Política

La comissió de control arrenca amb la consigna de treballar per la consulta

La presideix el politòleg Jordi Matas i el jurista Marc Marsal n'és el secretari

Confirmen que els empara la legalitat però admeten que el calendari els colla

Amb l'elecció del president, càrrec que va recaure en el politòleg Jordi Matas, i del secretari, el jurista Marc Marsal, va quedar constituïda diumenge passat la comissió de control que ha de vetllar pel 9-N.

Després d'aquest pas previ i havent passat hores “analitzant” informes jurídics i altres disposicions, els membres de la comissió de control es mostren “convençuts” que poden anar treballant per garantir la consulta. I així ho faran, “de moment”, confirma un dels membres, tot i que admet que el calendari d'execucions els colla. “Seguim amb el procés sota la consigna de treballar pel 9-N”, reitera el president de l'òrgan, que, com els representants del govern i els partits polítics, es mostra prudent i cautelós a l'hora de detallar la ruta cap al 9-N després de la suspensió cautelar de la llei de consultes i del decret per part del TC, i de l'anunci recent de l'Estat d'impugnar també la creació de la comissió de control.

El nou òrgan té responsabilitats sobre el registre de votants i el primer repte que han hagut d'afrontar és la designació de les comissions de seguiment que han de facilitar la llista de votants. Seguidament, s'haurien de fer càrrec de les meses i, finalment, del recompte de vots.

Un dels experts es retira

La comissió de control continuarà funcionant ara amb sis dels set membres inicials després de la renúncia de Joaquim Brugué. Aquest politòleg havia estat proposat per ICV, que ahir supeditava el nom d'un substitut a la decisió del Parlament, que es reuneix avui.

El president de l'ens creu que la comissió pot treballar amb sis membres. De fet, quan es va constituir l'òrgan, els membres ja sabien la renúncia de Brugué.

La fiscalia i l'Idescat

La fiscalia de Barcelona ha remès a la fiscalia superior de Catalunya la denúncia que Societat Civil Catalana va presentar-li perquè investigués un possible “ús fraudulent” de les dades dels ciutadans per part de la Generalitat per fer la consulta en fer servir les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). La fiscalia indica que si cal impugnar-ho s'ha de fer a la sala contenciosa del TSJC i per això l'eleva al superior. Hi afegeix, però, que per ara no es pot fer res perquè el TC ha suspès la llei de consultes, el decret i tots els actes administratius anteriors i posteriors. Incloent-hi la cessió de dades.

M.P.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia