Política

Els consellers de Rajoy

Els recursos del govern espanyol passen l'avaluació del Consell d'Estat abans que arribin al Constitucional

El lidera José Manuel Romay Beccaría, exministre i secretari de Sanitat, el 1963, sota la dictadura de Franco

Són els nous actors de l'escena política. Conjuntament amb els dotze magistrats que formen el Tribunal Constitucional, l'òrgan que ha de dirimir la inconstitucionalitat de la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N arran del recurs del govern espanyol, agafen protagonisme els membres del Consell d'Estat. Aquest òrgan consultius'encarrega d'avaluar els recursos preparats per l'executiu estatal abans que arribin al Constitucional i emet els consells preceptius a tota llei o documentació que faci el govern espanyol.

El consell està presidit per un antic dirigent del PP de carrera dilatada. José Manuel Romay Beccaría, va iniciar la seva carrera el 1963, quan, sota la dictadura de Franco, va ser nomenat secretari general de Sanitat. Durant la Transició va retornar a Galícia, on va formar part de diversos governs de la Xunta. Amb la victòria electoral del PP el 1996, va ser nomenat ministre de Sanitat i Consum per part del llavors president José María Aznar. Junt amb el president, el ple del consell està format per consellers nats, on destaca l'expresident del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero. També són membres nats el director de la Real Acadèmia Espanyola, Jose Manuel Blecua; el fiscal general de l'Estat; Eduardo Torres-Dulce i les persones amb càrrecs de cap de l'Estat Major de la Defensa i el governador del Banc d'Espanya, entre d'altres.

A banda dels membres nats, el ple del consell el formen els consellers permanents encapçalats per Landelino Lavilla. Aquest polític va iniciar la seva carrera política en el govern d'Adolfo Suárez com a ministre de Justícia, càrrec que va desenvolupar fins al final de la legislatura constituent i durant el qual va impulsar la reforma del Codi Penal espanyol i la llei sobre l'amnistia. Al consell permanent del Consell d'Estat –el que es va reunir ahir a la tarda– a més de Beccaría i Lavilla s'hi troben un dels pares de la Constitució espanyola, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l'expresident del Tribunal Constitucional Miguel Rodríguez Piñero, l'exvicepresidenta de l'executiu estatal, María Teresa Fernández de la Vega i el president del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma. Un nucli dur de vuit membres que, quan es reuneix el ple del Consell d'Estat s'hi poden sumar altres membres que són consellers electes, com ara Isabel Tocino i Juan Carlos Rodríguez Ibarra, entre d'altres.

Recomanacions polèmiques

Alguns de les recomanacions que ha elaborat el Consell d'Estat han estat força polèmiques, com el dictamen emès el juny que el va enfrontar amb el ministre José Ignacio Wert a causa del decret que regulava les llengües cooficials en l'ensenyament. El consell va detectar “mancances notables” en el projecte i es preguntava què volia dir “determinar la proporció raonable del castellà” a què feia esment el nou text legislatiu. Al març, mitjançant un altre dictamen rebutjava limitar l'assistència sanitària als estrangers després d'avaluar el nou reglament dels Centres d'Internament per a Estrangers (CIE) i exigia que l'atenció mèdica sigui total. La llei de racionalització del sector públic que impulsava la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría també va rebre una estirada d'orelles per part dels membres del consell. El dictamen alertava que se suprimien organismes destinats a polítiques socials rellevants, la qual cosa podia implicar la desaparició dels serveis.

8
membres
formen, conjuntament amb el president, el consell permanent del Consell d'Estat, encapçalat per l'exministre Lavilla.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia