Política

Van Rompuy diferencia el cas català de l'escocès

El president del Consell Europeu veu “restriccions constitucionals” que impedirien la consulta del 9-N

Les institucions europees segueixen la línia que marca el govern de Mariano Rajoy quan es refereixen a Catalunya. En donava bona prova el president del Consell Europeu. Herman van Rompuy diferenciava els processos escocès i català, i assenyalava que a l'Estat espanyol existeixen “restriccions constitucionals” que impedeixen fer un referèndum sobre la independència. En un debat celebrat dimarts en l'americana Universitat de Princeton, Van Rompuy sostenia que “cada cas i cada país són diferents”. “A Catalunya, en certa manera, no necessiten el precedent d'Escòcia per demanar, parts de la societat catalana, més independència”, reconeixia el president del Consell Europeu, que el pròxim 1 de desembre cedirà el càrrec a l'exprimer ministre polonès Donald Tusk. Tot i això, Van Rompuy assegurava, en la línia del que sosté el PP, que la carta magna no permet la celebració d'una consulta i anticipava que el govern de Rajoy la impugnaria al Tribunal Constitucional un cop Mas signi el decret de convocatòria, tal com ha anunciat l'executiu popular.

La via federal

Van Rompuy no creu que una victòria del sí a Escòcia hagués donat ales a altres moviments independentistes a Europa. I posava com a exemple el cas de Bèlgica, on assegurava que els independentistes flamencs del N-VA “estan negociant amb altres partits tradicionals la formació d'un govern federal”, com l'exemple a seguir.

LES FRASES DEL PRESIDENT DEL CONSELL EUROPEU

A Catalunya [...] tenen un problema específic perquè la Constitució no permet l'organització de referèndums
És un cas diferent [el català de l'escocès] perquè la posició de Catalunya a Espanya ha estat durant dècades, fins i tot segles, diferent
No estic segur que un precedent a Escòcia desencadenés altres casos a Europa
El govern espanyol anirà al Tribunal Constitucional quan el català convoqui el referèndum: tenen restriccions constitucionals
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia