Política

Mas-Colell no retallarà els 3.300 milions que vol l'Estat

El conseller d'Economia afirma que s'ha arribat “al límit” de la reducció de la despesa i que no pot aplicar la “retallada brutal” que exigeix l'Estat en el pressupost

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va assegurar ahir que no aplicarà “la retallada brutal” de 3.300 milions d'euros que li exigeix l'Estat en el pressupost del 2015. Així ho va afirmar ahir en la conferència a Tribuna de Girona Els reptes de les finances públiques catalanes, en què també va demanar incrementar els ingressos amb un augment de l'objectiu de dèficit i de les transferències del govern espanyol pels impostos que paguen els catalans.

El conseller va insistir que “la despesa ja no es pot reduir més” perquè seria “abocar els serveis a un deteriorament segur i sever”. Recuperar la paga doble dels funcionaris catalans és una de les prioritats de Mas-Colell, que va recordar que “fa tres anys que els treballadors públics catalans han perdut una paga extraordinària. Ni a l'administració de l'Estat ni a cap altra autonomia ha estat així”. “Hem de batallar intensament per rebre els diners dels impostos dels catalans”, va dir.

Recentralització

Andreu Mas-Colell va insistir que, en termes econòmics, els catalans paguen tot el que reben i, per tant, tenen “tota l'autoritat moral per exigir solidaritat recíproca en termes de respecte per la seva ambició d'autogovern”. Pel conseller, “l'ofensiva recentralitzadora” del govern de l'Estat s'ha vist beneficiada per la crisi, que ha proveït d'una “excusa perfecta”. “Tot el que es va començar a fer abans de la crisi i s'hauria intentat continuar fent sense crisi, ara es fa en nom de l'eficiència i del compliment de programes d'estabilitat”, va dir el conseller en la conferència.

Posteriorment, hi va afegir que “quan es tiren a terra 30 columnes de l'estat de les autonomies, la idea és enfonsar-lo”. Per Mas-Colell, la política de finançament del govern espanyol envers les autonomies “no mereix cap altre nom que el d'asfíxia. Se'ns està demanant un desmantellament sever dels pilars bàsics de l'estat del benestar”. “D'aquí a dos dies sentirem dir que augmenta el finançament a les autonomies, i és veritat, del 2014 al 2015, però del 2013 al 2014 va baixar brutalment”, va dir el conseller.

LA XIFRA

3.300
milions
de retallada exigeix l'Estat a la Generalitat en el pressupost del 2015.

LES FRASES

L'Estat pretén anul·lar l'autogovern de Catalunya en tots els aspectes i aplicar una política d'asfíxia
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia i coneixement
Hem de batallar intensament per rebre els diners dels impostos dels catalans
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.