Política

Cañete demana “perdó” a l'Eurocambra pel seu “comentari desafortunat” sobre les dones

El candidat a Comissari d'Energia i Canvi Climàtic defensa que ni ell ni la seva família directa mantenen “cap vincle” amb empreses petrolieres

Els eurodiputats dels Verds no veuen amb bons ulls l'elecció de Cañete i forçaran una votació per intentar trencar el pacte de no agressió entre populars i socialistes europeus

El popular Miguel Arias Cañete, candidat a la cartera d'Energia i Canvi Climàtic a la nova Comissió Europea liderada per Jean-Claude Juncker, ha demanat “perdó” aquest dimecres a l'Eurocambra pels seus comentaris sexistes durant la campanya electoral. Només començar el seu examen davant dels eurodiputats, Cañete ha admès que va fer un comentari “desafortunat”. “Crec que la igualtat entre homes i dones és un valor fonamental”, ha defensat el polític espanyol, que va dir que no podia debatre bé contra la candidata socialista Elena Valenciano perquè és una dona. Cañete ha defensat que no té cap “conflicte d'interessos” perquè ni ell ni la seva família mantenen “cap vincle” amb empreses petrolieres.

“Vaig demanar perdó en el seu moment i ho torno a fer. Ho sento”, ha dit Arias Cañete a l'inici de la seva compareixença a Brussel·les. El polític popular ha admès que els seus comentaris sobre Elena Valenciano “podien posar en dubte” el seu “compromís amb el valor de la igualtat”, però ha reiterat que hi creu fermament. Durant la compareixença, Cañete ha defensat que si és escollit com a eurocomissari elaborarà un gabinet paritari, i que la seva número dos serà una dona.

El gruix de l'examen a Arias Cañete, però, està relacionat amb el possible conflicte d'interessos que podria tenir a l'assumir la carta d'Energia i Canvi Climàtic pels seus vincles amb empreses petrolieres. Per això, Miguel Arias Cañete ha defensat reiteradament i davant de la insistència dels eurodiputats, que ha venut els seus interessos en dues empreses de distribució de petroli (Dúcar i Petrologis Canarias), i que ni el seu fill ni la seva dona hi segueixen vinculats. “He anat més enllà del que exigeix la normativa vigent”, ha dit el candidat popular a eurocomissari. Amb tot, alguns eurodiputats han qüestionat els vincles del seu cunyat amb les empreses, una pregunta que Cañete no ha respost.

“Ni la meva dona, ni el meu fill ni jo tenim càrrecs en l'empresa, ni en cap empresa relacionada, i està clar que la meva família no hi té cap interès personal”, ha reiterat. Cañete ha justificat que les empreses on tenia participacions són “petites” i es dediquen a “l'emmagatzematge” del cru en “dos ports petits”.

L'exministre d'Agricultura espanyol ha explicat que es va desprendre de les accions quan Juncker li va proposar la cartera d'Energia i Canvi Climàtic. “Vaig decidir vendre les accions per garantir tota la transparència i independència, perquè no hi hagués cap mena de dubte”, ha dit Cañete, que tot i així ha reiterat que tenir-les no li suposava un conflicte i que quan va ser ministre espanyol va defensar la lluita contra el canvi climàtic. “Era ministre de Medi Ambient i tenia les accions, però en aquells dies lluitava pel canvi climàtic al costat del comissari Oettinger”, ha reiterat.

Arran d'una pregunta de l'eurodiputat d'ERC-NeCat Ernest Maragall sobre si havia participat en empreses amb interessos en paradisos fiscals, Cañete ha respost categòricament que no. “No he tingut mai activitat econòmica en societats en paradisos fiscals ni tinc operacions opaques. Tots els meus ingressos han estat sempre declarats a Espanya”, ha dit.

La candidatura d'Arias Cañete és una de les més complicades de l'equip de Juncker. Els eurodiputats dels Verds (el grup parlamentari d'ERC i ICV) i de l'Esquerra Unitària (Podemos, IU) forçaran una votació per intentar trencar el pacte de no agressió entre populars i socialistes europeus. El candidat de Rajoy a la nova Comissió Europea depèn ara dels vots dels socialistes, no només dels del PSOE sinó també de la resta. El PSC ja s'ha desmarcat. Fonts del PP amenacen amb venjar-se si els socialistes no respecten l'acord: si fan caure Arias Cañete, la dreta tombarà el socialista francès Pierre Moscovici, candidat de François Hollande a eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia