Política

Mas vetlla la legalitat catalana

Mas convocarà demà la consulta per guanyar temps de vigència de la llei i el decret

Ho comunica a Duran i els líders sobiranistes i es reuneix amb el CATN

Artur Mas signarà demà a les deu del matí el decret de convocatòria de la consulta del 9-N. Contra els primers rumors i indicis que apuntaven a una rúbrica immediata, el president de la Generalitat haurà deixat passar una setmana des de l'aprovació de la llei de consultes. Comptant que l'aparell de l'Estat es mobilitzarà per actuar amb celeritat en contra del referèndum, el govern es mou des de fa mesos amb una convicció. Mas la va reiterar des de Golmés (Pla d'Urgell), unes hores abans de parlar amb Josep Antoni Duran i Lleida, Oriol Junqueras, Joan Herrera i David Fernàndez, i de comunicar als membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional, reunits al Palau de la Generalitat, la decisió de signar el decret de convocatòria demà: “David no va vèncer Goliat perquè era molt fort, sinó perquè era molt astut i molt hàbil”, va remarcar.

Acabat el ple del TC

Mas pot guanyar així més temps de vigència del marc legal de la consulta: més d'una setmana en el millor dels casos, i s'ha respectat el termini habitual d'entrada en vigor de les lleis. Només un factor mediàtic, al marge de la conveniència jurídica i política, ha influït en el maneig d'un calendari pensat per insuflar vida a la llei i el decret davant l'amenaça insistent de la impugnació. Mas va procurar, segons fonts del govern, no fer coincidir la convocatòria amb la compareixença de l'expresident Jordi Pujol d'aquesta tarda al Parlament. Un cop acabat el ple d'ahir, el Tribunal Constitucional no té prevista una trobada ordinària fins al 7 d'octubre, de manera que el ple del Parlament podria designar dimecres els membres de la comissió de control (l'equivalent a la Junta Electoral) amb normalitat.

Madrid, a remolc

El govern espanyol, mentrestant, no ha tingut informació directa sobre el procediment de Mas, i s'ha hagut de moure a les palpentes. Ha tingut els ministres mobilitzats des de fa una setmana per reunir l'executiu d'urgència i Mariano Rajoy no va poder esperar més la dimissió d'Alberto Ruiz-Gallardón com a titular de Justícia ni ajornar el viatge oficial a la Xina. Un cop la llei i el decret es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), el govern estatal es reunirà amb caràcter d'urgència per aprovar els recursos que pot presentar al TC dilluns, quan es reobrirà el registre. El govern espanyol sol·licitarà la suspensió de la llei i del decret, un avantatge procedimental que s'aplicarà de manera automàtica quan l'alt tribunal es reuneixi i admeti a tràmit els recursos.

Acte solemne

Fonts del govern assenyalen que encara treballen en el format de l'acte de signatura del decret. No obstant això, es preveu solemne i ajustat a la transcendència de la convocatòria. És probable que hi assisteixin la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i els líders dels grups proconsulta, tot i que fonts d'ICV-EUiA assenyalaven que Herrera no havia rebut una invitació formal a l'hora de tancar aquesta edició. També se sospesa que hi sigui la mesa de la cambra catalana, encara que no tots els seus membres havien estat convidats ahir. En tot cas, fonts del PSC i el PP confirmaven que Pere Navarro i Pere Calbó no hi aniran. Tampoc el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ni la presidenta dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, que tampoc no van rebre cap trucada de Mas.

Marge per a la suspensió

El govern espanyol ha reiterat amb insistència que ja té els recursos redactats per l'advocat de l'estat. Gallardón els va llegar al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Com que la pròxima reunió prevista del TC és pel 7 d'octubre, el ple de l'alt tribunal s'haurà de trobar de manera extraordinària per admetre a tràmit les impugnacions del govern espanyol si es vol impedir que la llei i el decret estiguin en vigor durant més d'una setmana. Una reunió fora del calendari abonaria l'argumentari dels partits sobiranistes, que ja qüestionen la independència i la legitimitat dels magistrats del TC per deliberar sobre el marc legal que empara el 9-N. “Habilitat” i “astúcia” perquè el menys fort venci Goliat, repetia Mas.

El president de la Generalitat s'ha compromès a convocar els partits proconsulta per acordar el camí que caldrà seguir un cop el TC suspengui el marc legal del 9-N de manera cautelar. El govern preveu emprendre totes les mesures jurídiques que té a l'abast perquè l'alt tribunal es replantegi la suspensió. Fins llavors, les forces sobiranistes han acordat tirar endavant el desplegament de la llei i el dispositiu, també de manera cautelar. Demà, a més, començarà formalment la campanya electoral per demanar i incentivar el vot.

LES FRASES DE MAS

No hem d'oblidar tots plegats que l'adversari al qual ens enfrontem és molt més poderós que nosaltres
David no va vèncer Goliat perquè era molt fort, sinó perquè era molt astut i hàbil. La combinació [...] pot fer que el que té menys força se'n surti
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia