Política

Unió confirma la llibertat de vot

UDC deixa a criteri de cada militant la resposta a la segona pregunta del 9-N

Els defensors del sí-sí acorden un text on es parla de plena sobirania i independència

Els socialcristians no faran campanya amb CDC pel sí-sí

Llibertat de vot. El consell nacional d'UDC va confirmar ahir, tal com avançar aquest diari, que deixa a criteri de cada militant la resposta a la segona pregunta de la consulta. Però es tracta d'una posició amb matisos, segons el sector sobiranista, que ha pactat amb la direcció un text on s'argumenta aquesta llibertat de vot. Els partidaris del sí-sí han acceptat aquesta decisió perquè es parla de l'objectiu final de la “plena sobirania” i també es deixa oberta la porta a la independència. Per tant, el partit de Josep Antoni Duran i Lleida ha aconseguit mantenir la unitat.

Unió arribava a la reunió d'ahir amb certes diferències internes, perquè la cúpula defensava que la militància decidís lliurement en la segona qüestió del referèndum, mentre que algunes organitzacions territorials i sectors interns, encapçalats pel secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, advocaven pel sí-sí. Durant tota la setmana hi hagut contactes per teixir un acord i evitar la divisió. Una imatge que ningú d'Unió volia assumir, sobretot després de veure com divendres totes les formacions es van posar d'acord per continuar amb la consulta. “Si tots els partits vam arribar a un pacte, no podia ser que nosaltres mateixos no ens entenguéssim”, va apuntar un alt dirigent.

Finalment tots els implicats van arribar a un consens, que es va cristal·litzar a través d'un document polític on s'especifica que UDC defensa el sí a la primera pregunta i deixa que els militants escullin l'opció de la segona. El text va ser aprovat per unanimitat en el comitè de govern, que es va celebrar abans del consell nacional, i després per part de tots els consellers. Això sí, va ser una reunió de més de tres hores en què hi va haver més de cinquanta intervencions.

En acabar el secretari general, Ramon Espadaler, va confirmar la posició que a partir d'ara adoptarà l'organització respecte al 9-N, fruit de la “diversitat” de criteris que hi ha dins d'Unió. En la primera pregunta no hi ha dubtes, un sí rotund, perquè cal “superar” l'actual marc de l'estat de les autonomies, mentre que en la segona Espadaler va ressaltar que l'aposta per la llibertat de vot no significa inhibir-se del debat, sinó que s'ha adoptat des del compromís d'“avançar cap a la plena sobirania” i també la “cohesió social i nacional”. En aquest sentit, va assenyalar que a UDC hi ha tres visions respecte al futur polític de Catalunya: aquells que defensen el sí-sí per poder arribar al model confederal; els que advoquen per l'assoliment de la confederació a través d'una reforma constitucional i votarien sí-no i, finalment, els que només veuen viable la independència.

Els sobiranistes de Castellà es mostraven satisfets per la solució intermèdia que es va trobar. “Definim l'objectiu de la plena sobirania i segurament per primer cop en un text oficial d'Unió es menciona que la independència és una possibilitat”, subratllaven aquestes fonts. Concretament es refereixen a l'última frase de l'acord aprovat ahir, en què es diu: “Unió Democràtica admet aquelles visions que en el moment present entenen la independència com a única solució.” Per tant, segons aquest mateix sector, la llibertat de vot no és una simple estratègia, com Iniciativa, sinó que conté un alt contingut “polític”.

La decisió d'Unió l'allunya de CDC, que s'ha definit pel sí-sí i que ja està fent campanya amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a favor d'aquesta opció. Espadaler va explicar que quan es tracti de fer campanya per “votar” aniran amb el seu soci de federació i els altres partits, però quan sigui per demanar el vot pel doble sí o per qualsevol de les altres possibilitats no hi participaran. Serà el primer cop des del 1978 que CDC i UDC no facin actes plegats: “No volem incidir cap una banda o l'altra”, va matisar Espadaler. Això sí, els militants que vulguin demanar el vot pel sí-sí o el sí-no ho podran fer, però a títol personal.

Aquesta situació xoca amb el sector sobiranista d'Unió, que considera que amb el document aprovat en el consell nacional les organitzacions del partit sí que poden sumar-se a qualsevol campanya pel doble sí. Algun dirigent ja ha anunciat que els propers dies ho formalitzarà en el corresponent òrgan territorial.

LES FRASES

Aquesta decisió no s'ha pres des de la comoditat sinó des del compromís d'avançar cap a la plena sobirania i la cohesió social i nacional
Hi hagut unitat en el partit. No hi ha hagut ni guanyadors ni perdedors. Ha guanyat Unió, que ha subratllat els seus valors fundacionals
Farem campanya amb CDC per poder votar, però no per incidir en el sentit del vot
Ramon Espadaler
secretari general d'udc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia