Política

Campanya perquè els bisbes donin suport al dret a decidir

Església Plural reclama a l'episcopat que faci costat al poble i doni suport a la consulta

Li recorda que l'Església catalana sempre ha estat al costat del poble de Catalunya en moments de xoc amb l'Estat

Església Plural, col·lectiu format per catòlics de base, progressistes i catalanistes, posa en marxa una campanya per demanar als bisbes catalans –també als abats i abadesses i provincials de les congregacions religioses– que es pronunciïn de manera pública i expressa sobre el dret a decidir. Només els bisbes de Solsona, Xavier Novell, i el de Girona, Francesc Pardo, s'han pronunciat a favor de la consulta.

Església Plural recorda que els bisbes catalans, en els moments transcendentals o difícils que ha viscut el país en relació amb l'Estat espanyol, “han assumit històricament amb coratge i determinació la seva responsabilitat i han acompanyat amb la seva paraula els anhels o les dificultats del seu poble”. Així, recorda que l'any 1979, mentre es discutia l'Estatut de Sau, l'episcopat català va manifestar el desig que la legislació civil reconegués plenament el dret del poble català a la seva identitat nacional. El 1985, quan es vivia una recentralització espanyola per efecte del cop d'estat del 23-F del 1981, els bisbes publicaren Arrels cristianes de Catalunya, en què es reconeixia el lligam de l'Església catalana amb la cultura i la llengua pròpies i es reafirmava el reconeixement de Catalunya com a nació i el seu dret a l'autogovern.

El 2011, amb motiu del 25è aniversari d'aquella publicació però també com a resposta a la sentència del Tribunal Constitucional que va tombar l'Estatut, els bisbes van publicar Al servei del nostre poble, en què donaven valor al text del 1985. “La veu dels bisbes va acompanyar, il·luminar i reconfortar una gran majoria de la comunitat catòlica ferida en la seva dignitat i va llançar un missatge clar al conjunt de la ciutadania que també l'Església compartia amb aquesta la decepció que es vivia en aquells moments i es posava al seu servei”, els diu Església Plural, i els reclama que ara trenquin el silenci.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia