Política

JOSHUA WONG

LÍDER D'SCHOLARISM I CARA VISIBLE DE LES PROTESTES ESTUDIANTILS A FAVOR D'UNA MAJOR DEMOCRÀCIA A HONG KONG

“Hem de continuar lluitant pels valors que defensem”

“El govern de Hong Kong no ens donarà tot el que exigim després de la reunió de demà, però hem de persistir”

“Obtindrem resultats positius sobre les reformes polítiques”

Un líder casual
Joshua Wong no té un no per a ningú. Convertit, a desgrat seu, en una celebritat, Wong es deixa fotografiar amb les desenes de simpatitzants que escolten atents els seus discursos, en què arenga a favor de la democràcia a Hong Kong.

Més de deu dies després de l'inici de l'anomenada revolució dels paraigües, estudiants i representants del govern de Hong Kong començaran demà un diàleg que es preveu difícil. Joshua Wong, cofundador del moviment estudiantil Scholarism, opta per continuar lluitant pels valors prodemocràtics que defensen.

Quin serà el rol de l'organització estudiantil Scholarism durant la reunió de demà, divendres?
El govern dialogarà amb la Federació d'Estudiants de Hong Kong, i jo no en formo part. Així que, aquell dia, organitzarem una nova concentració a Admiralty perquè el govern tingui present a què fa front. Que no oblidin que els manifestants continuaran presents davant les oficines del govern.
És optimista?
No, perquè el govern ha acceptat parlar, però en termes molt vagues. Això no era el que els estudiants esperàvem, i encara menys després d'haver estat víctimes de la violència policial. Però les converses seran una oportunitat per expressar la nostra ràbia i la nostra persistència.
El nombre de manifestants ha disminuït en els últims dies. Creu que les ocupacions es mantindran força més temps?
Així ho espero. La gent necessita descansar, tornar a casa i sopar amb la família. És normal i acceptable. Però molts tornen. Ens hem de mantenir forts i augmentar la nostra pressió. Si les ocupacions s'haguessin aturat, ara no estaríem parlant de la reunió amb el govern. Discutim cada dia què cal fer, però mantindrem les ocupacions.
Quins resultats espera que obtindrà la ‘revolució dels paraigües'?
Esperem l'obtenció de les nominacions civils [per a les eleccions del 2017] i la dimissió del cap de l'executiu, Leung Chun-ying, responsable d'haver permès que la policia fes servir la violència contra els manifestants. Sóc conscient que el govern no ens donarà tot el que exigim després de la reunió de divendres, però hem de persistir i continuar lluitant pels valors que defensem. I sóc optimista respecte al moviment. Crec que al final serem capaços d'obtenir resultats positius sobre les reformes polítiques a Hong Kong. Crec realment en aquest moviment i en els manifestants. Quan vaig ser arrestat, junt amb els responsables de la Federació d'Estudiants, Alex Chow i Lester Shum, la resta d'estudiants es van mobilitzar per ocupar carreteres pel seu compte, com a resposta. Hi hem de creure. Jo hi crec.
Què els diria, als ciutadans de Hong Kong que han expressat el seu malestar per les protestes?
Els dic que les molèsties que pateixen a curt termini no són res al costat dels beneficis que obtindrem a llarg termini si s'apliquen els reformes polítiques per les quals lluitem. Necessitem que la gent ens doni suport. I també necessitem el suport internacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia