Política

Pujol trenca avui el seu silenci sobre els diners ocults

S'espera que doni detalls al Parlament sobre la suposada herència

La filla petita estripa el carnet de CDC

Ferrussola va declarar ahir a Andorra per la filtració de les seves dades bancàries

Seixanta-tres dies després de la confessió que va sacsejar l'escena política catalana i espanyola en plena ebullició per pugna per la consulta, Jordi Pujol torna al Parlament. L'expresident de la Generalitat hi compareixerà avui a primera hora de la tarda i s'espera que ho faci per trencar el silenci i per donar explicacions a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) sobre els diners que va ocultar a l'estranger durant 34 anys i que, segons la carta que va fer pública el 25 de juliol, correspondrien a l'herència que el seu pare, Florenci Pujol, hauria deixat a Marta Ferrusola i els seus set fills. La convocatòria ha aixecat força expectació, ja que pot ajudar a resoldre alguns dels interrogants que la justícia també investiga arran de la querella presentada pel sindicat ultradretà Manos Limpias. Això últim és el que esperen, com a mínim, els partits de l'oposició, la majoria dels quals ja han designat els seus representants en la declaració.

No hi serà Oriol Junqueras, que ha delegat l'interrogatori en la diputada d'ERC Gemma Calvet, i tampoc no se sap si hi assistirà la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho. Sí que han confirmat la seva presència els líders del PSC, Miquel Iceta; ICV, Joan Herrera; Ciutadans, Albert Rivera, i la CUP, David Fernàndez. Per part de CiU hi anirà el president del grup parlamentari, Jordi Turull, que ahir va tornar a criticar l'actitud de l'oposició per haver demanat una comissió d'investigació sense ni tan sols haver escoltat les paraules de l'expresident.

Previsiblement Jordi Pujol haurà de respondre avui a preguntes relacionades amb l'origen dels tres milions d'euros que la seva dona, Marta Ferrusola, i quatre dels fills del matrimoni tenien ocults en un banc andorrà i que van regularitzar pocs mesos abans de la confessió. I també sobre l'honestedat de les actuacions que va dur a terme durant els 23 anys que va ocupar la presidència de la Generalitat. Ahir Jordi Turull va trencar una llança a favor de l'expresident i va assegurar que CDC no renega ni ho farà mai del seu capital polític ni de la seva obra de govern.

La filla petita, indignada

El president del grup parlamentari convergent de CiU va lamentar que Mireia Pujol, la filla petita de l'expresident, hagi decidit deixar CDC; segons va avançar La Vanguardia, per la forma com el partit ha tractat el seu pare després de la confessió. La decisió, que Mireia Pujol hauria comunicat per carta a la direcció del partit, la va lamentar Jordi Turull, que va expressar el desig que “amb el temps, i no massa temps, les coses tornin al seu lloc”.

La compareixença de l'expresident de la Generalitat es produirà en plena ofensiva de la justícia contra ell i contra dos dels seus fills. Al gran, Jordi, l'investiguen pel suposat cobrament de comissions i per blanqueig de capitals, mentre que Oriol, l'únic que va optar per la política, està imputat en la trama de les ITV.

LA XIFRA

63
dies
hauran passat entre la confessió de l'expresident i la compareixença d'aquesta tarda.

LA DATA

25.07.14
És el dia
que Jordi Pujol va confessar que havia tingut diners no declarats durant 34 anys.

LA FRASE

CDC no renega ni renegarà del capital polític de l'expresident Pujol
Jordi Turull
president del grup de ciu al parlament

Ferrussola i cinc fills declaren a Andorra

La dona de l'expresident, Marta Ferrusola, i cinc dels fills del matrimoni –Jordi, Oleguer, Pere, Marta i Mireia Pujol Ferrussola– van declarar ahir a Andorra en relació amb la querella que la família ha presentat per revelació de secret bancari. A preguntes de la jutgessa instructora, Canòlich Mingorance, tots sis van expressar la sospita que l'autor de la filtració de les seves dades i operacions al Principat és un alt responsable de la Banca Privada d'Andorra a qui el govern espanyol hauria pressionat. Un cop acabada la declaració, no es va poder determinar si els Pujol havien facilitat dades concretes de la persona de la qual sospiten com pretenia la jutgessa instructora del cas. La filtració dels moviments bancaris fets en el primer semestre d'aquest any va ser determinat per l'esclat de l'escàndol i la posterior confessió de l'expresident, que en la carta feta pública a finals de juliol afirmava que aquests diners tenien l'origen en l'herència que el seu pare havia deixat als seus fills i la seva esposa. La confessió de l'expresident no ha convençut ni la justícia ni alguns membres de la seva pròpia família, com ara el seu cunyat, Francesc Cabana, que va afirmar que desconeixia l'existència de la suposada herència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia