Política

Margallo avisa que si el procés es desplaça al carrer serà “extraordinàriament perillós”

El ministre d'Exteriors espanyol assegura que l'Estat està disposat a parlar amb el Govern però només si “renuncia a plantejar opcions fora de la llei”

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha demanat aquest dimecres al president de la Generalitat que “reflexioni” sobre el que està passant, perquè pot assistir a una situació en què el procés polític “surti de les institucions, en concret de la Generalitat, i es desplaci al carrer, cosa que és extraordinàriament perillosa”. “En democràcia la manifestació és un dret que nosaltres reconeixem i respectem, però les decisions polítiques es prenen a les institucions, i quan es desborden les institucions s'entra a un camí amb un final desconegut”, ha dit.

Margallo ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a la Cadena Ser, on ha afirmat que el que cal fer és que la Generalitat rebaixi els plantejaments i se situï en un pla estrictament legal, perquè aquest diàleg només és possible “després que renunciï a plantejar opcions que estan fora del quadre legal”, perquè amb qui planteja aquestes opcions “no és possible la negociació o el consens”.

Segons el ministre, l'executiu espanyol està disposat a buscar formules d'entesa amb la Generalitat, sempre que primer Mas abandoni qualsevol proposta que, al seu entendre, vulneri la legalitat. “Cal respectar la Llei, i a partir d'aquí tot és possible”, ha dit. Per tant, Mas ha de “retirar el desafiament”, i admetre que “tots els espanyols tenim el dret a decidir el futur d'Espanya inclòs el de Catalunya”. “Aleshores podem seure a parlar”, ha dit.

També ha afirmat que no tenia cap dubte que la Generalitat acabaria acatant la suspensió del 9-N perquè tothom està subjecte a les resolucions del TC. A més, ha justificat també el seu paper actiu en el combat polític contra el sobiranisme a Catalunya i ha apuntat que ho fa per evitar que els efectes del sobiranisme es “contagiïn” a les cancelleries estrangeres.

Pel que fa a la reforma de la Constitució, Margallo ha advertit que primer cal saber què es vol reformar, amb qui perquè. El text, ha dit, està “absolutament vigent” i va fer possible un recorregut que ha cristal·litzat en l'Estat de les autonomies actual.

Segons el ministre, la Constitució ja reconeix la “singularitat” de Catalunya quan parla de “nacionalitats” i de les “llengües” pròpies dels territoris, i mai fins ara havia tingut un autogovern similar. “Mai Catalunya havia arribat a aquest nivell de prosperitat i tirar això per la borda en una aventura incerta em sembla un despropòsit”, ha dit.

“Probablement s'han fet coses malament”

Preguntat per episodis com les paraules del ministre Wert sobre “espanyolitzar els nens catalans”, Margallo ha admès que “probablement s'han fet coses malament” per part de les “dues parts” i cal “rebaixar el suflé”. Amb tot recordat que el PP tenia “dret” a presentar el recurs contra l'Estatut, encara que l'hagués votat la gent, i l'error va ser “eliminar el recurs previ d'inconstitucionalitat” a l'època de Felipe Gonazález.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia