Política

El govern garanteix que es podrà votar a tots els municipis

Ortega assegura que hi haurà col·legis electorals arreu encara que alguns ajuntaments es neguin a endegar la votació

Cap consistori s'ha negat formalment a col·laborar malgrat les declaracions públiques contra el 9-N

Sense pausa. L'endemà de la signatura del decret, el govern va presentar el dispositiu material de la consulta. El govern espanyol ha activat les seves estructures per agilitar la impugnació del 9-N i ahir es reunia, excepcionalment en diumenge, el Consell d'Estat. Però la Generalitat també s'afanya a desplegar tan ràpidament com sigui possible la llei i el decret, abans que el Tribunal Constitucional suspengui el marc legal que empara la convocatòria. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, reafirmava que els catalans podran votar en tots els municipis, encara que els seus ajuntaments es neguin a col·laborar amb el govern quan s'hagi executat el vet de l'alt tribunal a petició de l'executiu espanyol. “No serà per locals de participació que la gent no podrà exercir el seu dret a vot”, va sentenciar. La Generalitat i les diputacions disposen d'espais propis que podrien ser habilitats com a col·legis, com ara escoles i biblioteques.

Ortega, que el mateix dissabte ja va desenvolupar els primers convenis per al 9-N, va presentar les xifres i el dispositiu per a la consulta (vegeu gràfic). Els consistoris tenen fins al 7 d'octubre per confirmar a la Generalitat en quins locals es podrà votar. Els que es poden consultar en el web 9Nconsulta2014.cat, de moment, són provisionals. Els ciutadans podran consultar els definitius el dia 17. Per ara el govern no ha rebut oficialment la negativa de cap ajuntament a col·laborar amb la consulta, sinó ben al contrari. De fet, fonts del govern assenyalen que l'única comunicació formal que han rebut són les 874 actes dels plens municipals que han donat suport a la convocatòria. Això fa que, per exemple, l'única notícia formal que té l'executiu de Badalona és que participarà en el dispositiu de la consulta perquè així ho va aprovar el ple gràcies al suport dels regidors del PSC, encara que l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, digui que s'hi negarà. Albiol, de fet, va etzibar en declaracions a RAC1 que no pensa col·laborar “en una pachanga d'aquest tipus”. “Cal una comunicació formal per mostrar el desacord”, va recordar Ortega, apel·lant a l'ús del llenguatge administratiu i rebutjant entrar en el ball de declaracions.

També ahir es va reunir per primera vegada la comissió de control de les iniciatives legislatives populars per engegar els preparatius de la consulta en un espai cedit pel Departament de Governació. Aquest òrgan es preveu que actuï provisionalment fins que el ple del Parlament nomeni dimecres els membres de la comissió de control definitiva, que exerceix les funcions equivalents a la junta electoral. Els partits formalitzaran aquest matí les seves propostes per integrar-la. L'han de formar set juristes i politòlegs “de prestigi reconegut”. Si el TC suspèn abans la llei i el decret de la consulta, es podria produir el primer xoc de legitimitats. El govern i els partits preveuen continuar amb els preparatius del 9-N encara que l'alt tribunal suspengui el marc legal català.

Mas: “El 9-N és el millor per a tots”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va advertir ahir el govern espanyol que “no podrà evitar” que Catalunya voti i el va instar a avaluar la conveniència de tolerar la consulta del 9-N. “És el millor per a tots. Si l'Espanya oficial es veiés amb una mica més d'intel·ligència s'adonarien que el 9-N és el millor per a tots”, va afirmar, en una entrevista a La Sexta. Fer el contrari, va avisar, és un “error molt greu”.

Quan se li va preguntar si la consulta es tirarà endavant quan el Tribunal Constitucional suspengui l'aplicació de la llei i del decret de convocatòria, Mas va criticar que es condemni la desobediència civil com si fos la “pesta” quan ha estat una via per afrontar grans reptes de la humanitat. Però va assenyalar que la situació de Catalunya no es troba en el punt d'aquesta desobediència, sinó que és un repte democràtic. El president de la Generalitat va insistir que no es pot utilitzar el Constitucional per intentar resoldre “problemes” que són “polítics” i requereixen una resposta al mateix nivell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia