Política

El TC nega prejudicis de dos membres per avaluar el 9-N

Rebutja les recusacions plantejades pel Parlament contra el president del tribunal i el ponent del cas

No els considera parcials ni per haver criticat Catalunya ni per haver accelerat la suspensió de la consulta

“Ningú no pot ser desqualificat com a jutge per raó de les seves idees.” És la doctrina que aplica el Tribunal Constitucional per rebutjar l'intent del Parlament de Catalunya d'apartar de les deliberacions sobre la llei de consultes i el decret del 9-N el president de la institució, Francisco Pérez de los Cobos, i el magistrat Pedro González-Trevijano, encarregat d'elaborar la ponència per resoldre els recursos presentats pel president espanyol, Mariano Rajoy.

El ple va decidir ahir per unanimitat que, a banda que les recusacions són “extemporànies” –ja que s'han presentat amb posterioritat al plec d'al·legacions per demanar que s'aixequi la suspensió de la llei i el decret–, també considera que no hi ha cap raó objectiva per acceptar-les, malgrat que la cambra catalana intentés demostrar la parcialitat dels magistrats arran de la seva proximitat ideològica al PP –el partit del govern que ha impulsat les impugnacions– i les seves múltiples manifestacions en tertúlies i conferències, a través d'entrevistes i en diferents llibres publicats en què es mostren contraris al nacionalisme català, dubten de la constitucionalitat de l'Estatut, s'oposen al dret a decidir i, fins i tot, fan burla de determinades reivindicacions. En alguns casos, utilitzant un to “notablement despectiu i bel·ligerant”, es queixaven en el seu escrit els impulsors de la recusació.

El TC, en canvi, considera que el Parlament es basa en tot moment en apreciacions subjectives, de fets anteriors al seu nomenament com a magistrats d'aquest òrgan i que, per tant, no tenen res a veure amb l'assumpte que ara tenen damunt la taula. Segons les dues resolucions fetes públiques ahir, la cambra catalana no presenta “una argumentació específica” que permeti establir que les declaracions dels dos magistrats tinguin “la rellevància necessària per reflectir alguna cosa més que una posició ideològica”. I, de fet, assenyala que la circumstància que hagin de ser juristes amb una dilatada experiència indica que no poden tenir “la ment buida”.

Col·laborar amb la FAES

Tampoc no accepten cap mena “d'amistat” provada amb els impulsors de les demandes i, en aquest sentit, no consideren suficient que, en el cas de Pérez de los Cobos, aquest hagués militat en el PP entre el 2008 i el 2011 o que, com en el cas també de González-Trevijano, haguessin col·laborat amb la Fundació FAES, el laboratori d'idees de la formació conservadora. Segons el seu parer, l'amistat és un concepte molt més íntim i proper que el fet de pertànyer o simpatitzar amb un determinat grup polític, social o religiós.

El tribunal utilitza bona part dels arguments que el setembre de l'any passat ja havia exposat per rebutjar la recusació de Pérez de los Cobos quan havia de resoldre el recurs contra la declaració sobiranista del Parlament, i que finalment va ser tombada per aquesta institució amb el vot unànime dels seus membres. En aquell moment tampoc no es va veure cap mena de parcialitat pel fet que l'actual president del TC hagués militat en el PP, una filiació que va ocultar al Senat.

Celeritat dubtosa

Finalment, tampoc no aprecien que sigui indicatiu que s'hagi pronunciat a favor de l'executiu espanyol pel fet que el ple es reunís el mateix dia que Rajoy va presentar els recursos i que aquella mateixa tarda dictaminés la suspensió de la norma i el decret impugnats. El ple no considera que el president del TC volgués participar de la imatge política que tots els “aparells de l'Estat” s'aliaven per frenar el 9-N, sinó que justifica la pressa en “l'interès” del tribunal per resoldre “com més aviat millor els assumptes que hi arriben”.

Aquesta mateixa rapidesa, en tot cas, no s'ha aplicat a l'hora de resoldre la recusació i, encara menys, la petició del Parlament i de la Generalitat perquè s'aixequi el vet a la llei de consultes i s'anul·li la decisió de suspendre la norma per un període màxim de cinc mesos, prorrogable si el tribunal encara no ha dictat resolució. Tot i que els escrits de la part catalana ja fa més de deu dies que han entrat al registre, en aquest assumpte no sembla que hi hagi cap pressa ni es resoldrà en una reunió extraordinària com la del dia 29 de setembre.

LES FRASES DEL TC SOBRE LA NO-ADMISSIÓ DE LES RECUSACIONS

No pot pretendre's la recusació d'un magistrat pel simple fet de tenir criteri jurídic anticipat sobre els assumptes que ha de resoldre
La recusació és extemporània perquè es va plantejar en un escrit posterior a aquell en el qual es va sol·licitar personar-se en la causa
La celeritat en la resolució de les qüestions plantejades pel govern en cap cas no es pot considerar un indici de falta d'imparcialitat
Els tribunals han d'estar integrats per jutges que no tinguin la ment buida sobre els assumptes jurídics sotmesos a la seva consideració
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia