Política

Les mocions municipals a favor del 9-N divideixen els regidors socialistes

Mentre que una part dels edils del PSC donen suport a la consulta, d'altres s'hi oposen o s'abstenen

El PP expedienta un regidor per haver-se abstingut

Els regidors del PSC a diversos ajuntaments catalans voten dividits les mocions de suport a la convocatòria de la consulta del 9-N. Uns hi voten en contra, d'altres a favor i, encara uns altres s'abstenen, en algun cas fent possible l'aprovació de la moció, com a la ciutat de Reus. Però també hi ha algun cas al PP en què un regidor es va abstenir, a Sant Esteve de Palautordera.

L'exemple de Rubí

Un exemple de la divisió del vot socialista en un mateix ajuntament és el de Rubí, que aquest dilluns va votar la moció en ple. Dels vuit regidors del PSC a l'equip de govern, sis van votar en contra de la moció de suport a la consulta; un, a favor, i una altra es va abstenir. Això va donar com a resultat, en dues votacions consecutives, un empat tècnic entre el vot favorable de CiU, ICV, ERC, els independents d'ACR i el regidor socialista en front dels vots contraris del PSC i el PP. En una tercera votació, el vot de qualitat de l'alcaldessa (PSC) va fer decantar la balança cap a la desestimació de la moció després que els socialistes intentessin infructuosament introduir modificacions al text dels partits sobiranistes.

Un altre cas, però amb resultat contrari, és el de Sant Celoni. El PSC, que governa al municipi, va decidir donar llibertat de vot als seus regidors, de manera que tres van votar a favor de la moció de CiU, la CUP i ICV, i quatre, inclòs l'alcalde, es van abstenir fent possible que s'aprovés. També a Reus l'abstenció del grup municipal del PSC va permetre que s'aprovés la moció. A Figueres tots els regidors socialistes van votar a favor de la moció.

Vot únic a Manresa

El vot socialista també es va dividir entre el sí i el no a Sant Vicenç dels Horts i entre el sí i l'abstenció a Tàrrega. A la Seu d'Urgell, sis regidors del PSC es van abstenir mentre que un es va oposar al text. En canvi, a Tortosa, Manresa o Premià de Mar els grups municipals socialistes es van oposar per unanimitat a les mocions aprovades pels tres ajuntaments.

Ahir, la Diputació de Girona va aprovar donar suport a la consulta amb el vot favorable de sis diputats socialistes i una abstenció. Per altra banda, un regidor del PP de Santa Maria de Palautordera es va abstenir en el ple de dilluns en considerar que “al poble, se l'ha d'escoltar”, segons va explicar ell mateix a l'agència de notícies ACN. Ahir mateix, el PP va anunciar l'obertura d'un expedient a l'edil per haver anat en contra del criteri general del partit.

782 ajuntaments catalans a favor de la consulta

El degoteig d'ajuntaments catalans que han celebrat o celebraran plens a favor de la consulta del 9 de novembre continua creixent. Ahir, a l'hora de tancar aquesta edició, ja eren 782, segons el recompte de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Aquests 782 consistoris són el 82% del total i representen el 79% de la població. Ahir, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà o l'Ajuntament d'Igualada van aprovar la moció pro consulta, en què es defensa que els catalans han de poder votar el 9-N emparant-se en la llei de consultes, que és completament legal. El text també destaca que els ens locals posaran totes les facilitats perquè els ciutadans puguin exercir el seu dret de sufragi. Per la seva part, l'Ajuntament de Girona ha convocat el ple per aquest divendres, el mateix dia en què també es podria fer a Tarragona; a Lleida es farà el dimarts 30.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia