Política

Pràctica unanimitat als ajuntaments pel suport al 9-N

Més de la meitat dels municipis gironins ja han donat suport al dret a decidir

El ple aprova la moció amb l'única abstenció de Josep Marigó (PSC)

Dos consells comarcals gironins també s'hi han sumat

Uns 130 municipis gironins, dos consells comarcals i la Diputació de Girona ja han aprovat a dia d'avui mocions de suport a la consulta del 9 de novembre pel dret a decidir. El ple de la Diputació de Girona ho va fer ahir per majoria absoluta. La moció, que va entrar al ple ordinari del setembre amb caràcter d'urgència, va obtenir els vots a favor de tots els diputats de CiU, també dels d'ERC i dels del PSC, a excepció, en aquest últim cas, de Josep Marigó, l'alcalde Blanes, que es va abstenir. En total, vint-i-quatre vots favorables i una única abstenció. De fet, abans de procedir a la votació de la moció, Teresa Ferrés, en nom del grup del PSC, va anunciar la llibertat de vot per als diputats socialistes adduint el “particular dret a decidir” de cadascun d'ells. “Som conscients que el moment polític que vivim desperta il·lusions, però també genera dubtes. I dins del partit hi ha diverses sensibilitats”, va raonar Ferrés. Així, tots els diputats socialistes, a excepció de Marigó, van donar el seu vot favorable a la moció que consta de tres punts. En el primer punt s'expressa el suport a la convocatòria de la consulta del 9-N per decidir lliurement el futur de Catalunya dins de l'exercici dels drets democràtics. I en aquesta línia la Diputació de Girona expressa el seu compromís amb la realització de la consulta i fa una crida a la participació. En el segon punt es dóna ple suport al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que donen suport a la convocatòria i a la materialització de la consulta dins del marc legal que és la llei de consultes. I en el tercer punt la Diputació de Girona es compromet a comunicar l'acord, en el període de cinc dies, al president de la Generalitat i a la presidenta del Parlament de Catalunya.

Després de la celebració del ple, de caràcter ordinari, Marigó va explicar que, tot i estar a favor de la llei de consultes, és contrari a donar suport a un govern català que, segons la seva opinió, condueix Catalunya a un carreró sense sortida. A més, va indicar que, a l'hora d'emetre el seu vot, també havia tingut en consideració que com a alcalde representa un municipi que no forma part de l'Associació de Municipis per la Independència.

Consells comarcals

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà també va aprovar ahir la moció de suport al 9-N, amb només els dos vots negatius del PP. El grup socialista es va dividir amb 4 diputats del PSC que es van abstenir mentre que 2 van votar-hi a favor. El Consell Comarcal de la Cerdanya també va aprovar dilluns per unanimitat la moció (CiU, ERC i PSC). El Consell del Ripollès ho votarà avui, els del la Garrotxa i la Selva ho faran demà, mentre que al Baix Empordà encara s'ha de fixar data per a la votació.

Pel que fa els ajuntaments, en una àmplia majoria dels casos la moció s'ha adoptat per unanimitat (vegeu gràfic). A banda d'escasses abstencions, els únics vots en contra apareixen als municipis on hi ha representació del Partit Popular.

A Sant Feliu de Guíxols, la moció de suport a la consulta es debatrà i aprovarà, previsiblement, dijous en el ple ordinari. Però aquest fet, després que ERC, ICV i TSF haguessin demanat una convocatòria extraordinària abans, ha causat malestar entre els grups proposants, que directament van rebre la convocatòria de dijous sense més arguments. El republicà Jordi Vilà, “sense ànims de voler convertir una bona notícia en dolenta”, sí que hi veia un cert “desaire cap a les entitats locals de la societat civil”, com ara l'ANC i Guíxols Decideix.

Segons l'AMI, a hores d'ara 782 ajuntaments de Catalunya, (el 82 % del total) ja han celebrat o han confirmat la intenció de celebrar plens extraordinaris per aprovar la moció que proposa donar suport a la convocatòria del 9-N en virtut de la llei de consultes, legitimada divendres al Parlament, i facilitar-ne tots els recursos necessaris.

LA XIFRA

129
ajuntaments gironins
han aprovat a dia d'avui mocions de suport al dret a decidir i a la consulta del 9-N.

El ple de Girona votarà divendres

El govern de la ciutat de Girona ja ha convocat el ple extraordinari de suport a la consulta del 9-N. Es farà finalment divendres a les set de la tarda. Al llarg del cap de setmana passat s'especulava amb la possibilitat d'una convocatòria urgent, el cap de setmana mateix. En tot cas, segons havia confirmat l'alcalde de la ciutat, el convergent Carles Puigdemont, la convocatòria del ple anava lligada a la signatura del decret de convocatòria de la consulta pel president Mas.

No és l'únic govern municipal que havia triat aquesta opció. D'altres, com per exemple el de Salt, també ha optat per convocar un cop el president signi el decret, tot i que dilluns va celebrar ple ordinari. A Llambilles s'ha decidit fer la convocatòria de ple extraordinari tan bon punt el Diari Oficial de la Generalitat publiqui la llei de consultes. Diversos ajuntaments gironins que havien de celebrar plens ordinaris aquesta setmana ho aprofitaran per votar la moció.

jn

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia