Política

Més del 96% dels municipis catalans donen suport al 9-N

L'AMI i l'AMC celebren la “revolució” que han protagonitzat els ajuntaments

Les dues entitats estan d'acord amb la suspensió temporal de la campanya institucional per evitar represàlies als treballadors públics

El 96,2% dels 947 ajuntaments catalans ha aprovat mocions de suport a la consulta sobiranista del 9 de novembre, cosa que representa el 88% de la població de Catalunya, mentre que deu han votat en contra i deu més no s'han pronunciat.

Ho han revelat aquest dimecres en roda de premsa el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, i el de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, que han celebrat la “revolució” que han protagonitzat els ajuntaments.

Han coincidit que aquestes dades demostren “la gran unanimitat que hi ha a Catalunya per poder votar, sigui sí o no”, i han destacat que hi ha 22 comarques en les quals el cent per cent dels municipis han aprovat mocions a favor que es pregunti sobre el futur de Catalunya el 9 de novembre.

També han avançat que el 86% dels municipis de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana han donat suport a la consulta, tot i que es tracta de la zona en la qual més ajuntaments han rebutjat mocions de suport.

Han concretat que s'han mostrat favorables a la consulta el 80% d'ajuntaments de l'àrea del Baix Llobregat, tradicionalment governada pel PSC, tot i que aquests consistoris representen el 49% de la població; la resta s'ha mostrat en contra o ben no ha debatut l'assumpte.

Els alcaldes dels 911 municipis que han aprovat la moció a favor del dret a decidir que proposava l'AMI i l'ACM lliuraran les actes municipals al president de la Generalitat, Artur Mas, aquest dissabte al Palau de la Generalitat, en un acte que serà “la concentració més gran d'alcaldes catalans de la democràcia”, ha dit Vila d'Abadal.

Suspensió de la consulta

Buch i Vila d'Abadal han mostrat el seu suport a la paralització per part del Govern de la campanya institucional per fer la consulta el 9 de novembre, després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi suspès cautelarment la Llei de consultes i la convocatòria.

“Treballarem perquè tots anem de la mà en defensa de la democràcia, hem d'anar tots a una, sense fissures”, ha dit Buch, que ha destacat que ara és moment de tenir paciència i esperar que el TC es pronunciï d'acord amb les al·legacions del Govern central.

Ha destacat que hi ha “molts treballadors públics que tenen certa por a patir represàlies” si col·laboren en l'organització de la consulta, pel que ha defensat la paralització del procés, i ha destacat la necessitat de prendre decisions d'acord amb la unitat de partits i societat civil.

Vila d'Abadal ha admès que l'estratègia del Govern “pot dificultar molts dels processos que han de permetre que es desenvolupi el mateix procés”, però ha destacat la necessitat que la votació es faci amb total garantia democràtica.

Preguntat per la possibilitat que els municipis no acatin la decisió del TC i segueixin amb els treballs per a la consulta, ha dit que “a ningú li toca fer un pas endavant fins que no hi hagi un acord unitari”, tot i que ha considerat que l'única solució al debat sobiranista és poder votar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.