Política

Aval del Consell d'Estat a l'ofensiva contra el 9-N

L'òrgan resol en una hora i mitja els dictàmens sobre els dos recursos que el govern espanyol presentarà avui al TC

El PSOE reitera el seu suport a l'executiu i l'anima a “fer complir la llei”

El Consell d'Estat en va tenir prou amb una hora i mitja per ventilar ahir al vespre els dos dictàmens que el govern espanyol li havia encarregat dissabte amb caràcter urgent com a pas previ per presentar avui els seus recursos contra la llei catalana de consultes i la convocatòria del 9-N al Tribunal Constitucional (TC). La decisió, comunicada a la nit per la comissió permanent de la institució, es va prendre per unanimitat en una trobada celebrada amb caràcter extraordinari i en diumenge, un fet sense precedents.

Segons van confirmar fonts del consell a primera hora de la tarda a l'agència Efe, la redacció del dictament estava força avançada abans de la reunió. Amb l'aval de l'òrgan a sobre de la taula el Consell de Ministres, que es reunirà aquest matí amb caràcter extraordinari, aprovarà els recursos i donarà instruccions a l'advocacia de l'Estat perquè els presenti al TC. Tot i que en el moment de tancar aquesta edició no havia cap confirmació oficial, algunes fonts apuntaven que l'alt tribunal podria reunir-se aquesta mateixa tarda o demà al matí com a molt tard per prendre una decisió. l'Estat al Tribunal Constitucional, que haurà de decidir sobre una eventual suspensió de la llei aprovada al Parlament fa deu dies i de la convocatòria firmada dissabte pel president de la Generalitat, Artur Mas.

El PSOE, amb Rajoy

Com era de preveure, el govern espanyol no estarà sol en la seva ofensiva. Ahir, el número 2 del PSOE, César Luena, va reiterar el suport del principal partit de l'oposició a la presentació dels recursos per aturar una consulta que va tornar a qualificar d'“il·legal”. Tot i això, va insistir en l'aposta dels socialistes per una reforma de la Constitució “que generacionalment fa molta falta”. Per la seva banda, el lehendakari basc, Íñigo Urkullu (PNB), va aprofitar la seva intervenció en els actes de l'Alderdi Eguna per demanar al govern espanyol que respecti “la voluntat popular dels catalans”.

LES FRASES

Amb la convocatòria, Mas fa un nou pas cap a la ruptura de la societat catalana i espanyola
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Veig que a la sedició, prevaricació i desobediència s'hi unirà un delicte de malversació
Rosa Díez
líder d'upd
Mas ens imposa unes preguntes en nom de la seva suposada democràcia
Carme Chacón
secretària de Relacions Internacionals del PSOE
Tant de bo l'Estat anés tan de pressa per complir l'Estatut com per acabar les obres del TAV
Íñigo Urkullu
lehendakari basc
Cal facilitar una resposta a un conflicte polític enquistat, i això només es pot fer des de la consulta
Alberto Garzón
diputat d'iu al congrés
L'alternativa no és la negativa permanent. El contenciós és de naturalesa política, no jurídica
Lluís Corominas
vicesecretari de coordinació institucional de cdc

Santamaría vetlla la ‘rojigualda'

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, és des de divendres l'encarregada de vetllar “per l'exercici de les competències relacionades amb l'ús de la bandera, l'escut i la resta de símbols nacionals”. La mesura, avançada ahir pel ‘Diario.es', es va publicar divendres al BOE però havia passat desapercebuda. És el primer cop que un departament de l'executiu rep l'encàrrec exprés de vetllar pels símbols de l'Estat i no és difícil relacionar la decisió amb el procés sobiranista. Amb les noves atribucions, Sáenz de Santamaría serà la responsable directa de pressionar les institucions que no compleixin la llei estatal de banderes, una tasca que fins ara ha portat de cap la delegada del govern a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia