va donar suport des del primer moment a la moció, en lloc de l'alternativa que proposa el seu partit.

Premià de Mar

El ple va aprovar la moció amb els vots de CiU, ICV i els regidors de Crida Premianenca, i tots ells van rebutjar la moció alternativa que presentava el PSC. L'alcalde i president de l'ACM, Miquel Buch, va insistir que el suport perquè la consulta sigui una realitat “no és una dèria d'uns quants, és un contracte signat pels grups parlamentaris”. Els quatre regidors del PSC, que formen part del govern amb CiU, i els dos del PP que van assistir al ple van votar-hi en contra.

Premià de Dalt

A Premià de Dalt, on governen CiU i el PP, la moció es va aprovar amb el suport de 15 dels 17 regidors. La sorpresa la va donar el PSC, que va donar llibertat de vot als seus membres, tot i que unànimement van votar de manera afirmativa al text.

Sant Vicenç dels Horts

El ple de Sant Vicenç dels Horts, presidit per Oriol Junqueras –hi governa un pacte d'ERC, ICV-EUiA i CiU–, va votar amb el suport de 14 regidors i el vot negatiu de 6 l'adhesió a la consulta. Els socialistes van donar llibertat de vot, i dels cinc regidors dos s'hi van mostrar a favor i tres en contra. També van emetre el vot contrari els dos edils del PP i els dos no adscrits que van marxar del PSC.

Reus

A Reus, la moció es va aprovar amb els vots favorables de 13 regidors (CiU, Ara Reus i la CUP), sis abstencions del grup socialista i el vot negatiu del PP (6 regidors). Una multitud va seguir el ple des de la mateixa sala on se celebrava el debat; un centenar de persones van concentrar-se a les portes de l'ajuntament per manifestar el seu suport a l'acte.

Valls

La resolució va tenir l'ampli suport de 17 regidors dels grups municipals de CiU, la CUP, ERC –signants de la moció–, i un dels membres del PSC, mentre que la portaveu socialista es va abstenir i només el representant del PP hi va votar en contra. La sala de sessions es va omplir de veïns per seguir un acte que es va cloure amb el cant d'Els segadors.

Tortosa

La moció va rebre el suport de 16 dels 21 regidors, els de CiU, ERC i ICV, mentre que el PSC va votar-hi en contra i tant el regidor del PP com el de PxC no van assistir al ple, que van seguir una quarantena de membres de l'ANC. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va fer una crida a la participació tant als partidaris del sí i sí com als del sí i no i als del no i no.

Camarles

A Camarles, també a les Terres de l'Ebre, la moció va rebre el suport de tots els partits polítics, també del PP: el seu únic regidor, Carmelo Redó, que va ser alcalde del 2001 al 2007 amb CiU i va encapçalar la llista del PP com a independent, defensa la convocatòria.

Montblanc

“El ple més important que s'ha fet mai a Montblanc.” Així va definir l'alcalde, Josep Andreu (ERC), el ple d'ahir a la nit. A la capital de la Conca mana un govern format per cinc partits, i tots els regidors –inclòs l'únic representant del PSC– van aprovar la moció, entre els aplaudiments dels veïns que omplien la sala de plens. Regidors i veïns van entonar Els segadors. Acabada la votació, l'estelada onejava en solitari al balcó de l'ajuntament.

Balaguer

La moció es va aprovar amb 12 vots a favor, dues abstencions i tres vots en contra. La curiositat és que el PSC, com en altres municipis, va donar llibertat de vot, i dels sis regidors socialistes, dos hi van votar a favor, dos es van abstenir i dos van fer-ho en contra. La votació va generar molta expectació i va aplegar més d'un centenar de persones que van omplir la sala de plens.

Figueres

Majoria àmplia a favor de la moció. El govern liderat per la convergent Marta Felip va trobar el suport del PSC, ERC i els independents i només els tres regidors del PP hi van votar en contra. La sala de plens, plena a vessar, va convertir la convocatòria extraordinària en una festa a favor de la consulta.

Informació elaborada per

Ivan Vila, David Marín, Eva Pomares, Josep Lluís Eras, Ivette Ballesteros, Teresa Márquez, Isabel Martínez, Elena Ferran, Lourdes Moreso, Rosa M. Bravo i Esteve Carreras.

Tribuna VIP
Al plenari extraordinari de Barcelona van assistir la vicepresidenta del govern, Joana Ortega; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol; el diputat d'ICV-EUiA David Companyon; la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell; el president de l'ACM, Miquel Buch; el vicepresident d'Òmnium, Vicent Sanchis, o el president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia